A FUKARSÁG IS BŰN …

AVAGY AZ OLCSÓ MINDIG RÁFIZETÉSSEL JÁR

Nagyszüleim előszeretettel használták az olyan mondatokat, hogy túl szegények vagyunk ahhoz, hogy rossz minőséget vegyünk bármiből is, vagy, hogy az olcsó húsnak híg a levele. Mindenki ismeri ezeket a mondásokat. Azt hivatottak kifejezni, hogy az olcsó dolgok nem megfelelő minőségűek, vagy hamar tönkre mennek és a pótlásuk többe kerül majd. De vajon tényleg így van ez? És, elmondható ez az építőiparra is? 

A projektvezetők a kivitelezés során gyakran hangoztatják, hogy a munka megkapható jó minőségben, gyorsan és olcsón, de csak kettőt lehet ezek közül választani. Ez az úgynevezett projektháromszög. Mert minden projekt az idő , a pénz és a minőség háromszögét igyekszik egyensúlyban tartani. Egyiket sem lehet módosítani anélkül, hogy a másik kettőre ne legyen hatással. A jó és gyors munka drága. A gyors és olcsó munka rossz minőségű. Az olcsó de minőségi munka lassú. A kivitelező cégek hitvallásuk, szakembereik tudása, anyagi lehetőségeik függvényében döntik el, hogy a háromszög oldalai közül mit helyeznek előtérbe munkájuk során. De végső soron az ügyfél dönt , milyen elvek fontosak neki, és azt melyik kivitelező tudja számára megvalósítani. A munka előrehaladtával lassan kiderül, hogy az ügyfél jó elvek mentén indult – e el, és ehhez megfelelő kivitelezőt választotta -e magának. 

A legtöbbször előforduló probléma, hogy elsősorban a pénz motiválja az építkezőket, és az a cél, hogy a kivitelezés minél olcsóbb legyen, így azt a céget választják, akik a legnyomottabb áron vállalják el a munkát. 

Érthető, hogy mindenki próbál odafigyelni a pénzügyeire, de nem mindegy hol spórolunk, mert a végén ráfizetéssel járhat.

Az olcsó cégekről menetközben kiderülhet, hogy a foglalkoztatott munkavállalóik csak segédek és nem szakemberek, hogy nem rendelkeznek a megfelelő szerszámokkal, hogy nincs olyan vezetőjük, aki a munkát koordinálja, hogy több helyre is el vannak egyszerre kötelezve, és nem folyamatos a jelenlétük a helyszínen. Ebből következik, hogy a végére nem megfelelő minőségben készül el a munka, vagy el sem készül egyáltalán. Emiatt másik kivitelezőt kell majd keresni a javításra vagy a befejezésre, aki viszont már az eredetinél is jóval magasabb áron fog, egy más által megkezdett munkát befejezni.  

Nagyon fontos tudnunk, hogy a vállalási díjat miért fizetjük ki. A díjjal megfizetjük, hogy a cég szakembereket alkalmaz, hogy olyan szerszámokkal rendelkezik, ami bírja a munkát, és nem kell hetente leállni gépet javítani, hogy megfelelő adminisztrációs háttérrel dolgozik, akik tervezik és nyomon követik az ütemterv és pénzügyi terv alakulását, hogy ne legyen váratlan meglepetés. 

Így ha építkezésben , felújításban gondolkozik, érdemes 2-3 ajánlatot bekérni, különböző vállalkozóktól, elfelejteni azokat, akiknek a többihez képest nagyon alacsony az ára, és inkább a szakértelmet előtérbe helyezni. Mert az olcsó húsnak híg a levele, az olcsó fának hideg a lángja, az olcsó háznak pedig rossz a minősége.   

Szólj hozzá!