Bosch lézeres távolságmérő – a profi alaprajz készítés eszköze

A felújítás legelső lépései közé tartozik az alaprajz készítése. De ahhoz, hogy az alaprajzunk megfelelő legyen, nagyon precízen kell felrajzolnunk az ingatlant, amihez pontosan kell tudnunk minden fal méretét. Mi ehhez a Bosch lézeres távolságmérő mellett döntünk minden felújítás során, mert a Measureon applikációval együtt még sosem volt mérés és alaprajz készítés ilyen egyszerű.

Ebben a cikkben bemutatjuk a Bosch lézeres távolságmérő használatát, ami a hozzá tartozó applikációval együtt már nem lehet egyszerűbb. 

Millióba fogadnánk azon, hogy az emberek 99%-a vitt már vissza bútort a boltba, tervezte már át a szoba elrendezését, vagy szaladt vissza a barkácsáruházba még egy doboz anyagért, mert nem volt jó vagy elég az, amit megvett. 

Legyen szó nagy vagy kicsi felújítási projektről, ennél kevesebb idegesítő, idő és pénzrabló dolog van. 

Ebbe a hibába mindenki beleesik, pedig ennek a megoldása a világon a legegyszerűbb. 

Minden felújítási munka, új háztartási gép vagy bútor vásárlás legelején rá kell szánni még egy fél órát a dologra és meg kell tervezni, hogy milyen designt akarunk és milyen méretekkel akarhatjuk. 

Bosch lézeres távolságmérő és measureon applikáció használata méréshez és alaprajz készítéshez

Tervezés, mérés, alaprajz 

Ha rászánjuk magunkat és nem fejest ugrunk a projektbe, biztos jó lesz az úgy kijelentéssel, hanem előtte tervezésbe kezdünk, akkor annak van egy 3 lépcsős menete. 

1. rajzoljuk fel a szoba, helyiség alakját, amit felújítunk vagy ahova az új berendezést vásároljuk, ezt a kézi skiccet nevezik manuálénak

2. mérjünk le minden fal hosszt és szélességet, valamint belmagasságot is, amit firkáljunk fel a manuálénkra

3. készítsünk alaprajzot, azaz méretarányosan szerkesszük fel a rajzunkat 

Általában az utolsó lépés tekintetében két féle ember létezik. 

Az egyik, aki szeret mindent papíron rajzolni, és jegyzetelni. Ők az alaprajz szeresztéshez léptékvonalzót tudnak használni. Egyúttal nekik segítség lehet a letölthető és kinyomtatható felújítás tervező füzet, ahova fel tudják jegyzetelni a méreteket és megrajzolhatják az alaprajzokat. 

A másik típus, pedig aki okoseszközökön szeret dolgozni, és valamilyen számítógépes program segítségévvel készíti el az alaprajzát. Erre nagyon jó ingyenes programok is vannak, amiket egy másik cikkben összegyűjtöttünk. 

De a Bosch lézeres távolságmérő és a hozzá tartozó applikáció egy füst alatt átsegít minket a tervezés mindhárom – rajzolj, mérj, szerkeszd fel – lépcsőjén. 

MeasureOn applikáció

A Bosch lézeres távolságmérő – akár papíron tervez, akár számítógépen – mindenki számára elengedhetetlen eszköz lehet, de a technika rajongóinak most nagyon könnyű dolguk lesz a Bosch measureon applikációja segítségével .

Mi minden felmérés során az alaprajz készítéshez 3 dolgot használunk

Bosch lézeres távolságmérő

Bosch lézeres távolságmérő

Apple Ipad 10.2

Az ipadre – de telefonra is –  ingyenesen letölthető a Bosch applikációja a measureon program. Ebben rákattintva a plusz jelre egy új projektet kezdhetünk meg, amiben a projekt fontosabb adatait rögzíthetjük. 

A projekten belül megrajzolhatjuk a szobát, csatolhatunk képet, és megjegyzéseket tehetünk. 

A szobát kiválasztva vázlat üzemmódban felrajzoljuk a szoba vagy teljes lakás alakját. Egyáltalán nem kell odafigyelni, hogy egyenes és teljesen pontos legyen, mert ezt majd a program kijavítja nekünk. 

Ha kész vagyunk a rajzzal, csatlakoztassuk a bluetooth kapcsolat révén a mérőt és az applikációt egymáshoz, majd rákattintva az egyik falra, jelöljük ki azt amelyiket mérni fogjuk. A Bosch lézeres távolságmérő segítségével mérjük le a valóságban azt a falat, amit kijelöltünk a képernyőn. A bluetooth kapcsolat révén, a mérővel mért adat megjelenik az alaprajzon. 

Ezt ismételjük meg minden fallal és a belmagassággal is, majd ha kész vagyunk a program elkészíti az alaprajzunk és magától kiszámolja nekünk a helyiség területét, kerületét és egyéb olyan adatokat, amik segítségünkre lehetnek a további tervezés során. 

A Bosch lézeres távolságmérő egyik legjobb tulajdonsága, hogy nagyon felhasználóbarát és könnyű a használata. Tapasztalat nélkül, is könnyen tudunk bánni vele. A mérő bluetooth kapcsolatával könnyedén lehet bármilyen okos eszközhöz, tablethez, mobil telefonhoz csatlakoztatni és az elérhető Bosch measureon nevű applikációjával minden mérésünket és a projekt minden információját egyben tarthatjuk. 

Bosch lézeres távolságmérő típusok  

Bosch lézeres távolságmérő többféle típusban is létezik. Az eszközök abban különböznek, hogy milyen távolságra, milyen pontossággal mérnek. 

Két fő irány típusa a PLR és a Professional GLM verziók. 

Mi a PLR30 C mérőt használjuk, ami egy átlagos felújítás felméréséhez tökéletesen megfelel. 

A színes kijelzővel minden adat könnyen olvasható. 

30m távolságra mér. A kijelzőn beállítható a viszonyítási él, tehát, hogy az eszköz a távolságot az elülső vagy a hátsó élétől kezdve mérje. 

Ez a Bosch lézeres távolságmérő alkalmas a bútorok méreteinek meghatározására is. 

Bluethooth kapcsolata révén minden okos eszközhöz csatlakozható és átküldhető rá a mérések eredménye. 

A PLR típusnál kicsit drágább de komolyabb mérésekhez szolgál a Professional GLM sorozat. 

Ez már alkalmas Távolság-, közvetett-, térfogat- és falfelület és ismétlődő távolságok mérésére, 360°-os lejtésérzékelő és digitális libellával rendelkezik, valamint a kijelző mutatja az utolsó három mérést, a memória pedig eltárol 10-et.  

A Professional sorozat is tartozik bluetooth kapcsolat és applikáció, amely Measuring Master néven fut. 

Ha érdekli még miket használunk a felújítások alatt, nézze meg 50+ hasznos termékekből álló gyűjteményünket a szerszámoktól a lámpákig.