Egy panellakás felújítás teljes története

Több falat is el kellett bontani a panellakás felújítás során, azért hogy a tulajdonosok igényeit megvalósíthassuk, melyek között plusz egy szoba és egy tágasabb fürdőszoba is volt. 

De megvalósíthatóak ezek egy panellakás felújítás során? 

Tarts velünk és bemutatjuk a panellakás felújítás folyamatát és az alaprajzi módosításokat, amiket eszközöltünk rajta.

Panellakás felújítás falbontással

 

A panellakás felújítás előtti, eredeti állapot

Ez a budapesti panellakás 2 szobából, külön konyhából, fürdő és wc helyiségekből állt. 

Az egyes helyiségeket több szűk folyosó kötötte össze egymással. 

A bejárat mellett volt a konyha, ami mellett közvetlenül a nappali volt, kijárattal a terasz felé. 

Az előszobából nyílt egy hosszú, keskeny folyosó, amelyről egyik oldalon a két szoba, másik oldalon egy tároló, egy wc és a folyosó végén a fürdőszoba volt. 

Panel fürdőszoba előtte

Megbízói igények a panellakás felújítás alatt

A megbízók igénye az volt a panellakás felújítás során, hogy alakítsunk ki még egy szobát, amely dolgozószobaként, a későbbiekben pedig akár önálló gyerekszobaként is működhet. 

Erre a legmegfelelőbb megoldás az volt, ha a konyha helyén alakítottuk ki a dolgozószobát, úgy, hogy a konyha átkerült a mellette lévő nappaliba. 

A lakásban nagyon szűk közlekedő folyosók voltak, ami helyett a tulajdonosok szerettek volna egy tágasabb előteret kialakítani. Mivel a jelenlegi előszoba és közlekedők nem voltak alkalmasak arra, hogy abban egy két kisgyerekes család könnyen mozogjon. 

A legfőbb igény viszont az volt a panellakás felújítás alatt, hogy a folyosó végén lévő fürdőszoba méretét megnöveljük, és elférjen benne egy mosógép és még egy wc, úgy, hogy a különálló wc helyiség is megmaradjon.

Panellakás felújítás előtti alaprajz
Eredeti alaprajz
Panellakás felújítás utáni alaprajz
Módosított alaprajz

A munkálatok

Ezeknek az igényeknek a teljesítéséhez egy komplett bontással indult a panellakás felújítás.

Elbontásra kerültek a beépített gardrób szekrények, a meglévő burkolatok, amik alatt  volt, hogy még padlószőnyeg is volt. Lekapartuk a falról a festékeket, és a rengeteg sok téglamintás tapétát.

Mielőtt neki kezdtünk a falak bontásának egy statikusi szakvéleményt kértünk. 

Minden társasházban meg vannak a felújításra vonatkozó szabályok, de ezek egy panellakásban esetében még fontosabbak és részletesebbek.

Panellakásban kizárólag a válaszfalak elbontására van lehetőség, ha azt statikus jóváhagyta, továbbá a konyha áthelyezéséről is kikértük a véleményt. 

A panellakás felújítás során eltervezett bontások közül szinte mind jóváhagyta a statikus, kivéve a korábbi gardrób szekrények között fellelt kis falat, melynek maradnia kelett. 

De így is egy sokkal tágasabb teret kaptunk, amivel meg tudtuk valósítani a folyosón a fürdő bővítését. Ehhez impregnált gipszkartont és ytongot használtunk fel. 

Az alaprajzi módosítások mellett teljesen felújítottuk az elektromos hálózatot, és a vizet is, a falakat és a padlót is. 

A teljes felújítás nagyjából 2 hónapot vett igénybe. 

De nézzük meg az eredményt helyiségenként .

Az új konyha a panellakásban

A különálló konyha a bejárat mellett volt.  Ebből egy dolgozószoba lett és a konyha átkerült a mellett lévő nappali helyiség falára L alakban. 

A kérdés az volt, hogyan vezethetjük át a vezetékeket, a nappali felé. 

A statikus szakvéleménye alapjan ez a padlóban történt , de mivel nem engedte megvágni a födémet, meg kellett emelni a szoba szintjét. 

Panel konyha felújítás

A konyha elrendezését a tulajdonosok az ikeával tervezték meg, ott készült a konyhaszekrény. Bézses árnyalatú és üveg szekrény ajtókkal, fahatású munkapulttal készült, és fehér csempe hátfallal lett kiegészítve. 

A konyha és a nappali területén is egységes vízálló melegburkolat került a padlóra. 

A kibővített panel fürdőszoba 

Az új fürdőszoba területét, a folyosó felé bővítettük. 

Ehhez elbontásra került a  fürdő eredeti bejárati fala, majd a wc és fürdő közötti fal magasságában felhúztunk egy gipszkarton falat. Ezzel kialakítottunk egy téglalap alakú fürdőszobát. 

Mivel a fürdőszobával szemben lévő szoba ajtaja belógott az új fürdő területébe, így ezt áthelyeztük a fürdőn kívülre, az elbontott gardróbszekrény helyére. 

Panel fürdőszoba felújítás

Az átalakítások után a klasszikus kicsi panel fürdőszobából, egy jóval kihasználhatóbb méretű fürdőt hoztunk létre. 

A fürdőszoba területe így elég nagy lett ahhoz, hogy egy mosógép , egy mosdó, egy kád és egy 2. wc is befért. 

A panellakás felújítás alatt a vízvezetékeket egy gipszkarton fal mögött vezettük el. Ami érdekesség volt ebben a panelben, hogy a fürdőszobai strangokhoz a folyosóról lehetett hozzáférni . 

A fürdőkádat a rövid falról elforgattuk, így mellé fért egy rejtett tartályos wc , és a külön wc helyiségben is rejtett tartályosra cseréltük a korábbi wc-t.  

Az új fürdőben a konyhával harmonizáló színek jelentek meg. 

A falon bézs, a padlón szürke hexagon csempe lett, a konyhapulthoz hasonló  fa mosdószekrény került be. 

A szobák és a közlekedő

A panellakás felújítás módosításai után így 3 szobánk alakult ki, amiből a legkisebb a dolgozószoba lett, a másik a szülői háló, a harmadik pedig a gyerekszoba. 

A szobák sötét fa melegburkolatot, és színes festést kaptak.

A panellakás felújítás végére lett egy tágasabb előterünk, ahonnan megközelíthetőek a szobák , a fürdő, a wc és egy kis tároló is. 

A lakásban a sötétebb fa uralkodik, ami megjelenik a munkapulton, a melegburkolaton, a beltéri ajtókon és a mosdópulton is. 

A szekrények , a konyhai csap és a fogantyúk elegánsabb , díszes stílusúak. De nem hivalkodóak, így nagyon szép letisztult egységes hangulata lett a panellakásnak. 

Ha érdekel nézd meg a teljes folyamatot videóban is.

FELÚJÍTÁS NAPLÓ

Ha lakásfelújítás előtt állsz, hasznos lehet számodra a Felújítás Napló, amely egy letölthető felújítás tervező füzet.

Előre gyártott kérdésekkel, listákkal és táblázatokkal vezet végig a lakásfelújítás megtervezésén és a kivitelezés nyomon követésén.

Ez garantálja, hogy minden feladatra gondolj, ismerd a lehetőségeidet, kordában tartsd a költségeit, egységes designt alakíts ki, és nem vásárolj feleslegesen.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Panel alaprajz megváltoztatása falbontással? Megmutatjuk egy valós felújításon!
Sokan ódzkodnak a paneltől, mert azt hiszik nem lehet változtatni az elrendezésén. …
Panel fürdőszoba felújítás – Önnek is lehet nagyobb a fürdőszobája 
Bemutatjuk, hogyan bővítettünk ki egy panel fürdőszobát, hogy elférjen egy 2. wc …