Társasházi lakásfelújítás szabályai, hogy ne legyen bírság a vége

Az emberek többsége azt gondolja, hogy egy társasházi lakásfelújítás során , a saját lakásában mindenki azt csinál amit akar. Pedig a társasházi lakásfelújítás szabályai között vannak írott és íratlan szabályok is, amiket érdemes betartani. Különben nem csak a szomszédok fognak utálni, de még bírság is lehet a vége. 

Nézzük mik a társasházi lakásfelújítás szabályai, amiket be kell tartani. 

Hol vannak a társasházi lakásfelújítás szabályai rögzítve? 

Először is fontos leszögezni, hogy a társasházi lakásfelújítás szabályai nem csak folyosói mendemondák, hanem jogszabályban is rögzített előírások. 

Ha társasházban kezdünk lakásfelújításba, akkor be kell tartanunk egyrészt az állami jogszabályokban foglaltakat, valamint ezen kívül a társasház saját szabályzatait is. 

Így minden háznak meg van a maga szervezeti és működési szabályzata, házirendje, melyben megtalálhatóak a ház lakóinak együttélési és a társasházi lakásfelújítás szabályai is. 

Állami szinten a társasházi lakásfelújítás szabályai a 2003. évi CXXXIII. törvényben találhatóak, ami a Társasházakról szóló törvény. 

Milyen munkákról kell egyeztetni a házzal?

A társasházi lakásfelújítás szabályai 2021-ben egy fontos módosításon mentek keresztül.

A társasházi törvény apró módosítása miatt, kötelezővé vált, hogy a tulajdonos kérje a közgyűlés hozzájárulását, a ház közös részeit érintő lakásfelújítások, átalakítások előtt. 

Ilyen közös részek a födém vagy a teherhordó falazat, még akkoris, ha ezek a magántulajdonban álló lakásban vannak. 

Tehát, ha a lakásunkban szeretnénk kibontani egy falat, ami teherhordó fal, akkor ezt nem tehetjük meg csak úgy titokban.

De a ház beleszólhat abba is, hogy mit csinálunk a homlokzaton. Tehát ott nem nyithatunk csak úgy egy új ablakot, vagy nagyobbíthatjuk meg a régit.

Sok házban okoz vitát a klíma kültéri egység elhelyezése is, mert ezt is már a jogszabályok alapján a homlokzatra való elhelyezéséhez szintén kellene a ház belegyezése.

A felújítások alatt sokszor szükség van arra is, hogy a társasház csőrendszeréhez hozzányúljunk. Ezt sem tehetjük meg önállóan, hanem gyakran ezt a ház saját szerelői szokták intézni, hiszen gyakran a cserét a ház biztosítására elszámolják.

A legtöbb probléma a tapasztalataink szerint a panel lakások esetében van. Hiszen ott a falbontás, vagy a villanyszerelés nagyon nagy zajjal járhat. De ott is elvégezhetőek ilyen jellegű munkák. Ha Önnek is panellakása van és szeretne falat bontani benne, ez a két cikk bemutatja a lehetőségeit egy korábbi munkánkon keresztül.

Egy panellakás felújítás teljes története
Több falat is elbontottunk, azért hogy plusz egy szoba és egy tágasabb …
Panel fürdőszoba felújítás – Önnek is lehet nagyobb a fürdőszobája 
Bemutatjuk, hogyan bővítettünk ki egy panel fürdőszobát, hogy elférjen egy 2. wc …

Kinek kell bejelenteni a lakásfelújítást? 

Egy társasházi lakásfelújítást a körülményektől függően be kell jelenteni a közös képviselőnek, a közgyűlésnek és a szomszédoknak. 

A társasházi lakásfelújítás szabályai úgy rendelkeznek, hogy minden felújítást be kell jelenteni a közös képviselőnek. 

Abban az esetben, ha a felújítás a ház közös részeit is érinti, akkor közgyűlési jóváhagyás is kellhet hozzá. 

Ezeben az esetekben először ki kell hívni egy statikust, aki szakvéleményt ad arról, hogy az általunk tervezett felújítás lehetséges-e. Hiszen sok esetben ezekhez a közös részekhez – mint a tartófalak, a homlokzat, a födém – nem is engednek hozzányúlni, mert gyengíti a ház szerkezetét. 

Ha a falbontási tervekhez a statikus hozzájárulását adja az átalakítási munkákhoz, akkor a szakvélemény és az alaprajzok birtokában célszerű felkeresni a közös képviselőt vagy a társasházat, ha az engedélyükre van szükségünk. 

Persze ebből a szempontból társasház és társasház között óriási különbségek vannak. Van olyan ház, ahol a közös képviselő aktív része a mindennapoknak, és láttunk olyat is, ahol hetekig kellett üldözni, mire elérték. 

De ennek ellenére nem lehet félváron venni ezeket a szabályokat, mert utólag nagy bajba keveredhetünk bírságot fizethetünk, vagy akár az elvégzett munkálatok helyreállítását is követelhetik. 

Ha nem is kell semmilyen engedély és hozzájárulás , akkor is a szomszédok tájékoztatása is célszerű ilyen esetben, mert ők is elég sok kellemetlenséget okozhatnak. Például a zajok miatt bejelenthetnek a hatóságoknak. 

Ezt tegyük meg egy cetlin, melyet kihelyezünk jól látható helyre a lépcsőház üzenő falán, vagy a liftben. 

Mit írjunk ki a lépcsőházba?

A lépcsőházi kiíráson tüntessük fel melyik lakásban lesz a felújítás, kit lehet keresni probléma esetén. 

Azt is érdemes felírni, hogy meddig fog tartani a felújítás.  

Persze ahhoz, hogy legyen elképzelésünk róla, hogy meddig is fog tartani a felújítás, arra van szükség, hogy a felújítás részletei előre legyenek megtervezve, és ne menetközben döntsük el a munkákat. 

Mielőtt belekezdenénk a lakásfelújításba kezdjük a részletek tervezésével, hogy mikor elkezdődik a felújítás már pontosan tudjuk milyen munkákat fogunk végezni, milyen termékeket fogunk használni, és így mennyibe fog kerülni és meddig fog tartani.

Ebben segítenek a netről letölthető felújítás tervező füzetek, amik előre gyártott kérdésekkel , táblázatokkal és listákkal segítenek felkészülni a lakásfelújításra.

Ha tudjuk is a pontos határidőt, azért adjunk hozzá plusz pár napot, mert bármikor közbe jöhetnek váratlan események. 

Viszont a közvetlen szomszédokhoz érdemes személyesen is bekopogni. 

Mikor lehet dolgozni? 

A társasházi lakásfelújítás szabályai közül, azt, hogy mikor lehet zajos munkákat végezni a házban, azt általában a szervezeti és működési szabályzat, vagy a társasház házirendje rögzíti. 

Ez minden házban eltérő lehet, de alapvetően elmondható, hogy

reggel általában 8 órakkor kezdhető a munka hétköznapokon,

és többnyire este 6 óráig lehet zajongani.

Szombaton többnyire délelőtt végezhető munka.

De vasárnap és ünnepnapokon sehol nem lehet zajjal járó tevékenységet végezni. 

Mire érdemes munka közben odafigyelni? 

Azon kívül, hogy a társasházi lakásfelújítás szabályai közül a zajokra vonatkozóakat betartjuk, még néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy a szomszédok békén hagyjanak. 

Az egyik fontos dolog, amire érdemes odafigyelni egy társasházi lakásfelújítás során, az a lift használata

Anyagok deponálása és sitt szállítása során vigyázzunk a lift állapotára. Érdemes letakarni, majd kitakarítani, ha végeztünk. De fontos arra is odafigyelni, hogy úgy szervezzük a pakolást, hogy ne tartsuk fel a liftet hosszú ideig. 

A másik fontos dolog a folyosó tisztán tartása. Fontos a folyosót legalább a nap végén feltakarítani. Ugyanakkor nem szabad a folyosón tárolni az eszközöket vagy a szemetet, mert zavarhatja a szomszédokat. 

De akármennyire is mindenre oda fogunk figyelni, minden házban van általában egy dühös szomszéd, aki rá fog firkálni kedves üzeneteket a kihelyezett cetlinkre, vagy át fog csöngetni veszekedni, hogy hagyjuk már abba a zajongást, vagy be fog jelenteni a hatóságokhoz. 

Szóval igyekezzünk betartani a társasházi lakásfelújítás szabályai közül minden ránk vonatkozót, és szerezzünk be minden hozzájárulást és engedélyt, mint például a konténer kihelyezésekor a közterület használati engedélyt. 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Egy panellakás felújítás teljes története
Több falat is elbontottunk, azért hogy plusz egy szoba és egy tágasabb …
Lakásfelújítás ötletek – 10 egyszerű, de mutatós tipp valós lakásokból
Összegyűjtöttük a legjobb ötleteket a korábbi Ügyfeleink felújításaiból, amiket Te is ellophatsz …
Házfelújítás modern letisztult stílusban 
Nézd meg, hogy egy jó tervezéssel, milyen modern, letisztult és egységes hangulatot …
Panel fürdőszoba felújítás – Önnek is lehet nagyobb a fürdőszobája 
Bemutatjuk, hogyan bővítettünk ki egy panel fürdőszobát, hogy elférjen egy 2. wc …