Épített zuhany kivitelezésén gondolkodik? – Mielőtt belekezd, ezeket tudnia kell

A mai fürdőszoba felújítások egyik legnagyobb trendje az épített zuhany, ami látványos, elegáns és tartós megoldás bármilyen méretű fürdőszobába. Persze csak, ha megfelelően van kivitelezve, különben nem a boldogságtól fogunk úszni a használata során.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük az épített zuhany minden típusát, és a kialakításának részletes szabályait és pontos menetét.

Mit nevezünk épített zuhanynak  

Manapság, ha fürdőszoba felújításról esik szó a legnagyobb vita téma az emberek között, hogy kád vagy zuhanyzó legyen. A kád mellett érvelők szerint, az praktikusabb egy zuhanynál, hiszen a kádban lehet elmerülni és tusolni is egyszerre. 

De nem minden fürdőszoba rendelkezik olyan mérettel, hogy elférjen benne egy fürdőkád. Ilyenkor lép előtérbe a zuhanyzó. 

A zuhanyzó kialakítása kétféle lehet. Választhatunk komplett zuhanykabinos, vagy zuhanytálcás megoldást, amely esetekben úgymond előre gyártott elemekkel dolgozunk és a már kész kabin kerül beszerelésre a kiválasztott helyre. 

Ezzel szemben beszélhetünk épített zuhany kategóriáról, ahol a zuhanytálcát mellőzzük és a zuhanyzó alját a beton és a burkolat segítségével alakítjuk ki. 

Az épített zuhany típusai 

Megkülönböztethetünk épített zuhany típusokat aszerint, hogy az alja hogyan van kialakítva. Két megoldás lehetséges.  

Az egyik esetben a fürdőszoba padlózata megszakítás és leválasztás nélkül , akadálymentesen folytatódik az épített zuhany padlójában, és látszólag egy síkot alkotnak. Az ilyen épített zuhany esetében a köré helyezett üvegfal vagy üvegajtó közvetlenül a padlóra helyezkedik rá. 

A másik megoldás esetében az épített zuhany körül egy padozat található, azaz egy küszöböt alakítunk ki és a zuhanyajtó a padka tetejére helyezkedik rá. Abban az esetben, ha nem bízunk a kiválasztott kivitelező képességeiben, érdemes ezt a módszert alkalmazni, mert, ha nem sikerül a lejtést megfelelően kialakítani, akkor a víz kifolyhat a fürdőszobába. 

Az épített zuhany tervezése

Az épített zuhany kialakítása is – mint gyakorlatilag minden mozzanat egy felújítás alatt – az alapos tervezéssel kezdődik. Ennél a munkánál talán még fontosabb, mint bármely másnál, hogy előre és pontosan megtervezzük az épített zuhany helyét, méretét, a használni kívánt csempe, zuhanyfal és folyóka típusát. 

Ennek hiányában az épített zuhany pontatlan lesz, műszaki és esztétikai hibái is lesznek, az még hagyján, ha a kabin nem fog a burkolattal egyben futni, de akár vízzárási problémák is felmerülhetnek. 

A zuhany helye

Első lépésben találjuk ki az épített zuhany helyét a fürdőszobában. A fürdőszobánk adottságai alapján kialakíthatjuk azt egy sarokban, de akár két fal között hosszában is. 

Üvegfal

Az épített zuhanyzónkhoz szükségünk lesz egy üvegfalra vagy üvegkabinra is. De esztétikus megoldás lehet az is, ha a határoló falat mi magunk építjük meg és a falak közé csak egy üvegajtót helyezünk. 

Amikor a zuhanykabint választjuk figyeljünk rá, hogy fel legyen tüntetve, hogy nem csak zuhanytálcára, hanem burkolatra is szerelhető. Valamint a választásnál fontos szempont, hogy nyíló ajtós elfér-e (jobbos, balos kivitelben) vagy tolóajtónak kell lennie.

Méretek

Az épített zuhany méretét célszerű a standard méretű zuhanykabinokhoz igazítani. Ezek általában 90×90, 100×100 de akár 100×120 méretben is találunk. De ha erre nincs mód, vagy az adottságok mást diktálnak, úgy van lehetőség egyedi méretű és formájú üvegkabinok vagy üvegfalak gyártására is, de ez azért sokkal költségesebb lesz. 

Burkolat

Ha kitaláltuk a helyét, a méretét, és a zuhanykabin formáját is – ami lehet kocka, téglalap, de akár ötszögletű is – kiválaszthatjuk a burkolatot hozzá. Érdemes olyan burkolatot választani, mind a falra , mind a padlóra, ami a mérete miatt nem igényel sok vágást, és kitölti a zuhanyzónk terét. A padló kialakítása során úgyis több helyen is szükséges megvágni a burkolatot a lejtés kialakításához. 

Zuhanyfolyóka

Az utolsó nagyobb horderejű eldöntendő kérdés az épített zuhany kialakítása során a zuhanyfolyóka kérdése lesz. Lehetőség van a zuhanyzó közepén padlóösszefolyó kialakítására, de ennél praktikusabb és esztétikusabb megoldás a hosszúkás zuhanyfolyóka beépítése a zuhanyzó egyik falánál, általában a rövid oldalnál, ahova a zuhanyszett is kerül. Ma már sok féle mintázatú zuhanyfolyóka is létezik, de akár választhatunk olyat is, amely burkolható. 

A zuhany építésének menete

Ha a fenti minden kérdést eldöntöttük, akkor egyeztessük ezt le a kivitelezővel. Az épített zuhany kialakítása során a részleteket szükséges megbeszélni a kőművessel, a vízszerelővel és a burkolóval is. 

Mindhármuknak pontosan tudnia kell, hogy milyen méretű és formájú lesz a zuhanyzó, mert mindenki precíz munkája szükséges ahhoz, hogy a végén a zuhanyzás élmény legyen, azaz a burkolatunk és a zuhanykabinunk szépen illeszkedjen és tusoláskor a víz ne folyjon szanaszét a fürdőszobában. 

Amennyiben generálkivitelezővel dolgozunk, úgy ez a helyzet némileg egyszerűbb, mert egy személy fogja összefogni a munkákat és irányítani a szakmákat. 

Az épített zuhany munkálatai során az első lépés, hogy megfelelően elhelyezzük a lefolyót , zuhanyfolyókát és a vízcsöveket , majd kialakítsuk a betonozás során a megfelelő lejtésű padlót. Ezután a falak vakolása következik, majd miután a vakolatunk és a betonunk is megfelelően kiszáradt, erre jöhet a vízszigetelés, ami kiemelt fontosságú a zuhanykabinnál. Sarkoknál hajlaterősítő szalag beépítésével kenhető vízszigetelést hordunk fel. Ez a lépés sohasem maradhat el. 

Ezeket követően kezdődhet a burkolás. A padló burkolása során a burkoló a csempéket több helyen bevágja és úgy helyezi el, hogy azok lejtve a zuhanyfolyóka felé irányuljanak. Ezzel biztosítva, hogy a víz összegyűljön és lefolyjon a folyókában. A csempe fugázása történhet cementes fugával, vagy zuhanyzóba ajánlott az epoxi fuga is, ami nem engedi át a nedvességet és jobban ellenáll a szennyeződésnek, jobban tisztítható , ezért jóval tovább szép marad. A sarkokat szilikonnal húzzuk ki, ehhez a használt fuga gyártójának színazonos szilikonját használjuk. 

A csempézést követően felhelyezhetjük a zuhanyrendszerünket és felfogathatjuk a zuhanyfalat vagy zuhanyajtót, amit választottunk és a zuhanyszettet. 

Kiegészítő ötletek és design elemek a zuhanyzóba

Az épített zuhany esetében mindenképpen gondoljunk arra, hogy nem lesz olyan felületünk, ahova a tusfürdőt vagy egyéb eszközöket helyezhetjük. 

Ennek olcsó megoldásaként ma már kaphatóak a zuhanyrúdra vagy akár az üvegfalra helyezhető kosarak

De ha ennél extrább megoldásra vágyunk, akkor . Ezt tehetjük a csaptelep két oldalára, vagy akár a csapteleppel szomszédos hosszú falra is. 

Épített zuhany beépített polcokkal

Az épített zuhanyzónkat legjobban a csempe választással tudjuk feldobni. Népszerű megoldás, hogy a zuhanyzóban két típusú fali csempét kombinálunk. Az egyik kivitelezésünk a falfülkében mozaik csempével dobtuk fel a zuhanyzó fehér csempéjét. Egy másik munkán az épített zuhanyzó falán felfuttattuk a padlóról a fahatású barna csempét a falon. Nézze meg a referenciáink között.

EZ IS ÉRDEKELHETI