Zuhanyzó ötletek – milyen zuhanyzó típust válassz? 

Egyre népszerűbb, hogy a fürdőszoba felújítás alatt a kádat zuhanyzóra cserélik az emberek, így elárasztották a zuhanyzó ötletek az internetet. De alaposan át kell gondolni, melyik zuhanyzó az ideális a fürdőszoba adottságaihoz és a lakók szokásaihoz. A zuhanyzó design kiválasztása fontos döntés, amely jelentős hatással van a fürdőszoba funkcionalitására és megjelenésére. 

A cikkben megvizsgáljuk az épített zuhany és a zuhanytálca közötti különbségeket, bemutatjuk a zuhanyajtók különböző típusait, előnyöket, hátrányokat és megismerkedünk a divatos penge fal megoldással a walk-in zuhanyok esetében.

Szóval ebben a cikkben áttekintjük a legjobb zuhanyzó ötleteket, valós fürdőszobákon keresztül.

Zuhanytálca, épített zuhany és walk-in zuhany: Mit jelentenek és mik a különbségek?

 Zuhanytálca


A zuhanytálca a zuhanyzó hagyományos típusa, a zuhanykabin alapját képezi, amelyet előre gyártanak különböző méretekben. Anyaga lehet akril, porcelán, műkő vagy más kompozit anyag.

Ma már anyagát tekintve ebből is sokfélét találunk, és nem csak olcsó hatásúakat. A képen látható zuhanytálca például a Rea Black Rock nevű tálcája.

Előnyei:
– Gyors és egyszerű telepítés
– Költséghatékony megoldás – bár vannak már igazán drága típusok is

Hátrányai:
– Korlátozott méretek és formák
– Kevésbé rugalmas a design tekintetében
– Magasabb peremű, ami egyeseknek nehezítheti a bejutást

elegáns zuhanytálca

Épített zuhanyzó

Az épített zuhanyzó teljes mértékben a fürdőszoba méretéhez és stílusához igazítható. Készítettünk már akár ötszögletű formában is . Az alapját és a lejtését a betonozás során alakítják ki, majd erre vízszigetelés kerül, amire felhelyezik a burkolatot, szintén lejtést képezve vele. Az épített zuhanyzó esetében külön kell vásárolni egy zuhanyfolyókát, a legnépszerűbb a Styron gyártmányai, melyben lefolyik a víz a zuhanyból. 

épített zuhanyzó padlója zuhanyfolyókával

Előnyei:
– Egyedi kialakítás és méret
– Modern, letisztult megjelenés
– Tágasabb érzést biztosít

Hátrányai:
– Magasabb költségekkel jár a kialakítása 
– Hosszabb kivitelezési idő szükséges az elkészítéséhez 
– Szakértelmet igényel a szakszerű vízszigetelés és burkolás, mely során több szakember együttes munkája szükséges 

épített zuhany zuhanykabinnal

Walk-In Zuhanyzó

A walk-in zuhany az épített zuhanyzó egy modernebb kivitelezése, amelyet általában hosszú téglalap alakban alakítanak ki a fürdőszoba két fala között. Ez egy nyitott zuhanykabin, amely általában a két fal határolja és oldalt egy fix üvegfallal (penge fal) rendelkezik. Ez a kialakítás modern és minimalista megjelenést kölcsönöz a fürdőszobának, miközben tágas és könnyen hozzáférhető.

Előnyei:
– Stílusos és elegáns megjelenésű
– Könnyű hozzáférés
– Nyitott tér érzetet kelt

Hátrányai:
– Kevesebb vízvédelem, mivel nem teljesen zárt ezért jobban kifröccskölhet belőle a víz 
– Több helyet igényel a fürdőszobában

épített zuhany zuhanyfallal

Zuhanyajtók típusai

Akár zuhanytálcás, akár épített zuhanyzó megoldást választasz, mindenképpen szükség lesz egy zuhanykabinra, azaz ajtóra, amelyet a zuhanytálcára, vagy az épített zuhany esetén a fürdőszoba padlóra helyeznek.  Ennek kiválasztása szintén fontos része a zuhanykabin megtervezésének. Íme a leggyakoribb zuhanyajtó típusok:

1.Nyíló zuhanyzó ajtók

A nyíló zuhanyajtók hasonlóan működnek, mint egy hagyományos ajtó: egy irányba nyílnak ki vagy be, és ezen kívül egy fix üveggel párosítják őket. Ezek az ajtók elegáns megjelenést kölcsönöznek a fürdőszobának, de több helyet igényelnek a nyitáshoz.

nyílóajtós zuhanyzó felújított fürdőszobában

2. Tolójatók

A tolóajtók oldalirányba nyílnak, így helytakarékos megoldást kínálnak, különösen kisebb fürdőszobákban. Ezek az ajtók gyakran sínrendszeren mozognak, amely könnyű és csendes működést biztosít.

Ezekből többfélét is találunk. Létezik olyan , ahol van egy fix üveg, mellette pedig egy másik üveg, melynek a fele fix és a fele egyik irányba eltolható. Emellett létezik olyan opció, ahol mindkét üveg fele eltoltható a kabin közepe felé, tehát egy szögletes zuhanykabin középre tolóajtóval. Ez akkor jó megoldás, ha a zuhanykabin két oldala felé nem lehet kilépni a zuhanyzóból, csak a zuhanyzó elé. 

fekete tolókatós zuhanyzó letisztult fürdőszobában

3. Harmónikaajtók

A harmonikaajtók több panelből állnak, amelyek összehajthatók, amikor az ajtót kinyitjuk. Ez a megoldás szintén helytakarékos, és különösen jól működik keskenyebb zuhanykabinoknál.

Fémvázas vagy tartósínes

Ezen különbségeken kívül, minden zuhanyajtó típusból találunk olyan változatot, amelyet alul, felül egy fém keret váz tart össze, melyből akár ezüst, fekete vagy arany változatot is gyártanak. A másik megoldás ennél letisztultabb, ahol az üveg körül nincs keret, hanem a fix üvegek egy tartósínnel vannak rögzítve a falhoz. 

ötszögletű zuhanykabin

Pengefal

A walk-in zuhanyzók egyre népszerűbbek, mivel egyszerűségük és letisztult megjelenésük modern és elegáns stílust kölcsönöz a fürdőszobának. A penge fal a walk-in zuhany elengedhetetlen része, mivel minimalista és funkcionális kialakítása tökéletesen illeszkedik a modern dizájnhoz.

Ehhez a típushoz nincs szükség zuhanykabinra vagy ajtóra, csak egy üvegfalra. 

Ezek a penge falak általában biztonsági üvegből készülnek, ami rendkívül tartós és könnyen tisztítható. Az üvegfalak átlátszósága növeli a térérzetet, és lehetővé teszi a természetes fény áramlását a zuhanyzón belül és kívül egyaránt. A walk-in zuhanyok előnyei közé tartozik a könnyű hozzáférés, ami különösen hasznos idősebbek vagy mozgáskorlátozottak számára.

Azonban azzal számolni kell, hogy a pengefalnak legalább 90 cm szélesnek kell lennie, hogy ne fröccsögjön ki a víz, valamint további legalább 80 cm szükséges a zuhanyzó való kényelmes belépés érdekében. Így egy walk in zuhany ideális mérete legalább 170 cm hosszú és 100 cm széles. 

walk in zuhanyzó pengefallalÖsszefoglalás

Ma már olyan sokféle design és termék kapható, hogy minden fürdőszobába megtalálható a tökéletes zuhanyzó megoldás, de fontos, hogy ne erőltessük be a trendeket. A zuhanykabin kiválasztásakor vegyük figyelembe a fürdőszoba méretét, a rendelkezésre álló helyet, a személyes stíluspreferenciákat és a költségvetést is.

FELÚJÍTÁS NAPLÓ

Ha lakásfelújítás előtt áll, vagy akár csak fürdőszoba felújítás előtt, de nem tudja, hol kezdjen bele és mikre kell gondolnia, segítségére lesz a felújítás napló.

Ez egy letölthető tervező füzet, mely előre gyártott kérdésekkel, listákkal és táblázatokkal segít végig gondolni a felújítás minden nehézségét és megtervezni a felújítást, hogy a végén egy szép és praktikus végeredményt kapjon.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Fuga színek kisokos – hogyan ne rontsd el a burkolásod a fugával 
A fuga színek kiválasztásával sokan nem törődnek, pedig meghatározza a végeredményt. Itt …
Lakásfelújítás trendek – mit kérnek a legtöbben az otthonukba
Bár nincs két egyforma felújítás, de vannak lakásfelújítás trendek, amik befolyásolják a …
Fürdőszoba csempe ötletek és minden, amit a burkolat kiválasztásához tudni érdemes
Ha fürdőszoba csempe ötletek után kutat, hoztunk néhány kész fürdőszobát és, hogy …
A modern fürdőszoba 5 kelléke egy valós fürdőszoba bemutatásával
A lakberendezésben folyamatosan jönnek és mennek a trendek. Hogy mik a modern …