ABLAK KISOKOS

HOGY NE ÜSSÖN MEG A GUTA, MIKOR KIBÁMULUNK RAJTA

Ez az év minden szempontból rendhagyó. Idén valahogy nehezen akar megérkezni a nyár is. De néha van egy olyan érzésünk, mintha a tavasz is kimaradt volna. Az már viszont nem csak érzés, hanem tény, hogy ha volt tavasz, ha nem, a hozzá tartozó nagytakarítás és vele a rettegett ablakpucolás biztos elmaradt. 

Kenneth Kamler szerint „az élet legegyszerűbb igaz élménye közé tartozik az, amikor kávé kortyolgatás közben az asztalra feltett lábbal kifelé merengünk az ablakon.” Ebben nagyon egyet tudunk érteni. Ezt az idillt két dolog zavarhatja meg nagyon. Az, ha koszos az ablak, és ha a megtakarítása után eszünkbe jut, hogy valamiért utáljuk. 

Az idei év a késői nyár és lusta home office mellett abban is rendhagyó, hogy talán nincs olyan saját otthonban élő gyerekes család, aki legalább egyszer ne beszélgetett volna az ablakon kibámuló kávézás közben, az otthonfelújításról. A családok többsége beszélgetés után, még oda is eljut, hogy eldönti belevág. És a belevágó családok többsége ott folytatja, hogy ablakot mindenképpen cserél, mert a legtöbben utálják, vagy legalábbis nincsenek megelégedve az ablakukkal.

De vegyük számba mik lehetnek az utálás okai, vagy legalábbis mit kellene szem előtt tartani az ablak vásárláskor, hogy jól eső érzés legyen a rajta való kibambulás.  

Nyitási irányok

Üvegezés

Hőátbocsátás

Beépítési mélység

Légkamra

Anyagok

Nyitások

Az első és legszembetűnőbb kérdés az ablak nyitási iránya, aminek praktikusnak kell lennie, hogy semmibe ne ütközzön, könnyű és kényelmes legyen. Alapvetően három opciónk lehet. 

A fix kivitel: ott érdemes csak alkalmazni, ahol fényt akarunk beengedni, de nem akarjuk azt nyitogatni, ellenben a tisztítását mindkét oldalon ‘alpin technika’ nélkül is meg tudjuk oldani.

A nyíló-, és bukó-nyíló kivitelek: a klasszikus típusok, mivel lényegi árkülönbség nincs a két kivitel között, ezért célszerűbb a bukó-nyíló kivitelt választani.

A toló ablakok: oda való, ahol a nyitás akadályokba ütközne. Hátránya azonban, hogy csak a felület 50%-a válik nyithatóvá, míg a másik oldal fix marad.

Üvegezés 

Ha a nyitást kiválasztottuk, a következő kérdés, amivel foglalkozni szoktunk, hogy hány rétegű üveg legyen benne. 

Ma már elsősorban a háromrétegű üveget ajánlják, és új építések esetén pedig kötelező is. 

Ugyan a három rétegű üveg valamivel kevesebb fényt enged be, és nagyobb súllyal bír, de emellett sokkal jobb szigetelő és zajvédő is. 

A háromrétegű üvegek esetében a 4-16-4-16-4 rétegrendet alkalmazzák. 

  • a külső 4 mm üveg
  • 16 mm “légrés”
  • középen 4 mm üveg,
  • 16 mm légrés,
  • a belső oldalon 4 mm üveg van.

Az üvegek közötti részeket pedig argongázzal töltik ki a tökéletes szigeteléshez. 

Hőátbocsátás 

Ezzel el is érkeztünk az ablakok igazából legfontosabb kérdéséhez a hőátbocsátási tényezőhöz, mivel a hő 35% -ka az üvegen keresztül távozik. 

Az ablak hőátbocsátási tényezőjét az „U” érték írja le, ez azt a hőmennyiséget határozza meg, amely az adott szerkezet egy m2 felületén egy másodperc alatt átáramlik, amikor a külső és belső hőmérséklet között 1 fok a különbség. 

Minél kisebb az U érték száma, annál kisebb a hőátbocsátási tényező, és jobb a hőszigetelés.

Uf = kereten keresztüli hőátadás, 1.0-1.1 W/m2K (6 légkamrás, 70mm vastag) 

Ug = üvegezés hőátadási együttható, 0,5 W/m2K (3 rétegű, argongázzal, melegperemmel)

Uw = ablak össz-hőátadás, 1.0 W/m2K (6 légkamrás, középtömítéses, 3 rétegű)

A fenti legjobb értékeket adó kombinációknál olvasható légkamra és vastagság is fontos tényezők. 

Beépítési mélység

Az ablakprofil vastagságát jelöli, hogy a választott ablak milyen tokvastagsággal rendelkezik.

A legelterjedtebb a 70 mm-es de megjelentek a 85-90 mm-es profilok is.

A beépítési mélység növelésével párhuzamosan javul az ablak statikája,

hő és hang szigetelése.

Légkamra

Mivel a levegő jó hőszigetelő tulajdonsággal bír, ezért a műanyag nyílászárók belseje üreges, azaz több légkamrára van felosztva.

5 kamrás már jónak számít, ha az ablak minden más értékével is összhangban van.

A kamrák számának emelése csakis akkor számít, ha a beépítési vastagság is ezzel együtt növekszik.

Anyag

Természetesen a legjobb értékek produkálásánál nem szabad elfelejtkezni az ablak anyagáról sem. 

A fa ablak természetes, környezetbarát, jó hőszigetelő, megfelelő légcserét biztosít. De emellett alkalmankénti kezelést igényel a felülete, sötét színekben gyorsan fakul és műanyag társainál drágább árkategóriába tartozik. 

A műanyag nyílászárók ezzel szemben a legolcsóbbak a piacon, de jól szigetelnek, nem vetemednek el, ellenállóak az időjárással szemben. Amit kritikaként megfogalmaznak velük szemben, hogy tucat jellegű, nem igazán egyedi – bár ma már nem csak a fehér műanyag ablak létezik. 

Ugyanakkor találunk a piacon aluminium ablakot is, vagy ezek kombinálásából álló típusokat, és olyan egyesítést, amelyben habot is alkalmaznak.

Amellett, hogy esztékikájában nem mindegy miből készül az ablak, hatákonyságában, tartósságában és kezelésében is vannak különbségek. Így mindenképpen a saját szokásaink és igényeink szerint kell választani, hogy aztán boldogan és elégedetten bámulhassunk ki rajta, miközben otthonunk felújításának következő projektjét tervezgetjük.