Metro csempe – 5+1 szempont amire figyelni kell a kiválasztásakor

A metro csempe igazi klasszikus, megint – vagyis még mindig – reneszánszát éli. Időtálló és szép design lehet fürdőszobában vagy konyhában is, ha megtaláljuk a megfelelő színt, felületet és lerakási módot. Mert ma már ebből is óriási a választék, és nem csak az a metro csempe, amit metro csempének gondol. 

Ez a cikk összefoglalja azt a 5 szempontot, amit érdemes megfontolni, ha metro csempe használata mellett dönt. 

A méret, mert nem minden metro csempe egyforma

Az első szempont, amit választásnál el kell dönteni, az a metro csempe mérete. 

A klasszikus metro csempe téglalap alakú. Eredeti mérete 10×20 cm, de ma már nem ez az egyetlen fali csempe, amit metro csempének nevezünk. 

A metro csempe forradalmárának a spanyol Equipe Ceramicas burkolat gyártó céget tartják, akinek legnépszerűbb termékei közé tartoznak a kis méretű csempék. Az Equipe csavart egyet a hagyományos metro csempén, és egy még kecsesebb típust alkotott belőle, azzal, hogy keskenyebbé tette. Így ma már 7,5×15 cm és 7,5x30cm méretben is találhatunk a tégla formájú burkolatból. 

Equipe metro csempe
Forrás: Ferenc Residency fürdőszoba Equipe metro csempe és torello használatával

A metro csempe felülete 

A klasszikus metro csempe úgynevezett fózólt felületű, ez azt jelenti, hogy minden oldalon le vannak körbe csapva. Ettől lesz olyan kidomborodó a felületük. 

Ma már azonban nem csak azokat a fali csempéket nevezzük metronak, amik domború felületűek, így a metro csempe választásakor az is szempont, hogy milyen felületet szeretnénk.

A kidomborodó felület mellett választhatunk olyat burkolatot, ami teljesen sima, egyenletes felületű. Ilyenek az említett Equipe által gyártott csempék is.. 

De a felület szempontjából fontos kérdés az is, hogy milyen legyen a csempe bevonata. Választhatunk matt és fényes felületű csempét is. Ugyanakkor az Equipe csempék felülete mázas kerámiára emlékeztet, és kicsit egyenletlen színt és formát kölcsönöz a csempéknek, ami felhelyezve egy nagyon játékos összképet eredményez. 

A szín

A megfelelő burkolat kiválasztásánál a legnehezebb dolgunk a szín eldöntésénél lesz. 

Az első metro csempe metró állomásoknál volt használva fehér színben és valamilyen másik szín, például a vörös kombinációjával, mint a budapesti kisföldalatti állomásokon is. 

Bár a klasszikus metro csempét mindenki a fehér színnel azonosítja, de számtalan másik színben is elérhető. Így klasszikus kombináció a fehér és fekete, amelyeket előszeretettel használnak elegáns, franciás hangulatú fürdőszoba burkolására. 

Metro csempe záró díszítő elemmel
Forrás: Monicafrancis.com fehér Metro csempe fürdőszobában fekete záróelemmel és mozaik padlóval

De az Equipe által gyártott metro csempe színválasztéka is eltér a hagyományostól és mivel a csempe felület mázas, kicsit minden darab más színűnek látszik, így önmagában , egy színt használva is izgalmas falat kaphatunk. 

Milyen mintában burkolható a metro csempe?

A választás szempontjából fontos eldöntendő kérdés az, hogy milyen burkolás mintában szeretnénk a fali csempénket használni. 

Ez a fali csempe típus azért is nagyon jó, mert rengeteg lehetőséget ad arra, hogy a teret egy izgalmas burkolási mintával dobjuk fel, mert kis mérete miatt, minden féle burkolás minta kivitelezhető vele. 

A klasszikus burkolás minta a hálós burkolás , amikor a csempéket akár vízszintesen, akár függőlegesen egymásra helyezve rakjuk fel. A függőleges hálóval a tekintetet felfelé irányítjuk, így megnyújthatjuk a teret.

Ennek egy tovább lépett változata, ha eltolásban rakjuk a csempét, egymáshoz képest feles vagy háromnegyed eltolást is használhatunk. Ez nagyon kedvelt konyha hátfal megoldás, mely klasszikus és szép felületet ad vízszintes eltolásban.

Metro csempe hálóban konyhai hátfalként
Forrás: Studio Mcgee hálóban rakott Metro csempe konyhafal

A halszálka burkolás bár technikailag mindenféle csempével kivitelezhető, de valójában csak a metro csempe téglalap formája adja vissza az igazi halszálka minta szépségét. Egy ilyen burkolás fajta nagyon szép lehet egy konyhafalon használva, vagy egy épített zuhanyzó egyik falán felfuttatva vagy akár a beépített WC falán. Ezzel a mintával kiemelhetjük a falat. 

Kiegészítő elemek 

A csempe választáskor gondolnunk kell az azt kiegészítő fuga, dekor vagy díszítő elemkre is. 

A metro csempe méretében kapható úgynevezett listello, mely a csempesor tetejére helyezhető záró elem, vagy megtalálható még torello néven is. Ezek domború csík csempék, melyek közül vannak egyszerűbb és díszesebb típusok is. Ezek többféle színben kaphatóak, és általában a használt csempe színével megegyezőt használnak, de ha bevállalósabbak vagyunk egy teljesen eltérő, de összeillő színt is választhatunk hozzá. 

A másik fontos kiegészítő elem a fuga. Ennek mérete és színe minden esetben attól is függ, hogy milyen hatást szeretnénk elérni a helyiségünkben.

Ha egy egységes és letisztult hatást szeretnénk elérni, úgy célszerű a fali csempével megegyező színű fugát használni, 2-3 mm-es fuga szélességgel. 

Metro csempe halszálkában fekete fugával fürdőszobában
Forrás Pinterest : Toppstiles.co.uk

De ha egy erőteljesebb hatást szeretnénk elérni, akkor használhatunk fekete vagy színes fugát is. Ezekkel sokkal jobban kihangsúlyozódik a csempe struktúrája.

A padlólap kiválasztásakor is számtalan lehetőségünk adódik. Használhatunk nagy méretű lapokat is, de kombinálhatjuk a metro csempét akár mozaikból kirakott padlóval is. 

Mindig vegyünk mintát 

Ha felújításra készülünk, érdemes először mindig terveznünk. A megfelelő út az, ha először összegezzük az igényeinket, aztán kiválogatjuk az inspirációinkat, utána elmegyünk megkeresni a megfelelő termékeket.

Ha sikerült eldöntenünk és megtalálnunk a metro csempét, amit használni szeretnénk, nagyon fontos, hogy mielőtt bevásárolunk belőle szerezzünk be egy mintát.  

Ez azért nagyon fontos, mert a kiválasztott csempét érdemes mindig abban a térben és abban a helyzetben nézni ahol, és ahogy használva lesz, mert azokban a fényviszonyokban teljesen máskép mutathat, mint egy boltban. 

Másrészt azért is fontos a minta, mert egy nagyobb mennyiség megvásárlása előtt érdemes 1-2 napig nézegetni és aludni rá, nehogy az ember, akkor gondolja meg magát, mikor már rakja a burkoló.  

Ahol érdemes körbenézni

Ez nem a reklám helye, de van néhány bolt, amit mi is kifejezetten kedvelünk, és Metro csempe választékból élen járnak, így ha ilyen típusú fali csempét keres, érdemes körbe nézni ezeknél:

Az egyik ilyen az AC Deisgn. Metro csempéből nagy választék van az AC Design szentendrei telephelyén, ahol akár 1 db csempét is megvásárolhatunk pár száz forintért, hogy ahogy fent írtuk mintaként nézegessük még otthon a nagyobb beruházás előtt.

A másik óriási választékkal bíró bolt a metrocsempeshop.hu, akik webshopkhént üzemelnek, de van a budapesti csurgói úton bemutató termük is.

Úgyszintén érdemes körülnézni a designcsempe.hu oldalon, mely szintén nagy választókkal rendelkezik, főleg equipe csempékből.

HA kezdésként inspirációra van szüksége, nézze meg Metro csempe válogatásunkat. ➝ kattintson ide

EZ IS ÉRDEKELHETI

Modern lakberendezés trendek 2024-ben 
Összegyűjtöttük a modern lakberendezés trendek 2024-es 5 legmeghatározóbb elemét, amiből ötletet meríthet a lakásfelújításához.
Lakásfelújítás ötletek – 10 egyszerű, de mutatós tipp valós lakásokból
Összegyűjtöttük a legjobb ötleteket a korábbi Ügyfeleink felújításaiból, amiket Te is ellophatsz és használhatsz a saját felújításod alatt.
Lakás design ötletek és 7 termék, hogy megvalósítsa őket
Összegyűjtöttük a 7 legjobb lakás design ötletet, amikről a legtöbben kérdeznek általában (a tiktok videók komment szekciójában)
30 legjobb fürdőszobai tároló ötlet
A fürdőszobai tároló terén válasszunk többfunkciós termékeket és általában vertikálisan, a mennyezet felé gondolkozzunk.  Megmutatjuk a legjobbakat.