Konyhabútor felújítás – legyen gyönyörű konyhája százezreket megspórolva

A felújítások során a legnagyobb összegeket a konyha felújítására lehet elkölteni. Egy konyhabútor – még, ha nem is egyedileg gyártott – borsos összegeket kóstál. De, ha egy teljes renoválás nem fér bele a keretbe, inkább koncentráljunk a gépészeti és elektromos hálózat felújításra, és spóroljunk egy kicsit a konyhabútor felújítás által. 

Ebben a cikkben végig vesszük a konyhabútor felújítás minden lépését a legutóbbi 30 éves konyha felújításunk bemutatásával. 

Szétszerelés

Ez a lakás kiadás céljából készült. Így két elvárás volt vele kapcsolatban. Az egyik, hogy minden biztonságos legyen, hogy a későbbi bérlők ne panaszkodjanak naponta, hogy valami elromlott. És a másik, hogy úgy varázsoljunk egy sikkes lakást belőle, hogy közben ne kelljen bankot rabolni. 

A lakásban a klasszikus 90-es évekbeli konyhabútor volt elhelyezve, eredetileg fehér színben, bemarásokkal, de az idők alatt itt-ott megkopott fiókok egy részét modernebb fahatásúra cserélték. 

Mivel a lakásban a padló burkolatot is cseréltük, valamint a víz és villany hálózat felújításra került, ezért a konyhabútort teljesen elbontottuk és elemeire szedtük. Minden csavart, tartóelemet, polcot, stb szétszereltünk, és feliratozva szétválogattunk. 

Előkészítés 

A konyhabútor felújítás gyakorlatilag legfontosabb része a konyhaszekrény előkészítése. Festhetjük akármilyen szépen, ha nincs alaposan előkészítve, nem lesz tartós a végeredmény. 

A szekrényeket alaposan letakarítottuk, hogy zsír és pormentesek legyenek. 

Ezután lecsiszoltuk azokat a részeket, ahol valamilyen sérülés vagy dísz miatti ragasztó volt. Mivel a konyhabútor felújítás részeként új fogantyút is kapott a bútor, ezért minden fogantyú helyét, valamint a sérüléseknél is fakittel tömítettük a lyukakat, hibákat. 

Festék

A konyhabútor felújítás legfontosabb része a festés. 

Mi ehhez ebben az esetben az Autentico Selyemfényű Krétafestékét választottuk. A Winter Night nevű színt használtuk, ami egy sötét zöldes árnyalat. Ennek a festéknek van egy saját alapozója is, ami egy tapadóhídként szolgál a festék és a bútor között, így mindenképpen alkalmazni kell. 

A Krétafestékek között opciósak voltak még az Annie Sloan termékek is, de ott nem találtuk meg a megálmodott árnyalatot. 

Az Autentico és az Annie Sloan festékek kicsit drágább kategóriába tartoznak, viszont nagyon sok színárnyalat közül lehet választani, és elég egyedi, egységes felületet képeznek. Nagyon jól fednek, bármilyen anyagon, így nem is szükséges a teljes felületet lecsiszolni. 

Ha szeretne még spórolni a festésen, vagy inkább kedveli a fényesebb felületet, akkor ajánljuk inkább a zománcfestékeket, vagy a Dulux Konyhabútor festékét. Ezek esetben alapozót sem szükséges használni, viszont itt is nagyon fontos, hogy alaposan le legyen tisztítva a felület. Mivel ezek vékonyabb rétegeket képeznek a felületen, ezért ezeknél a festékeknél sokkal fontosabb az alapos csiszolás, mert a felület minden hibája át fog ütközni a felületen. 

A festés folyamata 

Az előkészítés után a választott festék alapozóját ecsettel egy rétegben felvittük. A festéket viszont géppel fújtuk. Mivel a krétafesték vizes bázisú, ezért vízzel higítva fújtuk. De ecsettel és hengerrel is festhető. Géppel egységesebb felületet kapunk, kevesebb csíkozás látható. 

A festés során nem szabad megijedni a színtől. Főleg , ha sötét színt választunk. Első réteg után elég csíkos és halvány a szín. Két, akár három réteg is szükséges, míg a végleges színt és textúrát eléri a festés.

Nagyon fontos, hogy az alapozás és a rétegek festése után is hagyjuk megszáradni a festéket, és csak a száradt felületre fessünk újra. 

A konyhabútor festés során elsősorban a szekrényajtókat festettük. A szekrényekből csak a felülre kerülő szekrények alját, és azokat az oldalakat festettük, amik kilátszanak. 

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a szekrények korpusz részét is szükséges festeni, mert a legtöbb konyhabútor esetén az ajtó mögül, csukott állapotban kilátszik a szekrény széle és , ha az nincs egyforma színre festve, akkor látszani fog a belső szín. 

A kiegészítők

A konyhabútor felújítás során a konyha új munkapultot és hátfalat is kapott. Valamint új fogantyúkat. Ezeket mind az ikeaból szereztük be. 

A munkapultot egész táblában lehetett kapni, aminek a mérete épp megfelelt a konyhához.

A hátfalhoz kapott sínek eredetileg szürkék voltak, és nagyon nem voltunk vele megelégedve, ezért azt spray festékkel átfestettük fehérre, hogy a hátfal egységesebb hatást keltsen. 

A munkapultból kivágott mosogató medence és tűzhely darabjából polcot készítettünk. 

A polchoz a pinteresten láttunk egy angolul ún. gallery rail-nek nevezett záró elemet. De ezt itthon nem találtuk és külföldről nagyon drága lett volna behozni, ezért diy megoldással, az ikea egyik fogantyúját használtuk fel. 

Nézze meg a konyhabútor felújításról készült videókat is → tiktok

Ha konyha felújítás előtt áll, ezt a cikket olvassa el → MINDEN, AMIT KONYHA FELÚJÍTÁSHOZ TUDNI KELL

EZ IS ÉRDEKELHETI