MIÉRT JÓ A GENERÁLKIVITELEZÉS?

5 ÉRV, HOGY GENERÁLKIVITELEZÉS ÚTJÁN ÉPÍTKEZZEN

A generálkivitelezés legyen olyan, mint egy lakóautó. Minden egy helyen, jól szervezetten. 

Ha lakásfelújításba vagy építkezésbe kezd, vagy csak tervezi ,fontos kérdés, hogy azt kivel akarja megvalósítani. Lelkes és gyakorlott kezűek belevághatnak maguk, vagy szakember segítségét kérhetik .

De a szakemberek között is két lehetőség adódik. 

Az építkezés megvalósítható generálkivitelezéssel, amikor a kivitelező a teljes projekt megvalósításáért, a kulcsra kész átadásig felelős, vagy úgy, hogy a szakágakra egyenként kerül megbízásra vállalkozó. 

Generálkivitelezés tervek fölött gondolkodó ember

Abban az esetben, ha nincs építőipari tapasztalata az építtetőnek, nem igazán jó szervező, vagy nincs elég ideje napi szinten foglalkozni a munkálatokkal, célszerűbb generálkivitelezésben neki indulni a kivitelezésnek. A fejfájás helyett, minden egy helyen , szervezetten legyen. 

A generálkivitelezés mellett szóló érvek: 

  1. Mindössze egyetlen céggel kell tartani a kapcsolatot az építkezés vagy felújítás során, nem szükséges minden szakággal külön egyeztetni, mindenkitől árajánlatokat bekérni. 
  2. Nem kell összeszervezni a munkásokat, vállalkozókat, anyagokat. Ez a generálkivitelező feladata lesz. Ő fogja a szakágak ütemét megszervezni, hogy mindenki időben a munkaterületen legyen, és, hogy arra az időpontra minden szükséges anyag és szerszám is megérkezzen.
  3. A magán kézben irányított kivitelezések legnagyobb gondja, hogy a szakemberek gyakran eltűnnek. Általában azért, mert egy nagyobb, több pénzt hozó munkát kaptak, és többet emiatt nem hallani róluk. De ha generálkivitelezés útján épül a háza, emiatt nem fog heteket csúszni az építkezés, mert ha netán egy szakág nem jönne vagy nem végezne időben, a generálkivitelező köteles másik mesterembert hozni. 
  4. Az egyes szakágak szeretnek egymásra mutogatni, hogy ki a hibás, és szeretik a felelősséget elhárítani magukról. Generálkivitelezés esetén, ha bármi probléma merül fel, nem kell nyomozni ki a hibás, mert egyértelmű velünk szemben ki a felelős. Hogy a generálkivitelező saját csapatain belül már ténylegesen ki lesz felelős, nem lesz az építettő gondja.
  5. Nem kell folyton a helyszínen tartózkodni, hogy kinyissa az ajtót minden reggel, mikor valaki dolgozni jön, vagy anyag érkezik. Ezeket megoldja a generálkivitelező, ha ad neki egy kulcsot. Elég kijárni ellenőrizni. Azt viszont rendszeresen ajánlott, hogy minden felmerülő kérdést ad hoc kezelni lehessen.

+1 dolog amiért célszerű generálkivitelezőt alkalmazni, az, hogy a jelenlegi családtámogatási rendszer által bevezetett szabályok alapján, amennyiben generálkivitelezővel építi új otthonát, az ÁFA 5%-ra csökken. Ez abban az esetben nem áll fenn, ha a különböző szakágakra egyenként szerződik vállalkozóval, és abban az esetben sem, ha maga végzi el a munkákat. 

A generálkivitelezővel való építkezéstől sokan tartanak, mert a díjak magasabbak lehetnek, mint más esetben. Azonban észben kell tartani, hogy a generálkivitelező feladata nem csak a ház felépítése, hanem a kivitelezés szervezett lebonyolítása, és az Ön fejfájásának elmulasztása. 

Szólj hozzá!