Polgári lakás felújítás – a teljes folyamat előtte utána képekkel

Elég messziről indult ez a polgári lakás felújítás. Még bőven viselte a polgári lakás jellemzőit, de elég elhanyagolt állapotban, így egy teljeskörű felújításra volt szükség, tetőtől talpig, azaz mennyezettől padlóig. 

Ebben a cikkben bemutatjuk egy polgári lakás felújítás teljes folyamatát, hogy hogyan lett egy évtizedek óta elhanyagolt lakásból, elegáns és egyszerre modern otthon.

Polgári lakás jelentése 

A polgári lakás a régi belvárosi körfolyosós bérházakban található lakásokat jelöli. Ezek között eredeti állapotukban találunk olyat, amelyek az utcára néző hatalmas ablakokkal rendelkeznek, és tágas, egybenyíló szobákkal. Ezek voltak az úri lakások. 

Jellemző rájuk a nagy belmagasság, duplaszárnyas fehér ajtók, melyek az egybenyíló szobákat választják el egymástól régi arany kilincseikkel. Eredeti Fa Parketta található bennük és sok helyen stukkók díszítik a mennyezetet. 

Ezek mellett pedig voltak az un cseléd szobák, melyek jóval kisebbek voltak és csak a körfolyosó felé rendelkeztek ablakkal.

Persze az évek során a tulajok változtak, és ezzel több lakás elrendezése és kinézete is megváltozott. Hol egybenyitották, hol szétválasztották őket. Így ma már számtalan méretű, beosztása és stílusú polgári lakás is megtalálható egy ilyen régi társasházban. 

polgári lakás eredeti konyhája
cserépkályha polgári lakás hálószobájában
polgári lakás előszobája

A felújított polgári lakás alaprajza

A polgári lakás, amit mi felújítottunk, egy lift nélküli körfolyosós társasház legfelső emeletén található.    

Legalább 50 éve nem nyúltak hozzá a fali kút és a cserépkályha alapján. A lakásban még meg voltak a régi nyílászárók és a parketta is, de elég megviselt állapotban voltak. 

Konyha, Kamra, külön wc, fürdő és két szoba helyiségekből áll jelenleg, de a megtalált nagyon régi, még kézzel készült alaprajz szerint további cselédszoba és konyha is tartozott hozzá. Ezek azonban mára már leválasztásra kerültek. Egy másik, különálló lakás lett belőle kialakítva, ami jellemző eset egy polgári lakás történetében.

polgári lakás alaprajz

Az alaprajz tekintetében most is kisebb változásokat eszközöltünk. Így a bejárat mellett lévő háromszög alakú kamrát és a mellette lévő kis tárolót egybenyitottuk dolgozószobává. 

Ezen kívül a hosszú konyha területéből elloptunk, hogy egy tárolót alakítsunk ki. A folyosó felől megnyitottuk a falat, míg a konyha felől felhúztunk egyet, és így kialakult egy kis helyiségünk, ami a folyosó felől a beépített szekrényből lett megközelíthető tároló. 

A WC és a fürdő helyiségek elrendezését megtartottuk. Ami azonban érdekes, hogy a fürdő falán találtunk egy elkartonozott lyukat, amely korábban valószínűleg egy ajtó lehetett a szobába. De ez a szoba ma már, szintén egy másik lakáshoz tartozik. Ebben a lyukban falfülkéket alakítottunk ki tárolás céljából. 

A felújítás eredménye

Első lépésben tégláig visszabontottuk a polgári lakás minden helyiségét. Mivel egy lift nélküli társasház legfelső emeletén van ez a polgári lakás, ezért a sitthez  sittcsúszdát használtunk (a környék örömére, mert sajnos ez praktikus, de elég hangos).

A polgári lakás a felújítás alatt szinte mindenből újat kapott. Kivéve a klasszikus, régi, dupla szárnyas fehér fa ajtókat és megtartottuk a parkettát is. Az ajtókat átcsiszoltuk, folyékony fa anyaggal javítottuk a hibáit és átfestettük, a parkettát pedig visszaszedtük és újra leraktuk, mert mindkettőt vétek lett volna eldobni. Ezek hangsúlyozták ki igazán az eredeti polgári lakás hangulatot.

Teljeskörűen felújítottuk az áramot és a fűtést is. 

Kéménybélelés után, egy ariston kombi kazán került a fürdőszobába. A lakás egyes helyiségeiben padlófűtés van, amelyhez a padló rétegrendjét újra kellett alakítani , hiszen a parketta alatt salak volt. Más helyiségekbe radiátor került. Az energetikai hatékonyság növelése érdekében ki lettek cserélve az ablakok is, műanyag nyílászárókra. 

A konyhába fehér konyhabútor került, fa munkalappal és polcokkal. A Megrendelők a tubadzin modern pearl parrots nevű 8 elemes dekorcsempe családját használták konyhai hátfalként, ami kicsit modernebbé teszi a polgári lakás eredeti hangulatát. 

polgári lakás felújítás utáni fehér konyha

A fürdőbe Ravak sarokkád került, felette egy falfülke lett építve, amely led megvilágítással lett ellátva, a teljes nyugalom és hangulatvilágítás érdekében. A bézs csempe mellé mintás díszcsempe került a falfülkébe, és a kád feletti falrészen 3d csempe és élvédő teszi érdekessebbé a felületet. 

polgári lakás felújított fürdőszobája

A konyhai és a fürdőszobai csempék is a merkury market boltjában lettek vásárolva. 

: Polgári lakás felújítás – a teljes folyamat előtte utána képekkel

A szobába visszakerült a parketta, mely magasfényű lakkal lett kezelve és visszakerültek a régi ajtók is szépen átmázolva. 

A nagy belmagasságot egy gipszkarton álmennyezettel csökkentettük, amibe spot lámpák és egy szép kristály csillár került .A mennyezet fehér, azonban a falak bézs színű festést kaptak. 

További felújításos képekért nézze meg a referenciákat.

EZ IS ÉRDEKLEHETI

A modern fürdőszoba 5 kelléke egy valós fürdőszoba bemutatásával
A lakberendezésben folyamatosan jönnek és mennek a trendek. Hogy mik a modern …
Panel alaprajz megváltoztatása falbontással? Megmutatjuk egy valós felújításon!
Sokan ódzkodnak a paneltől, mert azt hiszik nem lehet változtatni az elrendezésén. …
Fürdőszoba ötletek 2023-ban készült valós fürdőszobák alapján 
Olcsó és egyszerű fürdőszoba ötletek amelyeket Ön is megvalósíthat fürdőszoba felújítása alatt
4 valós eset, ahol a lakásfelújítás időtartama örökkévalóságnak tűnt
Hoztunk 4 valós eset alapján 10 tippet, amivel elkerülheti, hogy elhúzódjon a …