4 érv, hogy a lakásfelújításhoz generálkivitelező mellett döntsön

Az emberek többsége, ha azt hallja, hogy generálkivitelező , rögtön úgy gondolja, hogy a generálkivitelező útján kivitelezett felújítás biztosan jóval drágább. De biztosan jóval drágább?

Ebben a cikkben a generálkivitelező választása mellett szóló 5 érvet járunk körbe, hogy el tudja dönteni érdemes -e Önnek generálkivitelező céget fogadni, vagy sem a lakásfelújításához.

Ki is az generálkivitelező?

Ha lakásfelújításba vagy építkezésbe kezd, vagy csak tervezi ,fontos kérdés, hogy azt kivel akarja megvalósítani.

Három opció lehetsége:

Lelkes és gyakorlott kezűek belevághatnak maguk, vagy szakember segítségét kérhetik .

De a szakemberek között is két lehetőség adódik. 

Az építkezés megvalósítható generálkivitelező cég megbízásával, amikor a kivitelező a teljes projekt megvalósításáért, a kulcsra kész átadásig felelős. Ebben az esetben minden szükséges szakági munka szervezéséért, a munkaterület szakágak közötti átadásáért, az anyagok beszerzéséért a generálkivitelező a felelős.

Ezzel szemben választhatjuk azt is, hogy a szakági mestereket és brigádokat egyenként bízzuk meg a munkával.

Generálkivitelezés tervek fölött gondolkodó ember
Abban az esetben, ha nincs építőipari tapasztalata az építtetőnek, nem igazán jó szervező, vagy nincs elég ideje napi szinten foglalkozni a munkálatokkal, célszerűbb generálkivitelező céggel neki indulni a kivitelezésnek. A fejfájás helyett, minden egy helyen , szervezetten legyen. 

A generálkivitelezés mellett szóló érvek: 

Kapcsolattartás

Generálkivitelező cég megbízása esetén viszonylag egyszerű a folyamat.

A generálkivitelező cégnek általában van egy vezetője, aki akár a teljes cég ügyvezetője, vagy csak az adott projekt felelőse. Ő az, aki a teljes felújítást koordinálja. Ilyen munkák esetében a Megbízónak nem kell külön-külön egyeztetnie a különböző mesterekkel.

Mindössze egyetlen céggel és azon belül is egyetlen emberrel kell tartani a kapcsolatot az építkezés vagy felújítás során, nem szükséges minden szakággal külön egyeztetni, mindenkitől árajánlatokat bekérni. 

Az árajánlat

Ha generálkivitelező cégtől kérünk árajánlatot a felújításra, az általában a következőképpen kell zajlania.

Felkeressük a kivitelező adott kapcsolattartóját, aki kijön az ingatlanba egy helyszíni felmérésre. Ezen részletesen elmondjuk, hogy milyen terveink vannak a felújítás során, fürdőtől a nappaliig, a konyhán át, padlótól a lámpáig.

Minden részletet megvitatva pár napon belül kapunk egy árajánlatot, mely tételesen kell, hogy tartalmazzon, minden általunk felsorolt elképzelése megvalósításához szükséges munkafolyamatot.

Az árajánlat megállapodástól függően a munkadíj mellett az anyagot is tartalmazza, mivel általában a generálkivitelező cégek maguk viszik az anyagot a felújításra, kivéve az úgynevezett látszó anyagokat (ezek például a burkolat vagy a lámpa).

Így a kézhez kapott ajánlatunk 90 %-ban véglegesnek tekinthető.

10 % tartalékkal azért érdemes számolni – bár ez független attól, hogy milyen típusú szakembert bízunk meg – hiszen a felmérés alatt sem a generálkivitelező, sem a vízszerelő nem lát a falba vagy a parketta alá, így nem tudja 100%-os bizonyossággal megmondani mit talál ott. Így előfordulhat, hogy a bontás során meglepetések érik a feleket, amely miatt változnia kell a műszaki tartalomnak.

Abban az esetben, ha a mesterektől egyesével kérünk ajánlatot, úgy jóval hosszadalmasabb lesz a folyamat és nehezebben lesz átlátható a felújítás tényleges költségvetése.

Ugyanakkor, ha nem teljesen értünk hozzá, akkor nehezebb lesz észrevenni, hogy esetleg valamilyen szakági szerelő felkeresése elmaradt, vagy, hogy valamilyen munkafolyamat senkinek az ajánlatában nem szerepel.

A munkaszervezés

Generálkivitelező útján való munka esetén a megrendelőnek nem kell összeszervezni a munkásokat, vállalkozókat, anyagokat. Ez a generálkivitelező feladata lesz.

Ő fogja a szakágak ütemét megszervezni, hogy mindenki időben a munkaterületen legyen, és, hogy arra az időpontra minden szükséges anyag és szerszám is megérkezzen.

A magán kézben irányított kivitelezések legnagyobb gondja, hogy a szakemberek gyakran eltűnnek. Általában azért, mert egy nagyobb, több pénzt hozó munkát kaptak, és többet emiatt nem hallani róluk.

De ha generálkivitelező útján épül a háza, emiatt nem fog heteket csúszni az építkezés, mert ha netán egy szakág nem jönne vagy nem végezne időben, a generálkivitelező köteles másik mesterembert hozni. 

Így nem kell folyton a helyszínen tartózkodni, hogy kinyissa az ajtót minden reggel, mikor valaki dolgozni jön, vagy anyag érkezik. Ezeket megoldja a generálkivitelező, ha ad neki egy kulcsot.

Elég kijárni ellenőrizni. Azt viszont rendszeresen ajánlott, hogy minden felmerülő kérdést ad hoc kezelni lehessen.

A hibás felkutatása

Egy felújítás alatt általában az egyes szakágak szeretnek egymásra mutogatni, hogy ki a hibás, és szeretik a felelősséget elhárítani magukról.

Ugyanakkor előszeretettel szapulják egymás munkáját. Például a burkoló a kőműves vakolását. Vagy a villanyszerelő a burkolót, hogy eltüntette a kiállásokat.

Ha ilyen hibák történnek, azokat a megrendelőnek kell orvosolni, ha egyesével bízta meg a szakembereket.

Hiba esetén meg kell újra keresni az adott szakembert, és egyeztetni, hogy visszajöjjön kijavítani a hibát. Mivel Ő már valószínűleg egy másik munkán dolgozik, ezért még , ha vállalja is a javítást, arra lehet hetek múlva lesz csak ideje. Amivel borul a teljes ütemterv.

Ha ennyi időt nem tudunk várni, akkor a másik megoldás, hogy egy másik szakembert bízunk meg, hogy elhárítsa a problémát, akinek viszont gyakorlatilag újra fizetünk, azért amit egyszer más valaki másnak kifizettünk.

Ezzel szemben, egy generálkivitelező cégnél Ön jelzi a vezetőnek, akivel a kapcsolatot tartja, ha valami hiba történt. Mert hiba mindig., bárkivel történhet.

És ezután csak ellenőriznie kell később, hogy megtörtént-e a javítás. Minden mást a generálkivitelező el fog intézni. Nem kell megkeresnie ki a hibás, könyörögni, hogy valaki javítsa ki, vagy hajkurászni a ludas mestert.

Generálkivitelező esetén, ha bármi probléma merül fel, nem kell nyomozni ki a hibás, mert egyértelmű velünk szemben ki a felelős. Hogy a generálkivitelező saját csapatain belül már ténylegesen ki lesz felelős, nem lesz megrendelő gondja.

A generálkivitelező megbízásával való építkezéstől sokan tartanak, mondván, hogy a díjak magasabbak lehetnek, mint más esetben.

Azonban ez közel sem biztos, hiszen a generálkivitelező esetében egészben látjuk a munka költségeit, és nem részletekben kell összeadogatnunk. Ugyanakkor a hibákat a saját munkavállalói fogják kijavítani menetközben, ami nem kerül többlet költségbe.

Azonban észben kell tartani azt is, hogy a generálkivitelező feladata nem csak a felújítás elkészítése, hanem a kivitelezés szervezett lebonyolítása, és az Ön fejfájásának elmulasztása. 

Abban az esetben, ha laikusként vág bele a felújításba, nagyon meggondolandó ennek az előnye.

Ha eldöntötte milyen típusú kivitelezővel szeretne dolgozni, akkor olvassa el azt a cikkünket is, hogy milyen szempontok alapján válasszon kivitelezőt.

TÖLTSE LE INGYEN FELÚJÍTÁS TERVEZŐ FÜZETEINKET

Szólj hozzá!