Vízálló laminált padló konyhába – előnyök, hátrányok, alternatívák

A lakásfelújítások során használt termékek és megoldások folyamatosan változnak, és ezzel a változással új normák alakulnak ki. Az amerikai konyhás nappalik elterjedése egyenesen vezetett abba az irányba, hogy a melegburkolatok betörjenek a konyha padló területére is. Ma már nem csak, hogy bátran letehető vízálló laminált padló konyhába, de egyre jobban terjednek a laminált padlót felváltó új melegburkolat típusok is. 

Cikkünkben átvesszük a vízálló laminált padló konyhába való lerakásának előnyeit, hátrányait és új alternatíváit is.

Vízálló laminált padló konyhába rakva

Egy panel lakás felújításunk során áthelyeztük a konyhát a nappaliba, és az egységes hatás megtartása érdekében ugyanazt a laminált melegburkolatot használtuk a helyiségekben. Nézze meg a felújítás többi képét itt.

A melegburkolatok megjelenése a konyhában

Egy 90-es években épült lakásban vagy házban még alapvetően a konyha egy különálló helyiség volt, és a padlón hidegburkolat volt .

Viszont az amerikai konyhás nappalik elterjedésével új megoldások kellett, hogy szülessenek. 

Mivel az amerikai konyhás nyitott nappalik esetében a konyha, az étkező és a nappali egy térben van, amit falak nem választanak el egymástól, legfeljebb boltívek és a konyhasziget. Ezért nagy fejtörést okozott a padlóburkolat kialakítása. 

Hiszen a konyhába a legtöbben csempét raktak, mert sokkal strapabíróbb és könnyebben takarítható. Viszont a nappali és étkező területére gyakran valódi fa parketta került. 

Ez a megoldás azonban megtöri az amerikai konyhás nappali célját, vagyis az egységes hatás elérését. Mert hiába illeszkednek a bútorok és a színek egymáshoz, ha megtöri az egybefüggő hatást a padló feldarabolása. 

Ezért sokan a nappalival egységes melegburkolatot tesznek le a konyha területére is. 

De nem mindegy milyen melegburkolatot választunk. 

Vízálló laminált padló konyhába 

Az egységes hatás elérése érdekében a lakásfelújítások során sokan vízálló laminált padló konyhába való lerakása mellett döntenek. 

A laminált padló választása esetén fontos, hogy vízálló terméket válasszunk. Hiszen nem mindegyik laminált bírja azt a mennyiségű vizet, ami egy konyhában érheti. 

Fontos szempont még a vízálló laminált padló konyhába való választása során, hogy magas kopásállóságút válasszunk (31). Egyúttal mindenképpen olyat, mely legalább 8 mm vastag. 

Ezek a jellemzők, tehát a vízállóság, a jó kopásállóság és a megfelelő vastagság, alkalmassák teszik a laminált burkolatot, hogy konyha padlóra is használjuk. 

Konyha laminált melegburkolattal

A laminált padló előnyei 

Mindenképpen előnye a vízálló laminált padló konyhába való választásának, hogy ma már elég strapabíróak, nem fognak elázni vagy sérülni a mindennapi konyha tevékenység során. 

Egyúttal egy szép egységes hatást fognak adni a helyiség funkciói között. 

Ha a teljes helyiséget egyféle burkolattal burkolják, úgy nem lesz szükség burkolatváltó használatára, így nem fogjuk látni a törést vagy megbotlani benne. 

A vízálló laminált padlók között ugyanakkor vannak olyanok, amelyeken kifejezetten jelzik, hogy bátran kerülhet alá vízes padlófűtés is. Ettől nagyon kellemes lesz rajta járni. 

De padlófűtés nélkül is, az egyik legjobb tulajdonsága, hogy kellemesebb, melegebb hatást ad a lábunknak, mint a csempe. 

Ha nem vízálló laminált padló konyhába , akkor mi? 

Sokan azért még mindig óckodnak a vízálló laminált padló konyhába való lerakásától. Mert azért bárhogy is nézzük a laminált padló azért mégiscsak részben fa, és a fa meg a víz nem feltétlenül a legjobb barátok. 

Vélhetően emiatt is kísérleteztek egy alternatív fajta kidolgozásán. 

Így jelent meg a vízálló laminált alternatívája az SPC és szót kell ejtenünk az LVT burkolatokról is. 

Az SPC és az LVT szintén a laminálthoz hasonlóan melegburkolatokat.

LVT burkolatok

Az LVT jellemzően vinilből készül, így egy sokkal puhább anyag, ami miatt talán könnyebb vele dolgozni. Ugyanakkor tökéletes aljzat szükséges hozzá, mert puhasága miatt könnyen érezhető alatta az aljzat bármilyen hibája. Bár ez ma már modernebb, mint a régi műanyag vynil padlók, de alapvetően hasonló tulajdonságokkal bír. 

SPC burkolat

SPC burkolatok

Ezzel szemben az SPC jellemzően valamilyen kőőrlemény kompozitjából készül, így merevebb mint az LVT, de rugalmasabb, mint egy laminált burkolat.

Az SPC padló nagy előnye, hogy a laminálttal szemben ezt bátran tehető akár régi csempe burkolatra is, és sokkal kevésbe van kitéve a hőmérsékleti változások miatt bekövetkező mozgásoknak és diletációnak. 

Az SPC padló kopásállósága a legjobb a három melegburkolat közül, és ha lehet ezt mondani a legjobb vízállóságú is.   

Hiszen azért a vízálló laminált padló konyhába elfér, de egy fürdőszobába nem helyezhető, szemben az SPC-vel, melyet bátran ajánlanak a vizes helyiségekbe is.  

Mind a lamináltak között, mind az LVT és SPC tekintetében nagy választékot talál például a Diego és a az I.P.S. Király Parketta Szakáruházban is.