Lakásfelújítás első lépése. Hogyan készítsen tervezési programot egyedül?  

Sokan úgy gondolják a lakásfelújítás első lépése, amikor kijön a kivitelező és helyszíni felmérést tart. Pedig nem. Mert mire ide eljutunk, sok víz folyik le a kivitelezés Dunáján. 

A lakásfelújítás első lépése mindig a tervezés. A munkát egy tervezési program elkészítésével kell kezdenünk, mert mire a kivitelező már megérkezik a helyszínre pontosan ismernünk kell az ingatlanunk adottságait és a saját igényeinket. 

Minél jobban és részletesebben meg tudjuk tervezni a felújítást, annál kevesebb kérdés fog felmerülni a kivitelezőtől menet közben, amire nagy hirtelenjében az idő sürgetésében, esetleg olyan választ adunk, amit később megbánunk. De magunkat is visszatarthatjuk vele attól, hogy megvegyünk valamit a boltban, ami nem illik a terveinkbe, hiszen tudni fogjuk a megfelelő méreteket, színeket és stílusokat.  

A tervezési program a Megrendelő igényeinek és elképzeléseinek összefoglaló dokumentuma, amit , ha tervező, vagy belsőépítész vesz részt a projektben együtt készítenek el. Ha egyedül fogunk neki a lakásfelújítás tervezésnek, akkor ezzel tudjuk felkeresni a kivitelezőt, hogy árajánlatot adjon. Ennek elkészítéshez adunk egy – két tippet

Saját igények összegzése

A lakásfelújítás tervezést mindig azzal kell kezdenünk, hogy kitaláljuk mi mit is szeretnénk kivitelezni. Ez nagyban függ az ingatlanunk adottságaitól és állapotától, de egyúttal az életvitelünktől és a körülményeinktől is. 

Általában azt szoktuk javasolni, hogy induljunk el a legvadabb elképzeléseinktől és onnan haladjunk a reálitás felé. Mert az elképzelésinket és ötleteinket úgyis meg fogja nyirbálni a kivitelezőtől kapott árajánlat, amiből kiderülhet, hogy a tervünk nem megvalósítható műszaki okokból, vagy csak túl drágán. 

Legyél a saját vendéged

A felújítás tervező füzetünk használatához szoktunk javasolni egy gyakorlatot, ami a lakásfelújítás nulladik lépése lehet. Ezt mi is végezzük az Ügyfeleinkkel, ha a tervezési folyamatban is részt veszünk. Eszerint a legjobb módszer, ha vendégként megyünk körbe az ingatlanunkon, és közben fotókat készítünk. A fotókat ezután átnézzük és abból próbáljuk leszűrni, mi az, amit megtartsunk és mi az, amit nem. Ebben segíthetnek az irányított kérdések , amiket általában a belsőépítészek feltesznek, amikor ismerkednek a projekttel és az Ügyfelekkel. Összegyűjtöttünk néhány ilyen kérdést gondolatébresztőnek, hogy miket is kell végig gondolni, mikor felújításban gondolkozik. Ha érdekli töltse le.

Amikor az igényeket felmérjük, azt is fontos szem előtt tartanunk, hogy mi a célunk a felújítással, és milyen hosszú időre tervezünk az ingatannal. Mert valószínű, ha vége a felújításnak, nem szeretnénk hipp hopp újra belevágni. Így olyan eredményt kell elérnünk, ami pár év múlva és a körülményeinkben bekövetkező változások esetén is alkalmas lesz, hogy kiszolgáljon minket.  

Ha meg vannak az igények kezdjük el őket összeírni, ez lesz majd az alapja a kivitelezői árajánlat kérésünknek. 

Mi is betartjuk, amit javasolunk 

Az új projektünkön mi is hasonlóan jártunk el. Körbe mentünk a lakáson, fényképeket készítettünk, számba vettük az elképzeléseket, és a költségeket. Ehhez igazítva alakítottuk ki a teendőket. 

A körülbelül 30 évvel ezelőtt épült lakást kiadási célra szeretnék felújítani a tulajdonosok, de úgy, hogy az minőségi, praktikus és ne túl költséges legyen. Ugyanakkor olyan ízléssel készüljön, hogy ha pár év múlva netán valamelyikük mégis szeretne beköltözni, ne keljen az egész lakást újra felújítani. 

Mivel itt nem saját célra történik a felújítás, eljátszottunk a gondolattal, hogy ki lenne az ideális bérlő jelölt, a célközönség, aki számára történne a lakásfelújítás. Ez azért fontos, hogy bele tudjuk képzelni magunkat az Ő igényeikbe, mikor a lakásfelújítás első lépése szerint megtervezzük a feladatokat. 

A lakás adottságai révén az elképzelt bérlő jelölt egy 2 korai tinédzser korú gyerekes család, ahol a szülők szívesen főznek együtt, miközben a gyerekek körülöttük ülve írják a házifeladatukat, esténként együtt tv-znek a nappaliban, ugyanakkor mindenkinek meg van a saját szobája, ahova el tudnak vonulni egymástól. Szeretnek vendégeket fogadni, együtt enni. Reggelente egyszerre mennek el otthonról, így közösen készülődnek. 

Mit jelent ez a gyakorlatban ? 

Mivel a hálószobák nemcsak az alvásra, hanem a tanulásra, holmik tárolására és a gyerekek vendégeinek fogadására is szolgálnak, ezért tágasabb szobákra van szükség. Ennek helyigénye 15 nm szobánként, jelen esetben 3 -ra van szükség. 

Ha egy konyhában többen is mozgolódnak egyszerre és szeretnénk egy pultot is, ahol ülni lehet, annak helyigénye legalább 10-12 nm.  

A vendégek részére az ajtó közelében egy külön mosdóra is szükség lesz, ahol, mivel a lakók is többen vannak, érdemes egy külön zuhanyzót is kialakítani, ennek helyigénye legalább 3-4 nm .

Vendégek fogadására, 6-8  fő leülésére alkalmas étkező helyigénye 10-12 nm . 

A fennmaradó részben egy tágas 20 nm körüli nappalit helyeztünk el, ahol mindenki egyszerre tud lenni.  Ezen kívül helyet kaphat egy tágas fürdőkádas fürdőszoba 10nm-en. Továbbá számolnunk kell az előszoba és közlekedő által elfoglalt helyekkel is. 

Mivel a tulajdonosok igényei szerint több mindent megtartunk a lakásban, ami jó állapotban van, a stílus meghatározásánál figyelembe vesszük ezek jellegzetességeit. Így az irány egy tradicionális jellegű berendezés lesz, némi modern fordulattal megspékelve. 

Rajzolás 

Amikor nagyjából már kezd alakulni a kép a fejünkben a jövendőbeli ingatlanról, elkezdhetünk mérni. Ez nagyon fontos lépés. A kivitelező is lemérheti az ingatlant, amikor árajánlatot ad, de ettől függetlenül nekünk meg kell lennie a saját mérésünknek, mert különben honnan fogjuk tudni, hogy a kivitelező jó mennyiségekkel számol-e.  

A méréshez 

Ezekkel már könnyen és gyorsan lehet dolgozni. Haladjunk szobáról szobára, rajzoljuk fel nagyjából a szoba alakját, rajzoljuk bele az ablakok és ajtók helyét és írjuk mellé a falak méretét. Ne felejtsük el a nyitási irányokat is bejelölni, és, hogy a falsíkhoz képest, hol helyezkednek el, mert ez később fontos lesz a bútorozási tervünknél. Ezt a rajzot nevezik manuálénak. Ennek nem kell méretarányosnak lennie.

Alaprajz kézzel vagy számítógéppel ? 

Ha elkészültünk a méréssel és még van affinitásunk tovább haladni, akkor a következő lépés, hogy íróasztalnál felszerkesszük méretarányosan az ingatlant. Ennek a trükkje, hogy szerezzünk be egy lépték vonalzót. Általában 1:50 mértékarányt alkalmaznak. Tehát az egy méter a rajzon 2 cm lesz. (De a lépték vonalzó csodája, hogy ezt nem nekünk kell kiszámolni.) 

Ha jól bánunk a számítógéppel és az egérrel, akkor viszont akár azzal is megpróbálhatjuk digitálisan elkészíteni az alaprajzunkat. A belsőépítészek Archicad-et használnak, de ez elég költséges móka. Erre több ingyenes programot is találunk a neten.

Töltsük fel a lakásfelújítás igényeink listáját mennyiségekkel 

Ha meg van az alaprajzunk, a felmérési igényeink szerint nézzük át, hogy milyen helyiségeket kell kialakítanunk, hogy a lakásfelújítás után az eredmény minden igényünket kielégítse. 

Ezt úgy is megtehetjük, ha készítünk egy tisztított rajzot az alaprajzunkból.  Ezen kitöröhetünk mindent , ami a lakásban bontható: beépített bútorokat, akár radiátorokat, szanitereket, beleértve a válaszfalakat is. Általában minden fal , ami 8 cm vagy az alatti szélességű az válaszfal és bontható. A pillérek és az oszlopok, viszont általában szerkezeti elemek, így megtartandóak, de ha bizonytalanok vagyunk, akkor statikus véleményét is kikérhetjük.  

Ezzel kapunk egy olyan alaprajzot, ami a tervezéshez egy olyan állapotot ad, ami a lehetőségekhez képest üres és a magunk igényei szerint formálható. Ebben akár újra rajzolhatjuk az otthonunk vonalait, és a helyigényeinkhez méretezhetjük a helyiségeinket. 

Ha ezzel mind elkészültünk, menjünk újra végig az igényeinket tartalmazó előtte elkészült  listán, és írjuk hozzá a mennyiségeket is, a már újra tervezett alaprajzi elrendezés szerint. 

Tehát , ha mondjuk szükségünk van még egy fürdőszobára, felírtuk a listára, hogy falazni kell és azt burkolni szeretnénk, akkor most már tudni fogunk hozzá mennyiséget is társítani.  

A tervezési program elkészítésével, az alaprajz és a tisztított rajzon újra tervezett alaprajz birtokában egy teljes képet tudunk kapni arról, hogy milyen munkafolyamatokra és mekkora mennyiségben van szükségünk. Ezekből minél több mindent tudunk pontosan és részletesen megadni a kivitelezőnek az ajánlatkéréshez, annál kevesebb meglepetés érhet minket a költségek és az idő tervezésénél. 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Egy mennyezeti lámpa nem elég – hogyan tervezd meg a világítást? 
A felújítás alatt sokan elhanyagolják a világítástervezést,és csak egy mennyezeti lámpa kerül …
Vízálló laminált padló konyhába – előnyök, hátrányok, alternatívák
A lakásfelújítások során használt termékek és megoldások folyamatosan változnak, és ezzel a …
Fuga színek kisokos – hogyan ne rontsd el a burkolásod a fugával 
A fuga színek kiválasztásával sokan nem törődnek, pedig meghatározza a végeredményt. Itt …
Lakásfelújítás trendek – mit kérnek a legtöbben az otthonukba
Bár nincs két egyforma felújítás, de vannak lakásfelújítás trendek, amik befolyásolják a …
Egy panellakás felújítás teljes története
Több falat is elbontottunk, azért hogy plusz egy szoba és egy tágasabb …
4 alaprajz átalakítási lehetőség valós otthonok bemutatásával
Felújítás során elengedhetetlen az igények felmérése.Az otthonunk elrendezését ehhez 4 lehetőséggel igazíthatjuk …