Egy mennyezeti lámpa nem elég – hogyan tervezd meg a világítást? 

A lakásfelújítás nem a bontással kezdődik. A tervezéssel kell kezdeni. Azon belül is ,amire a legtöbb figyelmet kellene fordítani az a világítástervezés. Mert egy mennyezeti lámpa a szoba közepén nem fogja kiszolgálni az életvitelünk.  

A világítástervezés során gondolni kell arra, hogy milyen stílusú és fényű mennyezeti lámpa kerül kiválasztásra, hogy azt milyen egyéb rétegzett világítással egészítjük ki, hogy honnan kapcsoljuk a fényforrásokat, és hova helyezünk konnektorokat.

A mai cikkben körbe járjuk a mennyezeti lámpa és a kiegészítő elemek kiválasztásának legfontosabb lépéseit és hozunk néhány konkrét terméket és ötletet is. 

Mit kell megtervezni a világítás tervezés során? 

Ha tegyük fel egy komplett lakásfelújítás előtt állunk, nagyon fontos, hogy előre megtervezzük a lámpák, kapcsolók és konnektorok helyét. 

Egy lakásfelújítás során a villany alapszerelés rögtön a bontás után jön, és legközelebb a villanyszerelőt már akkor látjuk, amikor szerelvényezni jön a teljesen kész lakásba.

Jobb esetben. 

Azonban a tapasztalataink szerint a legtöbbször a világítás megtervezésére nem szánnak elég időt a tulajdonosok – vagy nem tudják pontosan mit kell megtervezni – ezért nagyon sokszor menetközben kérnek módosításokat. 

Ez azért van, mert sokan azt gondolják, hogy egy felújítás során elég a befejezés után kiválasztani az étkező asztalt és eldönteni majd, hogy hova kerül. 

De ebben az esetben fordul elő az az apró, de annál bosszantóbb szituáció, amikor az étkező asztal fölé tervezett lámpa, 10 cm-vel az asztal mellett lóg. Na és persze, ha az asztal felett lógna, se nézne ki jól az asztallal.

Hogy ezt elkerüljük követnünk kell a felújítás tervezésének lépéseit. 

A felújítás tervezés lépései 

Első lépésben le kell mérni minden helyiséget, majd meg kell tervezni a szoba elrendezését és megrajzolni az ennek megfelelő alaprajzot. 

Ezután ebből készíteni kell egy bútorozási tervet, azaz elhelyezni benne a berendezési tárgyakat. 

Ezután az egyes berendezési tárgyakhoz igazítva kell kitalálni a lámpák helyét, aztán hogy azokat honnan kapcsoljuk, majd, hogy hova van szükségünk konnektorra, ahova esetlegesen állólámpát, asztali lámpát, és egyéb dolgokat bedugunk. 

Ha ezzel mind meg vagyunk jöhet a moodboard készítése, ami során kitaláljuk a lakberendezési stílust és a főszíneket, melyek a lakás hangulatát adják. 

A moodboardnak megfelelően pedig elkezdhetjük kiválogatni a szükséges termékeket

Ezzel a módszerrel, mire a termékek vásárlásához jutunk tudni fogjuk milyen stílusú, méretű, funkciójú lámpára van szükségünk, és azt is, hogy hol lesz a helye. 

Ez a folyamat bonyolultnak és ijesztőnek tűnhet, de az interneten elérhető Felújítás Napló, segíthet végig menni a tervezés lépésein.

Ez egy felújítás tervező munkafüzet, amely előre gyártott kérdésekkel, listákkal és táblázatokkal viszi végig a felújítókat a tervezésen.

Ezzel elérhető egy olyan felújítás, mintha lakberendező csinálta volna, de töredék költségen. 

Miért nem elég egy mennyezeti lámpa a szoba közepén 

Ez a folyamat sok hercehurcának tűnik, és közben mindenkiben felmerül a gondolat, hogy nincs szükség ennyi bonyodalomra. Elég egy mennyezeti lámpa a szoba közepén, aztán jól van az úgy. 

De, a legtöbben, akik ezt a megoldást választják, azután, hogy beköltöztek szembesülnek azzal, hogy valahogy unalmas a lakás, nem jól funkcionál és nem tudnak megfelelő hangulatot teremteni az egyes tevékenységekhez. 

A fény az egyik legfontosabb dolog a lakásban. Az segít a funkciók kényelmes használatában és a lakás hangulatának megteremtésében. 

Ezért nem elég egy mennyezeti lámpa, hanem rétegzett világítást kell használnunk. 

A fő világítást adó mennyezeti lámpa mellett , szükség van kiegészítő és hangulat világításra is. 

A kiegészítő világítás az egyes funkciókhoz és feladatokhoz ad fényt, mint például egy olvasólámpa a kanapé mellett, vagy egy pultvilágítás a konyhában. 

Emellett pedig szükség van olyan fényforrásokra is, amelyekkel egy speciális atmoszférát tudunk megteremteni a lakásban, mint például egy -egy falikar a nappaliban az esti filmnézéshez, vagy egy led csík a fürdőkád mellett a relaxáló fürdőzéshez.  

Lámpa típusok

Mennyezeti lámpa 

A mennyezeti lámpa az alapvilágítást adja a lakásban. 

Ebből nem kell egy darabot használnunk a szoba közepén. Inkább célszerű a szoba minden funkciójához igazítani egyet. 

Tehát, ha van egy helyiségünk, ami egyben ad helyet a konyha, étkező és nappali funkciónak, használható több mennyezeti lámpa. 

Helyezzünk egyet a konyhabútor közelébe, egyet a konyhasziget fölé, tegyünk az étkezőasztalhoz és a nappali részhez is. 

Választhatunk olyan típust , mely teljesen a mennyezetre rögzül, ha például alacsony a belmagasság a lakásban, de választhatunk csillárokat, függőlámpákat is, többféle stílusban és méretben egy sziget vagy egy asztal fölé. 

Falikarok

Fali lámpákat használhatunk kiegészítő világításként is, egy hálószobában az ágy mellett, de megállják a helyüket fővilágításként egy folyosón is. 

Ebből vannak olyan típusok, amelyek csak hangulati fényt adnak, és vannak olyanok, melyek akár mozgathatóak, így egy adott feladathoz tudunk irányított fényt biztosítani vele. 

Állólámpák , asztali lámpák 

Az álló és asztali lámpák nagyjából hasonló funkciót töltenek be, mint a falikarok. Ezek szolgálhatnak a hangulat és a feladatvégzéshez szükséges fény biztosításában. 

Azonban ezek helye, a falikarokkal ellentétben szabadon változtatható.  

Így abban az esetben, ha például van egy gyerekszobánk, ahol a berendezést az évek alatt, a gyerek fejlődésének megfelelően többször fogjuk átrendezni, érdemes álló és asztali lámpákkal kiegészíteni a mennyezeti lámpa világítását. Mert ezeket könnyen mozgathatjuk a bútorokkal együtt. 

Ehhez viszont arra van szükség, hogy megfelelő mennyiségű konnektorunk legyen a szobában. 

Ezért kell a konnektorok helyét is megtervezni a világítás tervezés során. Ráadásul nem csak a szoba pillanatnyi használatának megfelelően, hanem későbbi átrendezéseket is figyelembe véve. 

Spot lámpák és led szalagok 

Szintén kiegészítő és hangulatvilágításként használhatjuk a különböző led szalagokat és spot lámpákat. Ezek elsődleges fényforrásnak nem alkalmasak, azonban szépen kiegészítenek egy csillárt például. 

Nappaliban gyakori design, hogy gipszkarton álmennyezetet kérnek, melynek közepén van egy mennyezeti lámpa, körülötte spot lámpák, és a gipszkartonba süllyesztve led csíkok. Így ezek egyszerre és külön külön is használható fények lesznek. 

Mi a megfelelő színhőmérséklet 

A mennyezeti lámpa és minden világítás kiválasztásakor nem csak a funkcióra kell figyelni, hanem elengedhetetlen a szín hőmérséklet jó megválasztása is, melyet a Kelvin érték jelez. 

Beszélhetünk nappali fehér fényről, ami 4000-4500 K közé esik, és elsősorban a munka tevékenységekhez szükséges, a konyha, vagy a dolgozószoba területén például. 

Emellett létezik a meleg fény is 2700-3500 K között, ami a kikapcsolódáshoz lehet megfelelő, nappaliba vagy hálószobába. 

A 4500-6500 közötti érték a hideg fehér fény, melyet otthonra nem ajánlanak, inkább irodaházak és közületi épületek világításához szokták használni. 

Milyen legyen a lámpa design

Ma már a lámpák esetében nem szükséges egy családból választani minden egyes darabot. Inkább az a lényeg, hogy megtaláljuk az otthonunk stílusát, és abban a stílus kategóriában keressük meg a legjobb mennyezeti lámpa, fali lámpa, álló vagy asztali lámpa darabokat. 

Így, ha a lakásunk inkább tradicionális, klasszikus jellegű, esetleg nagy belmagasságú, régi dupla szárnyas ajtókkal és parkettával, akkor jól mutathatnak a réz vagy kristályos lámpák és a most újra divatos gömb alakúak. 

Ha inkább a skandináv, nyugodt, természetes stílust kedveljük, akkor a fa berakású és letisztult vonalú lámpa mutathat jól nálunk. 

De a lámpa stílusának és anyagának meghatározásakor arra is figyelemmel kell lennünk, hogy milyen helyiségben és milyen körülmények között fogjuk használni. 

Fürdőszobába vagy poros helyre anyagból készült textil lámpát nem célszerű betenni, vagy például konyhába is egy könnyen tisztítható lámpa javasolt. 

Ugyanakkor fürdőszoba esetén pedig az IP44 jelzéssel ellátott lámpákat keressük.

Hatalmas választék érhető el a különböző netes lámpa áruházak választékában,

mint a lampak.hu

a lampaesfeny.hu

de szép függőlámpákat találsz a dodo.hu oldalon is

és a feny24.hu webshopban is

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vízálló laminált padló konyhába – előnyök, hátrányok, alternatívák
A lakásfelújítások során használt termékek és megoldások folyamatosan változnak, és ezzel a …
Fuga színek kisokos – hogyan ne rontsd el a burkolásod a fugával 
A fuga színek kiválasztásával sokan nem törődnek, pedig meghatározza a végeredményt. Itt …
Lakásfelújítás trendek – mit kérnek a legtöbben az otthonukba
Bár nincs két egyforma felújítás, de vannak lakásfelújítás trendek, amik befolyásolják a …
Egy panellakás felújítás teljes története
Több falat is elbontottunk, azért hogy plusz egy szoba és egy tágasabb …