Fuga színek kisokos – hogyan ne rontsd el a burkolásod a fugával 

Még a legszebb burkolattal is el lehet rontani a helyiség hangulatát, ha csak a burkolat választására koncentrálsz, és nem jó fuga színek kerülnek kiválasztásra hozzá. 

Mert a fuga színek befolyásolják a burkolat és a helyiség karakterét is. 

Nézzük mit és hogyan befolyásolnak a fuga színek az otthonodban. 

3 szempont a fuga kiválasztásakor

A fuga kiválasztása során 3 szempontot érdemes figyelembe venni. 

Az első és legfontosabb szempont, hogy milyen hatást szeretnénk elérni a helyiségben. A fuga befolyásolja a burkolat képét, és másképp kell a fuga színek között keresgélnünk, ha egységes hatást szeretnénk elérni, és másképp, ha egy kontrasztot szeretnénk teremteni. 

A második fontos választási szempont a fuga színek esetében, hogy milyen helyiségben fogjuk használni, hiszen a fuga könnyen koszolódhat és elszíneződhet, így a színt érdemes ennek függvényében választani, ha nem szeretnénk folyton a takarításával foglalkozni.

A harmadik szempont a fuga ára. Kétféle típusú fuga is létezik, amelyek hatásában egészen másképpen működnek, de persze emiatt az áruk is jelentősen eltér. 

A fuga színek hatása a burkolatra 

Ha kiválasztottad a fali csempét vagy a padlólapot jöhet a hozzá megfelelő fuga színek kiválasztása. 

A fuga színeket minden gyártó elő szokta állítani egy kis mintában, amiket különböző minta könyvekben, vagy nagy kartonokra kiragasztva megnézhetsz. Ilyeneket a legtöbb csempe boltban, vagy a nagy barkácsboltokban is találsz. 

Ha már kiválasztottad a fali csempét vagy a padlólapot érdemes egy -egy darabot magadhoz venned és megkeresned vele a fuga mintákat. A lapokat tedd a fuga színek mintája mellé és úgy keresd meg azt a színt , amely a leginkább kihozza a burkolatból azt a hatást , amit el akarsz érni vele. 

Fürdőszoba burkolás többféle fuga színek használatával

Na de milyen hatást érhetsz el a fuga színekkel? 

Amennyiben szeretnél a burkolással egy egységes, letisztult hangulatot elérni érdemes a fuga színek közül a burkolathoz legközelebb állót kiválasztani. Ezzel a fuga szinte észrevétlen lesz a burkolólapok között és egy egybefüggő felület érzetét fogja adni. 

Ha olyan burkolatot választottál, amely többféle színből áll, például egy mostanában divatos fahatású járólapot, melyben a barna több árnyalata is megtalálható, és szeretnéd ezt az egységes hatást elérni, érdemes a burkolatban lévő legsötétebb színt választani a fuga színek közül. 

Ezenkívül a fuga színek akár kombinálhatóak is. Ha többféle csempét használsz például egymás mellett a falon, ahhoz választhatsz különböző fugát is. 

Ha viszont nem egy egységes hatást szeretnél elérni, hanem inkább az a cél, hogy a burkolat karakterét kiemeld, vagy valami játékosságot vigyél az egyszerű csempéhez, akkor érdemes a burkolatot színétől teljesen eltérő fuga színt választani a kontraszt eléréséhez

Ezt nagyon sokszor a kis méretű fehér csempék vagy a metro csempék mellé szokták alkalmazni. 

Melyik helyiségbe milyen fuga szín nem való?

A fugák nagy intenzitásnak vannak kitéve, így nagyon hamar koszolódnak és elszíneződhetnek. 

Ezért alapesetben azt szokták mondani, hogy kerülendőek a világosabb fuga színek a nagy forgalmú vagy erősen koszolódó helyiségek padlóján. 

Egy előszoba padlójára nem szoktak javasolni fehér fugát, mert a koszos, sáros cipőktől a fehér fuga hamar bekoszolódik, amit nehéz takarítani, főleg, ha apró méretű csempék van, és így sok a fuga is. 

Ugyanígy sokan óckodnak a fehér és világos fuga színektől a konyha padlóján vagy a konyhai hátfalnál, ahol a főzés és a lecsapodó zsírok, pára miatt a fuga könnyen elszíneződhet. 

De hasonlóan a fürdőszobában, ahol a sampon és szappan maradványok hamar elsárgíthatják a fehér fugát. 

Fuga típusok anyag szerint

Ugyanakkor a fenti megállapítások nem feltétlenül igazak. 

Ma már többféle anyagból készült fuga is létezik, amelyek akár ehetővé teszik azt is, hogy a világos fuga színt használjuk a forgalmas, könnyen koszolódó helyiségekben is és ne keljen az egész életünket a fuga takarításával tölteni. 

Alapesetben a burkolók cementes fugát használnak, viszont kapható úgynevezett epoxi fuga is, mely egy gyantával kevert anyag. 

Az epoxi fuga nem színeződik el és nem koszolódik, így bátran használható belőle akár a fehér szín is a konyhában, fürdőben, előszobában is. 

Persze ennek a technikának meg van az ára, mert körülbelül négyszerese a cementes fugának. Ugyanakkor nagyon precíz burkolót igényel, mert jóval nehezebb vele dolgozni , mint egy cementes fugával. 

De abban az esetben, ha az elképzelt lakás design világos fuga színt kíván, de nem szeretnénk fugát takarítani naponta, ez egy jó befektetés lehet. 

Látható, hogy mind a fuga típusában, mint a fuga színek között van választási lehetőségünk. Sőt, egy laikus talán még azt is mondaná, hogy túl sok a választási lehetőség. 

És sokszor a felújítók még nem is tudják, hogy pontosan mit is kellene eldönteniük vagy kiválasztaniuk, hogy jó eredményt érjenek el a felújítás végén. 

FELÚJÍTÁS NAPLÓ

Ebben nyújtanak segítséget a Felújítás Naplók, amelyek előre gyártott listákkal, táblázatokkal és kérdésekkel végig vezetik a felújítókat a felújítás tervezésének lépésein, hogy a felújítás végén egy egységes design alakuljon ki ,felesleges pénzkidobások és időelhúzódások nélkül. 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vízálló laminált padló konyhába – előnyök, hátrányok, alternatívák
A lakásfelújítások során használt termékek és megoldások folyamatosan változnak, és ezzel a …
Lakásfelújítás trendek – mit kérnek a legtöbben az otthonukba
Bár nincs két egyforma felújítás, de vannak lakásfelújítás trendek, amik befolyásolják a …
Egy panellakás felújítás teljes története
Több falat is elbontottunk, azért hogy plusz egy szoba és egy tágasabb …
4 alaprajz átalakítási lehetőség valós otthonok bemutatásával
Felújítás során elengedhetetlen az igények felmérése.Az otthonunk elrendezését ehhez 4 lehetőséggel igazíthatjuk …