Kádár Kocka felújítás a gyakorlatban

Az infláció, a háború és az egyéb gazdasági körülmények miatt csupa olyan hír hallható, hogy az ingatlanok kereslete és ezáltal az értéke csökken. Ugyanakkor azt is hallhatjuk, hogy a válság igazi győztesei a kockaházak lesznek. A Kádár kocka, felújítás után egy igazi gyöngyszemmé válhat, így méltán nő a kereslet iránta. 

Ez a 16. kerületi Kádár Kocka felújítás is egy igazán praktikus és letisztult otthont teremtett a tulajdonosoknak.

Kádár Kocka felújítás előtt

Kádár kocka alaprajza

Ma Magyarországon közel 800.000 Kádár Kocka áll, vidéki és budapesti külső kerületekben. Ezek a 9×9 m-es, sátortetős kocka házak a 70-es években épültek és a panelházak mellett, Magyarország minta építkezésének szimbólumává váltak. 

Ezek a házak remekül alakíthatóak, és sok potenciál van bennük. Ezt igazolja az is, hogy a Nemzeti Mintatervben az új építésű házak tervei mellett, helyett kaptak a Kádár Kocka felújítás kiviteli tervei is. Így, ha Kádár Kocka felújítás lenne a terve, rengeteg ötletet gyűjthet az átalakításra vonatkozóan az országos mintatervből

Ennek a Kádár Kockának az alaprajza 3 szobából állt, kamrából és tárolóhelyiségből, fürdőszobából és egy előtérből amik a ház két oldalán helyezkednek el, közöttük egy folyosóval. A kádár kocka alaprajz kialakításában az a jó, hogy minden helyiségben van ablak, amelyek a ház udvar felöli része és az utca felé néznek. De így minden helyiség napos, természetes fénnyel ellátva. A klasszikus kádár kockák esetében mindig van egy terasz, amely az udvarból közelíthető meg, pár lépcsőfokkal, és ez a nappaliba vagy konyhába vezet.

Kádár kocka felújítás előtt 

Az általunk felújított Kádár Kocka a budapesti 16. Kerületben található. Az új tulajdonosokat megelőzően egy idős házaspár volt a tulajdonos, akik néhány kisebb házi megoldásos alakítást végeztek a házon, de alapvetően az eredeti állapota állt fenn. 

A ház 30 cm-es szigeteletlen téglafalakból állt, padlás és pince tartozik hozzá. A Kádár kocka felújítás során a cél az volt, hogy minél költségkímélőbb módon, minél korszerűbbé tegyük a házat. 

A Kádár Kocka felújítás a belső térben kezdődött meg. A tulajdonosok terve az volt, hogy részletekben újítják fel a házat, és a belső tér átalakítás után beköltöznek, majd jövő évben korszerűsítik tovább a homlokzat szigetelésével. De a közben feltörő rezsi mizéria miatt, a belső tér átalakítása után a Kádár Kocka felújítás folytatódott a szigeteléssel. A homlokzat színezése és az udvar illetve terasz átalakítása pedig jövő évben fog megtörténni. 

Kádár kocka felújítás válaszfal építése
Kádár Kockakonyha felújítás

Újrafalazott konyha

Az elrendezés tekintetében 2 nagyobb változás történet.

A Kádár Kockában eredetileg nagyon szűk volt a konyha és még két kisebb tároló helyiség és kamra is volt mellette a folyosóról. A kamra és a tároló helyiségek elbontásra kerültek, és a megmaradó fal helyett felhúztunk egy vastagabb falat, hogy kialakítsuk a konyhát a szomszédos fürdőszoba mellett. De a Kádár kockában lévő vékony általában 6 cm-es válaszfalak nem bírnak el egy akkora terhelést, mint a konyhabútor, így ez volt a biztonságos megoldás. Ezzel a megoldással a tornácról belépve egy tágas konyhát és étkezőt kaptunk, melyet az udvar felé nyitott új ablakok igazán világossá varázsoltak. 

Új előszoba

A Kádár Kocka felújítás során a másik nagyobb elrendezési átalakítás a bejárat tekintetében történt. A korábbi tákolt félig fedett, félig nyitott bejárat helyére, egy nagy ablakos, zárt, fűtött előszoba került kialakításra. 

A teljes házban a famintás padlólap vonul végig. A padló szegély szintén ebből a famintás lapból került kivágásra, azzal a különlegességgel, hogy egy fém élvédő került a tetejére zárásként. Az élvédő megjelenik a konyhában is Rose gold színben, a falon , fehér csempe közötti díszítő elemként, amely egy nagyon olcsó megoldás, hogy feldobjuk az unalmas fehér csempét.

Fehér csempe burkolás
Kádár kocka folyosó

A fürdőszoba is modernebb lett 

A legnagyobb beavatkozást a fürdőszoba igényelte, elavult és veszélyes megoldásai miatt. Ha alaposan megnézi a képet látszik például, hogy a fürdőkádban egy konnektor volt kialakítva. 

A fürdőszoba kis ablakát egy jóval nagyobbra cseréltük, melytől a fürdőszoba nagyon világos és sokkal tágasabb hatású lett. Ennek a háznak az előnye volt, hogy a fürdőszoba a hátsó kert felé néz, amerre szomszéd a közelben nincs. Így az ablak a privát szféra szempontjából nem jelentett problémát. Ugyanakkor ma már ez könnyen orvosolható, hogy ne lássanak be, az üvegre ragasztott fóliával.   

Az ablak alatt egy mosógép is elfért, mellette pedig egy épített zuhany kapott helyet. A zuhanyzóban a fehér csempe kiegészítéseként a famintás padlólap fut fel a falon. A legmodernebb összhatást pedig az ehhez használt fekete csaptelepek és lámpa adta. 

Kádár kocka fürdőszoba előtte utána
Felújított fürdőszoba Kádár Kockában

Energetikai korszerűsítés is Történt  

Mivel az áram és gáz díjak megemelkedtek, a belső felújítás mellett megkezdődött még idén a Kádár Kocka felújítás energetikai szempontból is. 

A költségek kordában tartása érdekében például a beltéri ajtók nem kerültek lecserélésre, csak átcsiszoltuk és mázoltuk a régi ajtókat. Csak ez maga többszázezer forintos megtakarítást eredményezett. 

Az ajtók cseréje helyett az ablakok cseréje jóval fontosabb volt. Így a belső teret tekintve felújításra kerültek az áramhálózatok, új fűtési rendszer került kiépítésre, valamint új, korszerűbb nyílászárók kerültek beépítésre.

Kádár kocka felújítás homlokzat szigetelésével
Kőpárkány

A korszerűsítés második lépéseként pedig sor került a homlokzat szigetelésére, 10 cm vastag kőzetgyapot és a lábazaton 10 cm vastag XPS használatával. Ez nagyon fontos, hogy a lábazatra csak XPS kerülhet. Erről egy másik cikkünkben írtunk.

A költségek csökkentése érdekében az első ütemben a homlokzat a színezésre előkészítésre került, de színezve majd csak később lett. Addigis felkerültek a kőpárkányok is, melyeknek alapvetően csak a színezés után kell felkerülnie, de anélkül nem hagyható a ház.  Ezzel biztosítottuk, hogy a téli időszak alatt ne ázzon és alkalmas legyen a felület a jövő évi folytatáshoz. 

A színezés során a homlokzat dörzsölt vékonyvakolatot, a lábazat pedig lábazati gyöngyöt kapott.

A teraszt burkoltuk, a bejárat és a terasz közötti részen pedig térkő és gyeprács került.

A korábbi terasz korlátokat lebontottuk, átcsiszoltuk őket és cédrus színű lakkal újra kezeltük. Ezután vissza építettük őket és egy polikárbonát előtetőt építettünk a terasz fölé.

FELÚJÍTÁS NAPLÓ

Ha Ön is felújítás előtt áll, érdemes lehet megnéznie a felújítás naplót.

A felújítás tervező munkafüzet lapjai segítenek a stílus megálmodásában, a méretek felvételében, a szükséges termékek kiválasztásában, az elvégzendő munkák meghatározásában, a költségek nyomon követésében, a kivitelezés ellenőrzésében.

A felújítás napló egy 158 oldalas letölthető és kinyomtatható pdf formátumú munkafüzet, előre gyártott táblázatokkal, kérdésekkel és listákkal, melyben a komplett lakás felújítást és az egyes helyiségeket külön-külön is megtervezheti.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Zuhanyzó ötletek – milyen zuhanyzó típust válassz? 
Ha fürdőszoba felújítása alatt bármilyen zuhanyzó a vágya, a cikkben minden benne …
Egy mennyezeti lámpa nem elég – hogyan tervezd meg a világítást? 
A felújítás alatt sokan elhanyagolják a világítástervezést,és csak egy mennyezeti lámpa kerül …
Vízálló laminált padló konyhába – előnyök, hátrányok, alternatívák
A lakásfelújítások során használt termékek és megoldások folyamatosan változnak, és ezzel a …
Fuga színek kisokos – hogyan ne rontsd el a burkolásod a fugával 
A fuga színek kiválasztásával sokan nem törődnek, pedig meghatározza a végeredményt. Itt …