Lakás Design – 5 ötlet, amivel feldobhatja az otthonát

Az elmúlt évben elvégzett felújításaink során, minden lakásban fehér falat és fa padlót kértek. De annak ellenére, hogy a kiindulási pont mindenhol ugyanaz volt, a lakás design a végén mégis egyedi lett minden otthonban. Mert minden megrendelő belevitte a saját egyéniségét valami apró ötlettel.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a lakás design tervezésének fontos szempontjait és menetét, és 5 olcsó ötletet, amiket ellophat az ügyfeleinktől és megvalósíthat saját otthonában. 

Amit szem előtt tartson a design kitalálásakor

Mint minden lépés a felújítás során, a lakás design kialakítása is tervezéssel kell kezdődjön. Mindegy, hogy milyen stílusban képzeli el a lakását, az akkor lesz hívogató és kényelmes, ha a saját igényei szerint van megtervezve. A lakás design kialakítása során sosem szabad elfelejteni, hogy

1 a design sosem előzheti meg a funkciót

2 a lakás design-nak egységesnek kell lennie és az egész lakást össze kell kötnie

3 az alapvető elemekben – mint a burkolatok vagy ajtók – sosem szabad a trendek felé menni, inkább egy olyan stílust válasszunk, ami hosszútávon klasszikus marad, és a könnyen cserélhető kiegészítőkben legyünk inkább merészek

4 sose akarjunk megfelelni másoknak, csak saját ízlésünknek és igényeinknek.

A design tervezés lépései

A lakás design tervezése során arra törekedjünk, hogy a szélesebb inspirációnkból haladjunk a szűkebb megvalósítás felé. Első lépésben mindig gyűjtsünk inspirációkat, mindent mentsünk el, és jegyezzünk fel, ami tetszik, majd ebből a széles merítésből kezdjük el kiválogatni azokat az elemeket, amik folyamatosan visszatérnek. A visszatérő színekből, formákból, mintákból állapítsuk meg, a lakberendezési stílusunk, és ennek megfelelően állítsuk össze a moodboardunkat.

Igyekezzünk a lakásunk alapjait, a nehezen cserélhető dolgokat naturálisabbra hagyni, és a kiegészítőinkkel feldobni a teret.

Számtalan lakásfelújítás során előfordul, hogy nincs keret egy teljes átalakításra, vagy minden a lakásban lévő termék kicserélésére. Ilyenkor kreatívnak kell lennünk, hogy feldobjuk a már meglévő dolgainkat, vagy a rendelkezésünkre álló kész teret a lehető legkedvezőbben.

Nézzünk 5 egyszerű lakás design ötletet, amivel feldobhatja az otthonát és nem kell bankot rabolnia.

Falak

Az unalmas fehér falakat nagyon jól fel lehet dobni különböző falpanelek használatával, ami most nagy trend a lakás design terén. 

Ezek a fa lamellák többféle kivitelben is elérhetőek. Kaphatóak szálakban, de előre gyártott méretben is. Szálakban való felrakása egy kicsit macerásabb és időigényesebb megoldás. Ha előre kialakított méretben veszi meg, akkor könnyebb vele bánni és gyorsabb a felhelyezése. Ez az előre gyártott panel, egy fekete lapból áll, melyre gyárilag rögzítve vannak egyenlő távolságra a fa lécek.  Ezt ragasztani vagy fúrni is lehet a falra. 

Egy kisebb falszakasz kiemelésére nagyon egyszerű és dekoratív megoldás. Azonban a túlzott használatától óvakodjunk, mert az a szemnek túl zsúfolt lehet.

Polcok és akasztók

Egy konyha felújítás során, a felső szekrény mellett megmaradó üres helyet szerettük volna kitölteni a legegyszerűbb módon. Ezt a konyhapultból kivágott darabbal oldottuk meg, de valahogy magában unalmas volt a polc és nem illeszkedett eléggé a konyha többi részéhez. 

Külföldi lakás design képeken már sokszor találkoztunk a gallery rail nevű – gyakorlatilag polc szélére helyezhető sín – termékkel. Ez Magyaroszágon szinte nem kapható, de a külföldről való beszerzése sok pénzbe kerülne, ezért megalkottuk magunk. 

A polc sín helyett az Ikeában kapható hosszú fogganytút fúrtuk fel a polc két szélére, és ezzel egy nagyon izgalmas megoldást értünk el. 

Ugyanakkor felhasználtuk az IKEA Hultarp nevű sínjét is a konyhában és az előszobában akasztónak.

Néha nagyon jó lakás design teremthető, kevés pénzből, ha az ember a kiegészítői terén kreatív, és nem mindent rendeltetésszerűen használ fel.

Régi bútorok

Ha kis befektetéssel szeretné a lakás design-t feldobni, érdemes felújítani a régi öreg bútorokat, és új színnel, és új foggantyúkkal feldobni. 

Az egyik lakás felújításunk alatt a konyhaszekrényt és a beépített szekrényeket is átfestettük, és óriási változást értünk el vele. Az Autentico Winter Night festékeit használtuk.

Bútor festés során figyelni kell arra, hogy a festendő felület zsír és pormentesen legyen, továbbá a hibáit meg kell javítani fagittel, majd szépen átcsiszolni.

Krétafestékek esetében szükséges használni a saját márka alapozóját is, és fontos megvárni a száradási időket. Ha sötét színt használ számolni kell vele, hogy legalább 2-3 réteg is szükséges a végleges szín eléréséhez.

Fürdőszoba

Egy fürdőszoba felújítás több milliós tétel lehet. Ha nincs komolyabb baja a fürdőnek, csak kissé elavult már a lakás design és modernizálni szeretnénk, elég lehet kicserélni a fürdőszoba kellékeket. 

Egy led tükörrel és új csaptelepekkel sokkal modernebbé varázsolhatjuk a fürdőszobát, anélkül, hogy rengeteget költenénk rá. 

Lámpák

Lehet bármilyen szép a lakás design, ha rossz a világítás akkor az nagyon el fogja rontani a hangulatot. Ma már nem igazán divatosak a mell formára emlékeztető mennyezeti lámpák a szoba közepén. Sokkal szebb, ha a fényeket rétegezzük és több fényforrást tervezünk a lakásba. 

A lámpák és fényforrások kicserélésével kis összegből egészen meg tudjuk változtatni a lakás hangulatát. 

EZ IS ÉRDEKELHETI

FELÚJÍTÁS TERVEZŐ FÜZETEK

Ha felújítás előtt áll, szeretne egy szép otthont kialakítani, de igazából azt sem tudja, hogy kezdjen bele, hasznos lehet Önnek a Felújítás Napló.

A Felújítás Napló egy letölthető tervező munkafüzet, amely előre gyártott kérdésekkel, listákkal és táblázatokkal segíti a teljes lakás megtervezésében a stílustól a világításig, a konyhától a fürdőig minden témában minden helyiségben.

Modern lakberendezés trendek 2024-ben 
Összegyűjtöttük a modern lakberendezés trendek 2024-es 5 legmeghatározóbb elemét, amiből ötletet meríthet …
Lakásfelújítás ötletek – 10 egyszerű, de mutatós tipp valós lakásokból
Összegyűjtöttük a legjobb ötleteket a korábbi Ügyfeleink felújításaiból, amiket Te is ellophatsz …