Kádár Kocka felújítás a gyakorlatban

Az infláció, a háború és az egyéb gazdasági körülmények miatt csupa olyan hír hallható, hogy az ingatlanok kereslete és ezáltal az értéke csökken. Ugyanakkor azt is hallhatjuk, hogy a válság igazi győztesei a kockaházak lesznek. A Kádár kocka, felújítás után egy igazi gyöngyszemmé válhat, így méltán nő a kereslet iránta. 

Ez a 16. kerületi Kádár Kocka felújítás is egy igazán praktikus és letisztult otthont teremtett a tulajdonosoknak.

Kádár kocka alaprajza

Ma Magyarországon közel 800.000 Kádár Kocka áll, vidéki és budapesti külső kerületekben. Ezek a 9×9 m-es, sátortetős kocka házak a 70-es években épültek és a panelházak mellett, Magyarország minta építkezésének szimbólumává váltak. 

Ezek a házak remekül alakíthatóak, és sok potenciál van bennük. Ezt igazolja az is, hogy a Nemzeti Mintatervben az új építésű házak tervei mellett, helyett kaptak a Kádár Kocka felújítás kiviteli tervei is. Így, ha Kádár Kocka felújítás lenne a terve, rengeteg ötletet gyűjthet az átalakításra vonatkozóan az országos mintatervből

Kádár Kocka felújítás előtt

Kádár kocka felújítás előtt 

Az általunk felújított Kádár Kocka a budapesti 16. Kerületben található. Az új tulajdonosokat megelőzően egy idős házaspár volt a tulajdonos, akik néhány kisebb házi megoldásos alakítást végeztek a házon, de alapvetően az eredeti állapota állt fenn. 

A ház 30 cm-es szigeteletlen téglafalakból állt, padlás és pince tartozik hozzá. A Kádár kocka felújítás során a cél az volt, hogy minél költségkímélőbb módon, minél korszerűbbé tegyük a házat. 

A Kádár Kocka felújítás a belső térben kezdődött meg. A tulajdonosok terve az volt, hogy részletekben újítják fel a házat, és a belső tér átalakítás után beköltöznek, majd jövő évben korszerűsítik tovább a homlokzat szigetelésével. De a közben feltörő rezsi mizéria miatt, a belső tér átalakítása után a Kádár Kocka felújítás folytatódott a szigeteléssel. A homlokzat színezése és az udvar illetve terasz átalakítása pedig jövő évben fog megtörténni. 

Kádár kocka felújítás válaszfal építése
Kádár Kockakonyha felújítás

Újrafalazott konyha

Az elrendezés tekintetében 2 nagyobb változás történet.

A helyiségben, ahova a tornácról belépünk felhúztunk egy válaszfalat, hogy kialakítsuk a konyhát a szomszédos fürdőszoba mellett. Mivel a kialakított konyha mögött futottak eleve a vizes blokkok, így ez az elhelyezés gazdaságos volt, hiszen a vízvezetékeket nem kellett messzire helyezni. Ezzel a megoldással a tornácról belépve egy tágas konyhát és étkezőt kaptunk, melyet az udvar felé nyitott új ablakok igazán világossá varázsoltak. 

Új előszoba

A Kádár Kocka felújítás során a másik nagyobb elrendezési átalakítás a bejárat tekintetében történt. A korábbi tákolt félig fedett, félig nyitott bejárat helyére, egy nagy ablakos, zárt, fűtött előszoba került kialakításra. 

A teljes házban a famintás padlólap vonul végig. A padló szegély szintén ebből a famintás lapból került kivágásra, azzal a különlegességgel, hogy egy fém élvédő került a tetejére zárásként. Az élvédő megjelenik a konyhában is Rose gold színben, a falon , fehér csempe közötti díszítő elemként, amely egy nagyon olcsó megoldás, hogy feldobjuk az unalmas fehér csempét.

Fehér csempe burkolás
Kádár kocka folyosó

A fürdőszoba is modernebb lett 

A legnagyobb beavatkozást a fürdőszoba igényelte, elavult és veszélyes megoldásai miatt. Ha alaposan megnézi a képet látszik például, hogy a fürdőkádban egy konnektor volt kialakítva. 

A fürdőszoba kis ablakát egy jóval nagyobbra cseréltük, melytől a fürdőszoba nagyon világos és sokkal tágasabb hatású lett. Ennek a háznak az előnye volt, hogy a fürdőszoba a hátsó kert felé néz, amerre szomszéd a közelben nincs. Így az ablak a privát szféra szempontjából nem jelentett problémát. Ugyanakkor ma már ez könnyen orvosolható, hogy ne lássanak be, az üvegre ragasztott fóliával.   

Az ablak alatt egy mosógép is elfért, mellette pedig egy épített zuhany kapott helyet. A zuhanyzóban a fehér csempe kiegészítéseként a famintás padlólap fut fel a falon. A legmodernebb összhatást pedig az ehhez használt fekete csaptelepek és lámpa adta. 

Kádár kocka fürdőszoba előtte utána
Felújított fürdőszoba Kádár Kockában

Energetikai korszerűsítés is megkezdődött 

Mivel az áram és gáz díjak megemelkedtek, a belső felújítás mellett megkezdődött még idén a Kádár Kocka felújítás energetikai szempontból is. 

A költségek kordában tartása érdekében például a beltéri ajtók nem kerültek lecserélésre, csak átcsiszoltuk és mázoltuk a régi ajtókat. Csak ez maga többszázezer forintos megtakarítást eredményezett. 

Az ajtók cseréje helyett az ablakok cseréje jóval fontosabb volt. Így a belső teret tekintve felújításra kerültek az áramhálózatok, új fűtési rendszer került kiépítésre, valamint új, korszerűbb nyílászárók kerültek beépítésre.

Kádár kocka felújítás homlokzat szigetelésével
Kőpárkány

A korszerűsítés második lépéseként pedig sor került a homlokzat szigetelésére, 10 cm vastag kőzetgyapot és a lábazaton 10 cm vastag XPS használatával. Ez nagyon fontos, hogy a lábazatra csak XPS kerülhet. Erről egy másik cikkünkben írtunk.

A költségek csökkentése érdekében az első ütemben a homlokzat a színezésre előkészítésre került, de színezve majd csak a jövő évben lesz. Addigis felkerültek a kőpárkányok is, melyeknek alapvetően csak a színezés után kell felkerülnie, de anélkül nem hagyható a ház.  Ezzel biztosítjuk, hogy a téli időszak alatt ne ázzon és alkalmas legyen a felület a jövő évi folytatáshoz. 

Ha Önnek is van egy Kádár kockája, amit szeretne felújítani, keressen meg bennünket kötelezettség nélkül. Egy helyszíni felmérés keretében átbeszéljük a lehetséges műszaki és stílusbeli kérdéseket, több ütemben történő felújítási tervek esetén a leghatékonyabb ütemezést és ezek mentén elkészítjük a részletes ajánlatot.

Elérhetőségek: +36703360029 , info@fabermaster.hu vagy küldjön közvetlen üzenetet ide kattintva.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Polgári lakás felújítás – a teljes folyamat előtte utána képekkel
Egy polgári lakás felújításán keresztül megmutatjuk, hogyan lehet egy évtizedek óta elhanyagolt …
Panel alaprajz megváltoztatása falbontással? Megmutatjuk egy valós felújításon!
Sokan ódzkodnak a paneltől, mert azt hiszik nem lehet változtatni az elrendezésén. …
Fürdőszoba ötletek 2023-ban készült valós fürdőszobák alapján 
Olcsó és egyszerű fürdőszoba ötletek amelyeket Ön is megvalósíthat fürdőszoba felújítása alatt
5 ok amiért utálni fogja a párját a lakás felújítás alatt
Néhány tipp, hogy ne legyen válás a felújítás vége