HASZNÁLT LAKÁS VÁSÁRLÁS EGY KIVITELEZŐ SZEMÉVEL

-AVAGY, MI A MENET HASZNÁLAT LAKAÁS VÁSÁRLÁS ESETÉN? HOGY ÁLOMOTTHONT ÉS NE LÉGVÁRAT VEGYEN A VÉGÉN

Már kevesebb, mint egy év maradt az otthonfelújítási támogatás igényléséhez. Ami azt jelenti, hogy ha valaki eddig nem jelentkezett be állandó lakcímként a felújításra váró ingatlanba, és nem lesz meg az egy év ott lakása, egy módon veheti igénybe a támogatást, használt lakás vásárlás utáni felújítással.  

A használt lakás vásárlás és az azt követő felújítás hosszú procedúra. Az idő múlása, biztosan sokakat kapkodásba kerget. De bármilyen ámokfutásba is keveredne az idővel szemben, a lakás vásárlásnak meg van a maga menete, aminek a végén jó lesz belépni az ajtón.

Először az igények 

Nagyon fontos előre tisztázni, kinek milyen igényei vannak a családban. Fontos tudni milyen szokásai vannak a családnak lakhatás szempontjából, amik nem alkuképesek, és mik azok amikről le lehet mondani. Ez befolyásolja , hogy mely környéken érdemes keresgélni, milyen házban, milyen beosztással. Szempont például, hogy tömegközlekedik -e a család, mert akkor megálló közelében kell keresgélni, vagy inkább autózik, mert akkor garázs, vagy utcai könnyű parkolási lehetőség kell. Szeretik a pezsgő életet (belváros), vagy csendes környékre vágynak (kertváros) .

Érdemes előre vetíteni azt is, hogy az újonnan vásárolt lakásnak mennyi ideig kell majd a családot kiszolgálnia, és ezen idő alatt milyen változások következhetnek be az életben, aminek meg kell, hogy feleljen. Ez befolyásolja a lakás méreteit vagy az átalakítási lehetőségeket. Például előfordulhat, hogy saját vállalkozásba kezd és otthonról fog valaki dolgozni, amihez szükség lesz egy iroda zúgra. Megeshet, hogy az idősődő nagyszülők kénytelenek lesznek hozzánk költözni, és meg kell oldani az elszállásolásukat. Talán pár éven belül újabb kisbabát terveznek, vagy a meglévő gyerekek idősebb korban külön szobát szeretnének.  

Minden igényt vegyenek számításba, és az új lakás paramétereit ehhez igazítsák.

Laptop, mobil, Füzetek az asztalon

Másodszor a pénzügyek 

Ha meg vannak az igények, még nincs befejezve a tervezés szakasza. Ekkor kell rátérni arra, mekkora a költségkeret, és a rendelkezésre álló pénz milyen támogatásokkal egészíthető ki.

A büdzsét érdemes teljes egészében vizsgálni, és abban gondolkozni, hogy minden költségre összesen mennyi pénz áll rendelkezésre. Mert a használt lakás vásárlás nem csak a lakás vásárlásából áll. Számolni kell több menetközben felmerülő kiadással is: 

 • vételár ,
 • utalással járó tranzakciós díjak,
 • a vagyonszerzési illeték,
 • ügyvédi költség,
 • a felújítás díja,
 • a berendezési tárgyak,
 • a nagyon hamar esedékes közüzemi díjak,
 • közös költség,
 • és esetleges törlesztőrészletek.

Harmadikként már kezdhető a nézelődés 

Amikor már tiszta mi az igény és a pénzügyi keret, akkor kezdődik az igazán nehéz rész. Még úgy is , hogy leszűkítették az igényeket, és pénzügyi keretet, és a hirdetési portálokon ennek megfelelően beállítható a keresés, több száz hirdetés fog szembe jönni.

Nagyon gyakran ezek a hirdetések felületesek és kétértelműek lesznek. Az általunk leggyakrabban látott hibák a hirdetésekkel kapcsolatban:

 • A rossz alaprajz. Sok hirdetésben az alaprajzok használhatatlanok. Azokon nem jelölik hol van ablak, vagy, hogy egy adott fal válaszfal vagy tartófal -e, amely szempontok teljes mértékben befolyásolnak egy átalakítást.
 • Rosszul behatárolt állapot. Sokszor a jó állapot, teljes felújítást igényel. A felújított elektromos hálózat néha olyan rég volt felújítva, hogy már nem felel meg a mai szabványoknak. De gyakran téves információkat adnak a fűtéssel kapcsolatban is. Ezek nagyon fontos szempontjai a használt lakás vásárlásnak, mert egy elektromos hálózat felújítás vagy egy fűtés korszerűsítés több millió forintba is kerülhet.
 • Elferdített részletek. Megesett olyan is, hogy a hirdetésben földszinti lakás, valójában ügyesen fotózott szuterén volt. Előfordult, hogy  az ablakos konyhában, az ablak csak egy lichthof szellőző volt. De érdemes a megadott négyzetmétert is ellenőrizni, mert megeshet, hogy a hirdetésben vagy a tulajdoni lapon is megjelölt méret, nem felel meg a valóságnak.

Sajnos ezeket a problémákat csak úgy lehet kiküszöbölni, ha minden békát megcsókolunk, bízva benne, hogy valamelyik királyfivá változik. Azaz minél több ingatlant személyesen is megnézünk, amelyben a környék, a ház és az ingatlan területe megközelíti az elvárásokat.

Ahhoz, hogy ne vesztegessék az idejüket, célszerű már az első alkalommal magukkal vinni egy szakavatott szemet, ha az Öné nem az. Lehet ez egy kivitelező, egy építész vagy akár egy statikus szeme is. Olyan szakmabelié, aki meglátja az ingatlan esetleg a vásárló előtt rejtve maradt hibáit, kockázatait, azonnal képet adhat a szükséges felújításokról, átalakítási lehetőségekről.

Használt lakás vásárlás során alaprajz és méretek ellenőrzése

Fontos, hogy a keresgélés közben ne veszítse el lelkesedését, a kudarcok, és az idő múlásával egyre lehetetlenebbnek tűnő vállalkozás ellenére, ne kössön hosszú távon vállalhatatlan kompromisszumokat.

Negyedjére örüljünk, mert megtaláltuk az ingatlant 

Rengeteg idő – szerencsésebbeknek kevesebb –  eltelte után, mikor végre találnak egy megfelelő ingatlant, mielőtt ajánlatot tesznek célszerű jogi szempontból is körbejárni azt.

Elsősorban kérjék el a lakás helyrajzi számát, és szerezzék be a tulajdoni lapot a földhivatal online felületéről. Ez 1.000,-Ft -ért ügyfélkapus bejelentés után megtehető. Amit ezen látni kell, hogy valóban az -e tulajdonos, aki annak mondja magát, van -e valamilyen teher (például jelzálog, végrehajtás, haszonélvezet) az ingatlanon. Fontos, hogy nincs-e elidegenítési és terhelési tilalom rajta, vagy esetleg széljegyen nincs -e már egy másik értékesítés folyamatban. 

Jogi szempontból fontos lehet még a társasház szervezeti és működési szabályzata, mely tartalmazhat a lakást, vagy a ház használatát érintő ránk is vonatkozó kitételt.

Bár ebben a cikkben elsősorban lakásokról beszéltünk, ezek a pontok a családi házakra is vonatkoznak. Ott jogi szempontból még egy nagyon fontos rész, hogy azt is vizsgálják meg, hogy a ház használatbavételi engedéllyel rendelkezik -e , és, hogy a vázrajzon a jelenlegi formájában van-e feltüntetve. Ezen állhat vagy bukhat minden, amennyiben támogatást kívánunk a felújítására igényelni.

Ha ingatlanközvetítőn keresztül vásárolnak, a legtöbb esetben a szerződéskötésben az ingatlanközvetítővel együtt dolgozó ügyvéd szokott eljárni. Az  Ő feladatuk, hogy mindkét fél érdekét képviseljék. De ha van az ismeretségükben más ügyvéd, akiben megbíznak, érdemes már a szerződési feltételekről szóló tárgyalás során megkeresni, hogy segíthessen nekünk értelmezni a tulajdoni lapot, a szerződési feltételeket és a vállalásainkat.

Ötödikként pedig jön a birtokbavétel 

Ha megegyeztek, aláírtak, fizettek, nem marad más hátra, mint, hogy átvegyék az ingatlan kulcsait. Ezt egy birtokbavételi jegyzőkönyv aláírásával célszerű megtenni. Ebben rögzítik a közüzemi órák állását, mert ez alapján fognak tudni eljárni a szolgáltatóknál. Célszerű  egyúttal bármely fontosnak tartott részletet rögzíteni ebben a lakásról, ha felmerül a gyanú, hogy valami olyan hibája van az ingatlannak, amit az eladó elhallgatott.

Ha kezünkben a kulcs, jöhetnek a kivitelezők felmérni a szükséges felújítási munkákat, vagy fogadhatnak egy generálkivitelezőt is, aki ellát minden feladatot. De ez már egy másik történet és egy másik cikk.

EZ IS ÉRDEKELHETI