Panel fürdőszoba felújítás – Önnek is lehet nagyobb a fürdőszobája 

A legutóbbi munkánk során egy panel lakást újítottunk fel. A panel fürdőszoba felújítás része jelentette a legnagyobb kihívást, mert a tulajok szerettek volna egy mosógépet és még egy wc-t elhelyezni a fürdőszobában.

panel fürdőszoba felújítás

Ez a cikk arról fog szólni, hogy hogyan oldottuk meg a fürdő méretének bővítését a panel fürdőszoba felújítás során. 

A panellakásokra jellemző, hogy a fürdőszoba a lakás egy szűk folyosójáról közelíthető meg. A panel fürdőszobák mérete általában nagyon kicsi, egy fürdőkád és egy mosdó fér el benne. 

Így volt ez az általunk felújított panel lakásban is, ahol a fürdőszoba a folyosó végén, közvetlenül a különálló wc mellett, az egyik hálószobával szemben volt. Eredetileg egy fürdőkád és egy mosdó volt benne. 

A tulajok szerettek volna még egy wc-t elhelyezni a lakásban, ami egy 4 tagú család esetében nem hátrány , ha van, és mivel más lehetőség nem volt, a fürdőszoba területén kellett a mosógépnek is elférnie. Ehhez a panel fürdőszoba felújítás keretében meg kellett nagyobbítani a fürdőt, amit falbontások segítségével oldottunk meg.  

Falbontás a panelben

A panel lakásokban szigorú feltételei vannak a falak bontásának. A tartófalak elbontása nem lehetséges, kizárólag válaszfalak elbontására kaphatunk jóváhagyást. Ehhez szükséges, hogy felkeressünk egy statikust, aki ismeri a panel lakások adottságait és teljes bizonyossággal meg tudja állapítani, hogy mely falak válaszfalak és ezáltal engedélyét adja a bontáshoz. 

Ma már egyébként a panel lakások alaprajzairól külön nyilvántartást is lehet találni, amelyből hasznos információk nyerhetőek ki az Országos Tanúsító Központ honlapjáról.

A példaként bemutatott panel fürdőszoba felújítás során a fürdő folyosó felöli bejárati fala válaszfal volt, így ennek bontására engedélyt kaptunk. 

panel fürdőszoba

Statikusi jóváhagyás birtokában a panel fürdőszoba felújítás első lépéseként elbontottuk a fürdő eredeti bejárati falát, és a wc-t és fürdőt elválasztó fal magasságában húztunk egy gipszkarton falat a folyosón. Ezzel megnöveltük a panel fürdőszoba területét , ellopva a folyosóból. Így lett egy 3,5×1,5 méteres téglalap alakú fürdőnk. 

Ezzel a módosítással viszont a folyosó másik oldalán, a fürdővel szemben található szoba  bejárata éppen beleesett a fürdő új területébe, így az ajtót befalaztuk és falvágással áthelyeztük az új gipszkarton fal másik oldalára.

Panel fürdőszoba elrendezése

A bontási munkák közben a panel fürdőszoba felújítás második lépéseként ki kellett azt is találni, hogy milyen legyen az elrendezés. A fürdőszoba elrendezése egyetlen típusú lakás esetében sem alakítható teljesen szabadon, de egy panel esetében még nehezebb, a közös strangok, a vékony falak és a wc kötött mozgathatósága miatt. 

A tulajok kezdeti panel fürdőszoba felújítás tervei szerint a fürdőkád maradt volna az eredeti helyén a rövid falon és mellé kerül a wc merőlegesen, de így elég kényelmetlen lett volna a mozgás benne. 

Ehelyett inkább elforgattuk a kádat a hosszú falra, és a wc a fürdőkád mellé került, közvetlenül a különálló wc melletti falra. Ezzel az elrendezéssel a vízszerelés is egyszerűbb volt. 

panel fürdőszoba felújítás alaprajz

Vízszerelés a panel fürdőszoba felújítás során

A panel fürdőszoba felújítás alatt a hosszú falon felhúztunk egy gipszkarton falat, amivel minimális területet veszítettünk ugyan a fürdő szélességéből, viszont cserébe, a karton fal mögött el tudtuk vezetni a csöveket, a falak vésése nélkül minden vízkiálláshoz. Így egymás mellé került a kád csaptelep, a mosdó csap és a mosógép kiállása.  

A fürdőkád mellé került elhelyezésre a wc, mert ez volt a legközelebbi hely a lakás másik, különálló wc-je mellett.

panel fürdőszoba felújítás vízszerelés

Rejtett tartályos WC beépítése

Panel lakásokban körültekintően kell eljárni, abban az esetben, ha rejtett tartályos wc beszerelését szeretnénk. Célszerű olyan megoldást találni, egy leszerelhető ajtó vagy panel formájában, amivel a strangok jól megközelíthetőek.

Ezzel a kérdéssel nekünk szerencsénk volt a panel fürdőszoba felújítás során, mivel ebben a házban a fürdőszobai strangok a ház külső folyosója felől voltak megközelíthetőek. Így bátran beépíthettük és csempézhettük a tartályt, mert egy esetleges strang javítás vagy csere során nem kell szétbontani. 

panel fürdőszoba
panel felújítás falbontással
panel fürdőszoba felújítás rejtett tartályos wc beépítésével

Ha érdekli a panel lakás felújítás többi helyisége is, nézze meg a referenciáink között. Vagy nézd meg a panel felújítás sorozatunkat a tiktokon.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Fuga színek kisokos – hogyan ne rontsd el a burkolásod a fugával 
A fuga színek kiválasztásával sokan nem törődnek, pedig meghatározza a végeredményt. Itt …
Lakásfelújítás trendek – mit kérnek a legtöbben az otthonukba
Bár nincs két egyforma felújítás, de vannak lakásfelújítás trendek, amik befolyásolják a …