Panel alaprajz megváltoztatása falbontással? Megmutatjuk egy valós felújításon!

A panellakásokat senkinek nem kell bemutatni. Sokan azonban óckodnak tőle, mert azt gondolják, hogy a panel alaprajz nem változtatható, hiszen a falbontás nem megengedett. Ez azonban tévhit.  

Ezért ebben a cikkben szeretnénk bemutatni egy felújítás során milyen változásokat eszközöltünk a panel alaprajz elrendezésén falbontással és a helyiségek átrendezésével. 

Mi is a panel? 

A panellakás alapvetően előre gyártott vasbeton elemekből készült épülettömb, ahol az egyes falaknak statikai jelentősége van. 

De panelek között is van eltérés. 

Az általunk kivitelezett panellakás felújítás egy 10 emeletes alagútzsalus rendszerű lakóházban történt. Ennek a rendszernek a jellemzője, hogy a tartószerkezet 15 cm vastag monolit vasbeton harántfalakból áll, az ezekre merőleges homlokzati falak szerelt kivitelűek. A belső válaszfalak 6 cm vastag falazott szerkezetek. 

A panel alaprajz eredetileg egy külön konyhából, nappaliból, két félszobából, fürdőből és külön Wc-ből állt nagyjából 65nm alapterületen. 

Panel alaprajz eredeti kiindulás

Ezt az alaprajzot a floorplanner segítségével készítettük pár perc alatt. Az ingyenes alaprajz készítő programokról bővebben olvasson egy másik cikkünkből.

Falak megkülönböztetése 

Ahhoz, hogy a panel alaprajz eredeti elrendezésén biztonsággal tudjunk változtatni, először is azt szükséges tisztázni, hogy melyik faltípus mit jelent és milyen jelentőséggel bír statikai szempontból. 

Főfalnak panellakásokban a 14-20cm vastagságú falakat nevezzük, melyek tartó falnak, gyakorlatilag a ház gerincének tekinthetőek.

Merevítő, haránt válaszfal vastagsága általában 11-13 cm között változik. Szerepe a főfalak merevségének biztosítása, földrengés, szél és egyéb oldalirányú erők ellen, emeletek feletti önsúly hordása. 

Válaszfal vastagsága panellakásokban 4-8cm között, változik a fal szerepe és az emeletek változása szerint. Panel válaszfalak funkciójukat tekintve határoló, térelválasztó szerepet töltenek be, ezért statikai, merevítő szerepük nincs.

Mit lehet akkor bontani ?  

Az emberek fejében az a kép él, hogy panellakásban kizárólag önkormányzati engedéllyel lehet falat bontani, melyet követően a ház közgyűlésének kell jóváhagyni a panel falbontás igényét, de idáig úgyse jut el az ügy, mert hiszen, ha kiveszünk egy falat, akkor összedől a ház.

Ezt így általánosan nem lehet elmondani, hiszen, amint feljebb láttuk vannak teherhordó és a tartásban nem részt vevő falak is egy panelen belül. 

Azt, hogy melyik fal az, ami a panel alaprajz változtatása céljából bontható és melyik az ami nem, azt statikus szakember fogja megmondani. 

Statikusok között is  vannak olyanok, akik kifejezetten panel épületekkel foglalkoznak, így célszerű ilyen szakembert keresnünk. A panel épületek speciális szerkezetűek, egészen eltérnek egy bérház felépítésétől. Ugyanakkor a panel házak sem mind egyformán készülnek. 

Az általunk kivitelezett panel felújítás során a fürdőszoba megnagyobbítása és az előszoba terének növelése érdekében kívántunk falat bontani. A statikus a vizsgálat után szakvéleményében megállapította, hogy az általunk megjelölt falak részben elbonthatóak.

Mihez kell engedély?

Amennyiben a statikus szakvéleményében megállapítja, hogy a bontani kívánt falak válaszfalak, és ehhez hozzájárul, úgy további engedélyre nincs szükségünk, tekintettel arra, hogy a lakásban a rendeltetési egységek számának és méretének megváltoztatása nem engedélyköteles

Ebben az esetben is, célszerű terveinkről a közös képviselőt értesíteni, már csak azért is, mert a falbontás rengeteg zajjal jár, amely általában – az amúgy is nagyon hangos panelben – felbolygatja a lakóközösség életét, továbbá meg kell győződnünk róla, hogy a ház alapító okirat sem tartalmaz olyan szabályt, mely a terveinket meggátolja. 

Abban az esetben, ha teherhordó fal bontásról van szó, úgy nem csak ajánlott, de kötelező értesíteni a lakóközösséget. Bizonyos épületek esetében az alapító okiratnak speciális rendelkezései lehetnek a falak bontására vonatkozóan, mivel a teherhordó falak – hiába a magántulajdonunkban álló lakás részei – a ház közös tulajdonának minősülhetnek, ekként a lakóközösség beleegyezése szükséges a bontásukhoz.  

A panel alaprajz változásai 

A statikus tehát jóváhagyását adta bizonyos válaszfalak elbontásához, néhány változáshoz a terveinkből azonban nem adott engedélyt. 

A panel alaprajz tekintetében 3 változást terveztünk a felújítás alatt. 

  1. A konyha áthelyezését a nappaliba a külön helyiségből
  2. Az előszobában lévő folyosó elbontását
  3. A fürdőszoba fal elbontását 

Nézzük egyesével ezen változásokat a panel alaprajzon : 

A konyha áthelyezése 

A konyha eredetileg egy külön helyiségben volt, amit szerettünk volna áthelyezni a nappalinak a szomszédos falára a sarokba. 

Ehhez falat bontanunk nem kellett, azonban a víz elvezetését meg kellett oldanunk. Mivel a statikus nem járult hozzá a födém vágásához, ezért a helyiség szintjét meg kellett emelnünk, és alatta elvezetnünk a vízvezetékeket. 

A folyosó megnyitása 

A folyosó elég zegzugos, szűk és sötét volt. Mivel azonban a folyosót leválasztó falak válaszfalak voltak, így lehetőségünk volt ezeket elbontani, a folyosón lévő beépített szekrényekkel együtt. 

Az érdekessége a panel alaprajznak, hogy a beépített szekrények között fellelhető volt egy további falszakasz, amely a két szoba közötti fallal egyvonalban húzódott. Azonban mivel ez már nem válaszfalnak, hanem tartófalnak bizonyult, ennek maradnia kellett az új panel alaprajzon is. 

A fürdőszoba megnagyobbítása 

A harmadik változás a panel alaprajzon a fürdőnél történt. Ennek a méretét szerettük volna a folyosó felé megnagyobbítani, annak érdekében, hogy a fürdőszobába is elférjen még egy WC. 

A statikus hozzájárult az eredeti bejárati fal elbontásához, így nem volt akadálya a fürdő területének megnagyobbítása előtt. 

A folyosó felől egy gipszkarton válaszfallal választottuk le a fürdőszoba új méretét, ahonnan az új bejárata is lesz. 

Mivel azonban a szoba ajtaja így beleesett a fürdőszoba új területébe, azt áthelyeztük a fal másik oldalára, melyhez kivágtuk a falat, és az eredeti ajtót befalaztuk. 

Új Panel alaprajz

A változások utáni panel alaprajz így sokkal tágasabb és kényelmesebb, lett még egy szoba az eredeti konyha helyén, kaptunk egy tágasabb közlekedőt és egy nagyobb fürdőszobát. 

Ha érdekli, hogyan készül a felújítás, nézze meg a sorozatot tiktok csatornánkon.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Letölthető dokumentumok felújításhoz
A kiadványok célja, hogy segítsenek előkészíteni, tervezni, érteni és ellenőrizni a kivitelezést. …
4 valós eset, ahol a lakásfelújítás időtartama örökkévalóságnak tűnt
Hoztunk 4 valós eset alapján 10 tippet, amivel elkerülheti, hogy elhúzódjon a …