A 6 legelterjedtebb konyhai hátfal előnyei és hátrányai

A konyhatervezésnél sokan megállnak a konyhaszekrény és a konyhapult kiválasztása után, és kevesebb jelentőséget tulajdonítanak a konyhai hátfal designra. Pedig ahogy lejjebb az ötletek között látni fogjuk, az jelentősen meg tudja változtatni a teljes konyha hangulatát, és már számtalan opció áll rendelkezésünkre a kiválasztásakor. 

De először is tisztázzuk mi is a konyhai hátfal. 

A konyhai hátfal a konyhaszekrények között lévő köz, amelynek átlagos mérete nagyjából 60 cm, kivéve a pára és szagelszívó részen, ahol általában – gyártói előírás határozhatja meg a magasságot.  

A konyhai hátfal egyrészt dekoratív célokat szolgál, de ennél fontosabb feladata, hogy a főzés közbeni balesetektől védje a konyhabútor mögötti falat. 

És akkor nézzük a leggyakoribb opciót, azok mellett és ellen szóló érveket, olcsóbb és drágább verziókat, amit a piacon találhatunk, ha konyhafelújítás előtt állunk és konyhai hátfal után kutatunk. 

Csempe 

A csempe egy nagyon tradicionális konyhai hátfal választás. Azon belül is a konyhafelújítások többségén egyszerű fehér csempét használnak hozzá a tulajok.

Persze a fehér csempék tárháza is igen változatos, használhatunk nagyobb méretű csempéket, vagy akár kisebb csempét , melyek már széles választékban megtalálhatóak. Nagyon divatos választás a Metro csempe, Equipe csempék vagy a Zellige.

Azonban, ha fehér csempét választunk, arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a csempe színe a bútorok és a festés mellett változhat, főleg, ha azok is fehér színűek, és a benne lévő színárnyalat alapján szűrkés vagy bézses irányba mehet el.

Az egyik Ügyfelünk például a Gaia Fürdőszoba szalonból választott egy fényesebb Metro csempét , mely a bútor mellett kicsit bézses árnyalatú.

Panel lakás konyha fehér Metro csempe konyha hátfal és Ikea konyha

Ha azért szeretnénk belevinni valami játékosságot a burkolásba, akár használhatunk sötétebb vagy színes fugát is hozzá, vagy akár használhatjuk a csempét eltolásban egy dekor élvédővel a sorok között, mint, ahogy egyik Ügyfelünk megálmodta a konyhai hátfalát a Kádár Kocka felújítása alatt .

Kádár Kocka felújított konyha fehér konyhabútor és konyhai hátfal rose gold élvérővel

A felhelyezésekor érdemes egy 70 cm-es sávban burkolni a csempét, a földtől 80 cm-ről indítva. Így bármilyen magasra is kerül a konyhaszekrény – akár 85-90cm – re, a csempe belóg majd a bútor alá, ami praktikusabb, és megmarad a kényelmes 60 cm-es köztávunk is. 

A hidegburkolat egy jó választás konyhai hátfal céljából, hiszen strapabíró és könnyen tisztítható. Kivéve a közötte lévő fugák, amiből, ha világosat választunk érdemes lehet epoxi gyantás fuga használata, mely bár költségesebb, mint a cementes verzió, de nem színeződik el. 

Ami a csempék ellen szóló hátrány lehet, hogy, ha meguntuk nehezebben és költségesebben cserélhető. Így ez egy hosszú időre szóló választás. 

Dekorcsempék 

A hidegburkolatok eggyel bevállalósabb példája, ha a konyhai hátfal valamilyen dekorcsempéből áll. Ez lehet például egy motívumos csempe, 3D struktúrájú, vagy akár használhatunk egyedi formájú vagy színes mozaik csempéket is.  

Polgári lakás felújítás alatt konyha hátfal dekor csempe használatával

Az egyik Ügyfelünk egy polgári lakás felújítás alatt például egy trópusi mintázatú, madarakkal és virágokkal teli 8 darabos dekorcsempét választott a konyha egyik falára, és egy 3D struktúrált csempét a másik falra, melyeket a Merkury Marketnél vásárolt.

A Merkury Market egy szlovák bolt és elég kedvező áron lehet csempéket , bútorokat és más felújításhoz szükséges termékeket megvásárolni.

A dekorcsempék hátránya, hogy jóval magasabb árkategóriába tartoznak, mint az egyszerűbb csempék és sokszor darabra árulják őket, így egy ügyes kezű burkoló kell hozzá, aki például a konnektorok helyének kifúrása során nem tesz kárt a csempében. 

Csempepótló hátfalak (HPL)

Modern és népszerű megoldás a konyhai hátfal esetében, amikor az mind anyagában, mind színében és mintájában megegyezik a munkapulttal. 

Ennek egy viszonylag pénztárca barátabb megoldása, ha mind a munkapult, mind a konyhai hátfal faforgács alappal készített laminált bevonatú, tehát az alapját natúr fa forgácslap képezi, amit magas nyomáson laminált vízzáró dekorréteg fed. Ebből persze számtalan variáció létezik, de a legelterjedtebb megoldása, hogy a munkapulttal megegyező mintájú és színű a konyhai hátlap, csak vékonyabb. 

A tömör fa, a kő és a kerámia látványát és érzetét adja vissza, viszont sokkal kedvezőbb árfekvésben.

Ez könnyen felrakható és tisztítható, nagyon sokféle kivitelben kapható. 

A nagyobb barkács áruházakban széles választékot találunk belőle olyan gyártók termékeivel, mint az Egger vagy a Kaindl, de az Ikea választékában is a fától a márvány erezetesig sok típust találunk.

Ennél a fajta konyhai hátfal típusnál, a modern konyhákban már találkozhatunk olyan megoldással is, hogy a hátfal csak olyan 30 cm körüli magasságú, és vagy egyáltalán nem ér fel a felső szekrényig, vagy felette nem is helyeznek el szekrényt. 

Fotó forrása: Rahel Pásztor, Ferenc Residency Apartman

Természetes és technikai kövek 

Az egyező konyhapult és hátfal megoldásnak egy jóval drágább verziója, ha márvány vagy gránit követ használunk. 

Ezek igen drága megoldások, viszont semmihez nem fogható minőséget és eleganciát sugároznak. 

A márvány a gránittal szemben kevésbé strapabíró, elég macerás kő, idővel megkopik és elszíneződik, amit speciális kezelésekkel próbálnak megakadályozni, de ez igen borsos árú. Ellenben a gránit nagyon masszív, jól bírja a hőt , a karcolásokat és a tisztítószereket.

Ha szeretnénk a kő stílusát és mintázatát, de strapabíróbb kivitelben, használhatunk technikai köveket is. Agglomerát táblákat gyártó cégek a spanyol Silestone-tól és a cseh Technistone. Magyarországon például a Multistone – nál lehet ilyeneket vásárolni, akik professzionális 3d vízvágással munkálják meg őket, hogy munkapult és konyhai hátfal készüljön belőlük, és a beépítésben is részt vesznek.

Ezeknek az agglomerátumoknak a 93-94 %-a kvarcit és gránit, amit magas nyomás alatt préselve, minimális arányban jelenlévő műgyantával melegítenek össze. 

Fotó forrása: Multistone , egy általa készített konyha – Calcatta Silva

Műanyag 

Egyre elterjedtebb megoldás, a műanyag, plexi konyhai hátfal használata, mely rengeteg féle mintával és színben kapható. Ezek a konyhapanelek könnyen méretre vághatóak és akár egyszerűen ragasztással felszerelhetőek. Nem életre szóló minőségűek, viszont ennek megfelelő árban ki is hozhatóak, és , ha meguntuk, könnyen eltávolíthatóak. 

A Wallplexnél például számtalan, festményhez hasonlító mintában is beszerezhetjük őket, virágokkal, tengerparttal vagy kávéval, ami nagyon egyedi megoldást ad a konyhának. 

Amitől sokaknak tetszetősebb megoldás lehet a dekorcsempékkel szemben, hogy itt nincsenek fugák, amik megtörnék a minták, vagy sok törődést igényelne a tisztításuk. 

Fotó forrása: Wallplex konyhapanel galéria

Ezek a panelek már hőállóak, és bátran szerelhetőek a főzőlap fölé is. 

Azonban, ha nagyon hosszú a konyhánk előfordulhat, hogy egy panel nem elégséges, és több gyártó esetében, mint az Ikea Lysekil paneloknál ajánlják, hogy a panelok találkozásánál egy sínt használjunk. Ennek szürke a színe, ami megtörheti az egységes kinézetet. Ez az egyik Ügyfelünket nagyon zavarta, ezért a síneket átfújtuk fehér színűre, így sokkal egységesebb lett a hátfal.

Üveg 

A műanyag hátpanelekhez hasonló, de elegánsabb, minőségibb és ezáltal költségesebb megoldás az edzett üvegből készülő konyhai hátfal, melyek szintén könnyen tisztán tarthatóak, hőállóak és antibakteriálisak, a Luxury Glass leírása szerint. 

Mivel egy egész lapból állnak, így elég súlyosak, azonban nagyon egységes látványt nyújtanak, azzal, hogy nem töri meg fuga vagy vágás. Viszont állandó takarítást igényel fényes , tükröződő felületük. És mivel elég sérülékenyek, így a felszerelésük mindenképpen szakembert kíván. 

Fotót forrása: Luxury Glass

Konklúzió 

A konyhai hátfal választásunk során elsősorban szem előtt kell tartanunk a pénztárcánk, a szokásaink és a teljes lakásunk designját. Ezeknek megfelelően kell meghoznunk a döntést, hogy engedi -e a pénztárcánk és a minden napi rutinunk egy drágább és kényesebb kő megvásárlását, vagy a mostani konyhafelújítás során inkább egy olcsóbb, de érdekes plexi panelt választunk, amit később akár könnyen kicserélhetünk. 

A konyha tervezésnél mindig tartsuk szem előtt, hogy nem elsősorban a design a lényeg.

Mindig az alapokra, a szakszerűen előkészített padlóra, az elektromosság felújítására, a konyha elrendezésére fordítsuk az időnk és energiáink, és csak az ezen felül megmaradt erőforrásainkat fordítsuk a design kérdésekre, amik utólag mindig könnyebben módosíthatóak. 

Konyhafelújítás előtt állóknak mindenképpen ajánljuk a Konyha felújítás tervező munkafüzet használatát, mely előre gyártott táblákkal, listákkal és kérdésekkel segít minden fontos részletet megtervezni és minden elengedhetetlen dologra gondolni. 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vízálló laminált padló konyhába – előnyök, hátrányok, alternatívák
A lakásfelújítások során használt termékek és megoldások folyamatosan változnak, és ezzel a …
Fuga színek kisokos – hogyan ne rontsd el a burkolásod a fugával 
A fuga színek kiválasztásával sokan nem törődnek, pedig meghatározza a végeredményt. Itt …
Lakásfelújítás trendek – mit kérnek a legtöbben az otthonukba
Bár nincs két egyforma felújítás, de vannak lakásfelújítás trendek, amik befolyásolják a …
Konyha ötletek egy 2024-es konyha felújításhoz 
Ezek a külföldön már elterjedt konyha ötletek fognak tarolni hazánkban is 2024-ben, …