Konyha ötletek egy 2024-es konyha felújításhoz 

A modern konyha ötletek mindig külföldről érkeznek. Ott már megindultak az új trendek, amik lassan begyűrűznek hozzánk is.

Így ebben a cikkben összegyűjtöttük a modern konyha ötletek 9 legjobbját, amik 2024-re biztosan elérnek hozzánk is és néhány alternatív és olcsóbb megoldást. 

Studio Mcgee által tervezett konyha

Konyhabútor szokatlan színekben

Ami a konyhabútorokat illeti még mindig az egyik legkeresettebb a fehér konyhabútor fa pulttal. 

Ugyanakkor 2023-ban egyre népszerűbb kezd lenni a két tónusú konyhabútor, ahol eltér a felső és az alsó szekrény egymástól. Ilyenkor általában valamilyen szín, fehér vagy fekete és a fa kombinációját használjuk. 

Studio Mcgee által tervezett konyha

Egyúttal a konyhabútor színek között nagy befutó a fekete konyha is, amely igazán elegáns és egyúttal vagány is, és lehet kiszorítja a fehér színű bútorokat. 

Konyhabútor festés 

Viszont a legtöbb felújítás során sakkozni kell a költségvetéssel, mert nem fér bele, hogy minden egyszerre legyen kicserélve. 

Egy konyha felújítás során fontos az, hogy az alapok legyenek rendben. 

Inkább költsünk a villany és vízvezetékek cseréjére, és hagyjuk a konyhabútor cseréjét egy következő időpontra. 

Egy ügyfelünk a felújítás alatt elhatározta, hogy megtartja a régi konyhabútort, viszont egy kicsit ütött kopott volt már, ezért úgy döntött legyen átfestve. Így megtartottuk a régi bútort, megjavítottuk a hibáit, kicseréltük a pultot és a hátfalat és átfestettük a bútort. 

Faber Master konyhabútor felújítás

Nézd meg a teljes konyhabútor alakításáról a képeket.

Számtalan kifejezetten bútorokhoz való festék van. A legismertebbek az annie sloan és az autentico versante krétafestékek, de a dulux-nak is van saját konyhabútorfestéke. 

Ha ilyen projektbe kezdene, érdemes festékszóró pisztolyt használni, mert sokkal szebb és egységesebb lesz a felület, ugyanakkor nem szabad megijedni, mert több réteg festék is szükséges, míg a bútor elnyeri az igazi színét.

Konyha hátfal egyedi anyagokból

A konyhai hátfal a konyha ékköve lehet, és nagyon meg tudja határozni a stílust. 

A legelterjedtebb konyha hátfal megoldás, amivel találkozni szoktunk itthon a csempével való burkolás és az, amikor a hátfal ugyanabból az anyagból készül, mint a munkapult. Ez lehet akár fa , akár kő is. 

Nagyon izgalmassá varázsolták a polgári lakás felújításunk során az Ügyfeleink az egyszerű fehér konyhájukat , egy trópusi madaras mintás dekorcsempével. 

Faber Master polgári lakás felújítás

Nézze meg a konyha és a polgári lakás felújítás többi képét is.

De a csempével való burkolás esetben magas költsége lehet a felület előkészítésének, a kivitelezésnek és magának az anyagnak is. 

Erre lehet egy alternatív megoldás a falburkoló panel. 

Ez egy speciális műanyagból készült konyhapanel, ami erős és ellenálló. 120 fokig hőálló, így használható tűzhely mellett is. 

4 fix méret közül és több mint 60 mintából lehet választani.

A terméket egyszerűen Sniccerrel vagy körfűrésszel méretre lehet vágni és fúrással vagy ragasztással telepíthető, akár a régi csempére, falra, sík felületű fára vagy műanyagra.

Nézze meg a konyhapaneleket

Nyitott polcok 

Az egyik legnagyobb trend a konyha ötletek között 2023-ban a nyitott polc. 

Ennek Amerikából jövő változata, ha a munkapult anyagából megegyező anyagból készül egy vékony lebegő polc, ami átível a teljes konyhán.  De nagyon szép kontraszt egy konyhában az is, ha fából készül. 

Faber Master díszcsempe konyhai hátfal burkolás

De ha adott a konyhabútor elrendezése, és nem maradt több hely egy nyitott polcnak, jó megoldás lehet, ha levesszük valamelyik felső szekrény ajtaját és a megmaradó szekrényt alkalmazzuk nyitott polcnak. 

Lonefox Home YouTube diy projektje saját otthonában

Sok esetben a felső szekrény belseje és a polcok fehérek, ami nem biztos, hogy illik az elképzelésbe. De ezeket le lehet festeni, vagy a fa hatás érdekében használható rá öntapadós fólia is. 

Konyha felzárása a mennyezetig 

A konyha ötletek következő pontja, hogy 2023-ban egyre jobban terjed, hogy ha használnak felső szekrényeket, azokat felzárják egész a mennyezetig. 

Ezzel a konyha nagyobbnak és elegánsabbnak tűnik, nyújtja a teret, ráadásul megszűnik az a kis porfogó rész is a felső szekrény teteje és a mennyezet között. 

Ezt több módon is kivitelezik. Vagy úgy, hogy a felső szekrények hosszabbak a megszokott átlagnál, vagy úgy, hogy két sorban helyezik el őket.

HGTV – Ben bemutatott konyha

Maaz Design Pinterest oldalán bemutatott konyha

Persze a nagyobb konyhaszekrényeknek borsosabb az ára, így óvatosan kell vele bánni. 

Egy felújításunk alatt, ahol megtartottuk az eredeti – átlagos méretű – szekrényeket, úgy kiviteleztük ezt a konyha ötletek közül, hogy a mennyezethez rögzítettünk egy gipszkarton eldobozolást. Ezzel lejjebb hoztuk a mennyezetet, amihez fel tudtuk zárni az eredeti konyhaszekrényt, ráadásul, így elrejtettük a szekrény fölött futó gázcsöveket is. 

Faber Master konyha felújítás

Rejtett kamra 

Az egyik legpraktikusabb a konyha ötletek között az angolul un butler’s pantry, azaz a komornyik kamrája. Ez általában a konyha mögött található kis helyiség.

Kamraként és előkészítő helyiségként működik.  Általában a konyhából nyíló ajtón keresztül közelíthető meg, amit sok esetben a konyhabútorral egyező anyagból készítenek és így teljesen elrejtenek a szemek elől. 

A konyhai ötletek között ez talán az egyetlen, ahol tényleg sok helyre van szükség, hogy megvalósítható legyen. 

De ha ehhez kicsi a konyhánk, válasszunk csak egy kihúzhatós magas szekrényt az Ikeából, amit használhatunk kamraként és el tudjuk rejteni a fűszereket, chipseket vagy akár a gépeket is. 

Twin Companies rejtett kamra projektje

Mosogatószer adagoló 

A legszebb konyhák azért olyan szépek, mert rendezettek és olyannak tűnnek, mintha nem is használná őket senki. 

Ezt úgy lehet elérni, ha minimálisra szorítjuk a konyha pulton és a mosogató körül lévő dolgok mennyiségét. 

Ehhez az egyik legjobb a konyha ötletek, között beépíteni egy mosogatószer adagolót a mosogatótálhoz. Így nem kell többet a mindenféle mosogatószeres dobozt néznünk a konyhapulton. 

Az adagoló a mosogató tálcába építhető. Szabvány 35 mm-es mosogatótálca lyukba telepíthető vagy akár a konyhai munkalapba. 

A tisztítószer utántöltése felülről történik, a felső adagoló fej levételét követően, a folyadék felülről betölthető. Az adagoló fej megnyomásával a pumpa működésbe lép, ezáltal adagolja a tisztítószert.

Konyhai gépek garázsa 

Ha már a konyha ötletek között a rendezettségnél tartunk, az is sokat segíthet egy modern és letisztult konyha megteremtésében, ha minél kevesebb dolgot hagyunk elől a konyha pulton. 

Azokat a dolgokat hagyjuk elől, amiket nap mint nap használunk. 

Nagyon elterjedt  a konyha ötletek között az ún. appliances garage, azaz a konyhai gépek garázsa, ami azt jelenti, hogy a szekrényben, jól elérhető helyen, egy külön övezetet alakítunk ki a konyhai gépeknek. Egy kihúzható bútorlapra helyezzük őket, és bezárjuk egy ajtóval. 

Hasonló módszerrel külön kávés övezetet is ki lehet alakítani egy konyha egy szélső részén. 

Így minden könnyen elérhető, de nincs szem előtt. 

Angela Marie Made diy garázsa

Lemon Thistle konyhája

Ha nem tudjuk így elrejteni a dolgainkat, próbáljuk meg ne csak szanaszét hagyni a munkapulton, hanem egy helyre rendszerezni őket, a gépeket és a kellékeket is . 

A pulton lévő kávé kapszulák, bögrék, sótartó, olivaolaj , kanalak , vágódeszkák nem fognak úgy tűnni, hogy csak hánykolódnak, ha rendszerezzük őket egy tálcán. 

Használhatunk ehhez egy szép fa kosarat, vagy egy tortaállványt, vagy rakjuk az evőeszközeinket és fakanalakat egy vázába. 

Lámpák a pulton és a polcok felett 

Az nem új a konyha ötletek között, hogy a mennyezeti lámpa világítás, nem elég a jól működő konyhához. 

Ezidáig ezt a bútorvilágítással egészítettük ki. Ami továbbra is nagyon szükséges. 

Már nem is csak a felső szekrény alá helyezzük a munkapult megvilágításához, hanem a szekrénybe is, a bútor alsó rugó részére, és a fiókba is. 

Love letters by Tori Konyhája

Viszont egyre inkább terjed a pinterest képek alapján , hogy a konyhapult szélére egy kis asztali lámpát helyeznek el. Ez adhat egy koncentrált világítást a munkapulton való dolgozáshoz, és egyúttal este felkapcsolva akár hangulatvilágításnak is jó. 

Ha nincs a pult körül szabad konnektor, akkor vehetünk újratölthető érintős lámpát is 

A lámpák terén szintén új a konyha ötletek között, hogy az üres fal részre, ablak köré vagy a nyitott polc fölé falikarokat helyezünk. Ez nagyon hangulatossá teszi a konyha felületet. Ugyanakkor egy plusz fényforrás is, amiből a konyhában sosem elég. 

Reméljük tetszetek a konyha ötletek. De a végére azt is le kell szögeznünk, hogy egy -egy felújítás során nem mindenkinek ugyanakkora a büdzséje, és gyakran előfordul, hogy a pinteresten látott konyha ötletek kivitelezése egyszerűen nem reális a minden napi életben. 

Ezért amikor a konyha felújítás előtt állunk, és a konyha ötletek között keresgélünk 3 dolgot muszáj szem előtt tartanunk.

1.Mindig vegyük figyelembe a saját helyiségünk adottságait.

2.Úgy alakítsuk ki a konyhát, hogy a használó számára minden elérhető és kényelmes legyen.

3.Harmadszorra pedig ne a hirtelen trendekre, hanem az időtálló stílusra, a praktikusságra és a saját ízlésünkre helyezzük a hangsúlyt. 

Ha konyha felújítás előtt áll használja tervező füzetünket a stílus, a berendezés, a bevásárló lista, a világítás és konnektorok, a szükséges munkák megtervezéséhez, előre gyártott kérdések, listák és táblázatok segítségével

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vízálló laminált padló konyhába – előnyök, hátrányok, alternatívák
A lakásfelújítások során használt termékek és megoldások folyamatosan változnak, és ezzel a …
Fuga színek kisokos – hogyan ne rontsd el a burkolásod a fugával 
A fuga színek kiválasztásával sokan nem törődnek, pedig meghatározza a végeredményt. Itt …

Szólj hozzá!