4 alaprajz átalakítási lehetőség valós otthonok bemutatásával

Egy felújítás során az első lépések között van a jó alaprajz készítés. Mert bizonyos esetekben apróbb változtatásokkal egy sokkal élhetőbb és kényelmesebb otthont tudunk kialakítani. 

A felújítás tervezés során elengedhetetlen egy jó alaprajz kialakítása. De ahhoz, hogy tudjuk mi a lakók számára megfelelő alaprajz először fel kell mérni az igényeket, és számba kell venni, hogyan fogják használni a teret. 

Ezt követően érdemes felrajzolni a jelenlegi alaprajzot, melyhez több ingyenes alaprajz készítő program is rendelkezésre áll.

Ha az alaprajz készítés során azt tapasztaljuk, hogy az igényeink és a meglévő tereink nem állnak egymással összhangban, több dolgot érdemes megvizsgálni ennek kiküszöbölése érdekében. 

Nézzük mi az a 4 lehetőség alaprajz készítés során, amivel javíthatjuk az ingatlanunk beosztását. 

Funkciók áthelyezése 

Az alaprajz készítés során bevállt módszer, hogy a különálló konyha helyiséget áthelyezzük a nappaliba, így a felszabadult helyiségben egy újabb szobát tudunk kialakítani. 

Egy panel lakás felújítás során épp ezt a lehetőséget választotta a tulaj. 

A munkálatokhoz statikus jóváhagyását kértük, aki a födémet megbontani nem engedte, így a vízvezetékek elvezetése akként történt, hogy megemeltük a helyiség szintjét. 

Ezzel nyertünk egy kis szobát, mely alkalmas dolgozószobának vagy gyerekszobának. A nappaliban pedig elhelyeztünk egy tágas L alakú konyhát.

Elrendezés felcserelése 

A jelenleg zajló házfelújítás során a konyha és étkező elrendezését kellett átgondolni az alaprajz készítés során. 

A probléma az volt, hogy a konyha és az étkező egy helyiségben található, de elég rossz elrendezésű volt.

A konyha kényelmetlen, túl messze volt a kamrától, a vele egy helyiségben lévő étkezőasztal pedig a helyiség sötét részén volt , blokkolva a kamra felé vezető utat. 

Itt a felújítás során megcseréljük a funkciókat, és a kamra előtti falra kerül át a konyha L alakban, míg a konyha helyére, az ablak elé kerül az étkező rész. 

Ehhez annyi extra munkára van szükség, hogy a kamra ajtaja egy 20 cm-re arrébb kerül, hogy az ajtó mindkét oldalán meg legyen egy konyhaszekrényhez szükséges 60 cm mélység.  

Falbontás 

Az alaprajz készítés során legtöbb esetben a falbontás jelenthet megoldást. 

Ennél azonban mindenképpen javasoljuk szakember és statikus megkeresését, mivel bizonyos falak elbontása a szerkezet gyengítésével járhat. 

Egy házfelújítás során a tulajok igényeihez nem felelt meg a szűk konyha. A másik probléma az volt, hogy az étkező ugyan közvetlen a konyha mögött volt, de az egész házon keresztül kellett menni, hogy oda jusson az ember.   

Így az alaprajz készítés során egyértelmű volt, hogy a konyha és az étkező közötti falat el kell bontani, a konyha eredeti bejáratát pedig be kell falazni.

A konyha így az étkező felől lesz ezentúl megközelíthető és a kétsoros konyha helyett egy L alakút lehetett kialakítani.

A teljes változást nézd meg ebben a videóban:

Új fal építés és a bejárat áthelyezése 

Egy panel lakás felújítás során a tulajdonosok igénye az volt, hogy növeljük meg a fürdőszoba méretét, hogy elférjen még egy wc a lakásban . 

A fürdőszoba egy hosszú folyosó végén jobbra volt megtalálható, vele szemben pedig egy szoba volt. 

Az alaprajz készítés alatt arra a megoldásra jutottunk, hogy a folyosó felé bővítjük a fürdőszobát egy új gipszkarton fallal leválasztva. Az új bejárati ajtó is ebbe a gipszkarton falba került. 

A szemben lévő szoba bejárata, így bele került az új fürdő területébe, így ezt a folyosón kijebb helyeztük. 

Ezzel sikerült megnövelni a fürdőszoba méretét, és minden helyiség kényelmesen megközelíthető.

A teljes változást nézd meg ebben a videóban:

Egy komplett felújítás során ezek a módosítások nem jelentenek igazán jelentős többletköltséget , ellenben egy olyan ingatlan kivitelezhető , ami megfelel a lakók elvárásainak. 

Ezért az igények felmérése és egy jó alaprajz készítés elengedhetetlen lépései egy felújítás tervezésének.  

LETÖLTHETŐ FELÚJÍTÁS TERVEZŐ FÜZETEK

Ha felújítás előtt áll szüksége lesz a Felújítás Napló tervező füzetekre.

Előre gyártott kérdésekkel, táblákkal és listákkal vezetik végig a felújítás tervezésén, hogy a végén egy ideális otthont teremtsen költséghatékonyan.