9+1 modern lakberendezés ötlet, ami ezelőtt nem volt szükséges

Az elmúlt két év és a világban zajló események jelentősen megváltoztatták az életünket, a szokásainkat, és az otthonainkat is.  A világ egyre inkább a modern lakberendezés felé indul el, amely úton a koronavírus és a háborúk jelentős változásokat hoztak.

Annyira, hogy Amerikában a CNN videója alapján a Garman Home már el is készítette az első mintaházat, amit a koronavírus hatásai alapján tervezett meg, hogy alkalmas legyen bármely a világban bekövetkező új katasztrófa esetére. Találunk benne zoom szobát, menekülő helyet és két hűtőt is.  

Elsőre talán most azt mondja, hogy az Ön lakásában nem is változott semmi, és nincs is szüksége ilyesmire, pedig a felmérések mást mutatnak.

Az alaprajzi átrendeződés 

A legutóbbi évben végzett három kivitelezési munkánk, bár totál eltérőek voltak, de mégis több közös jegyet is hordoztak. Olyan elemeket, amiknek az értéke a világjárványos bezárkózás miatt került előtérbe. 

1, Viszlát loft 

Az egyik közös pont a felújítások során, hogy minden kivitelezésünk esetében kialakításra került egy külön kis szoba, home office célzattal.

Ez az olyan „ki tudja miért kell majd elszeparálódnunk kicsit egymástól„  gondolat hozta azt a fajta változást, hogy a korábbi loft jelleg helyett, ma már a modern lakberendezés elszeparált, jó térelválasztókkal kombinált lakásokat diktál . 

2022-re a grandiózus, nyitott,  loft jellegű lakások divatja leáldozóban van. Helyette a modern lakberendezés előtérbe helyezi az olyan alaprajzi elrendezések, ahol minden tevékenységnek meg van a maga helye. Egyre fontosabbá válik a lehetőség, hogy legyen olyan helyiség az otthonunkban, ahol külön tudunk vonulni dolgozni, vagy például elhelyezhetjük a szokásosnál nagyobb mennyiségű bevásárlásunkat.

Ez egy gipszkarton fallal és némi hangszigeteléssel ma már könnyen megoldható bármilyen ingatlanban, ahol van egy szabad zúg.

2, Áradjon a fény

Ugyanakkor az alaprajzok tekintetében a másik nagy változás, hogy egyre több igény mutatkozik a nagyobb ablakok iránt, hogy még világosabbak legyenek a szobák.

modern lakberendezés nagy ablakokkal

Ezelőtt ha a szoba sötét volt, bár kellemetlen, de nem jelentett óriási gondot, úgyis általában csak este vagyunk ott, munka után, hétvégén meg amúgy is jövünk, megyünk, programozunk egész nap. Kivéve persze, ha valamilyen katasztrófa miatt arra kényszerülünk, hogy szép napos időben is otthon legyünk, de a nap egyetlen szikrája se ér bennünket odabent.

Amíg a belső szoba leválasztás alapesetben engedély nélkül végezhető, addig egy ablak nagyobbítás már nehezebb menet lehet. Figyelembe kell venni a településképi szabályokat, a szomszédtól való távolságot, vagy a társasház szabályait. De, ha ezek akadályoznak, megoldás lehet a bejárati ajtó üvegesre cserélése is, ha gangra vagy utcára nyílik.

3, Eddig és ne tovább 

A másik dolog, ami az otthonokban felértékelődött a modern lakberendezés nevében, az az előszoba és az annak közelében lévő külön mosdó lehetősége. 

A belsőépítészetben megkülönböztetjük a közösségi tereket és az intim zónákat. Egy szép lakás elosztásban a fürdőszobákat teljesen privát térbe helyezzük, a hálószobához kötve alakítjuk ki őket. Annak érdekében, hogy illetéktelenek a lehető legkevésbé lépjenek be az intim szférába, hangsúlyossá vált, hogy kialakítsunk egy előszobát, ami megállítja őket, és minket is, amikor hazaérünk. Ehhez kapcsolódva pedig létrehozzunk egy külön mosdó helyiséget, ahol leöltözhetünk, kezet moshatunk hazaérve, vagy a vendégeink használhatják azt anélkül, hogy tovább lépnének az intim zónákba. 

A glamour , a vintage meg a dzsungel

Azzal, hogy egy ideig meg voltunk vonva a fényűző éttermek, fürdők és spa-k látogatásától, ezeket az élményeket az otthonunkban próbáltuk pótolni. Ki ne próbálta volna michelin csillagos étterem menüjét megfőzni, a szomszéd pékség kenyerét megsütni,  vagy kényeztető spa hétvégét tartani a fürdőben.

modern lakberendezés glamour fürdőszobával

Ezek az új szokások valószínűleg megmaradnak a koronavírus háttérbe szorulásával is. Ezért a modern lakberendezés és design trendek is erre összpontosítanak.

4, A gyógyító elegancia 

A lakberendezésben kicsit szélesebb körben terjed el a glamour, a fényűző elegancia. Persze nem úgy, mint a Nagy Gatsby filmkockáin, flitterrel és bársonnyal, de egyre nagyobb hangsúlyt kapnak például a réz dekorációs kiegészítők.

A réz azon kívül, hogy időtálló, értékálló és látványos, még antimikrobiális hatású is, a különböző baktériumok és vírusok hamar elpusztulnak az ilyen felületeken.

A modern lakberendezés számtalan helyen alkalmazza. Ön is becsempészheti könnyen például a konyhájába ezt a nagyvilági és sikkes stílust néhány olcsóbb kiegészítő használatával. Nézze meg a kedvenceinket:

5, A modernizált vintage

A bezártság alatt a hiányzó családi kötelékek és az új emlékek hiánya miatt kezdtünk el visszanyúlni régi idők bútorai után, amelyek némi nosztalgiát és tradíciót hoznak vissza az otthonunkban a nehéz idők alatt.

A modern lakberendezés nagy trendje lett a modernebb bútorok mellé egy -egy antik hatású új tárgyat is becsempészni, amik nem utolsó sorban a réz tárgyakkal kifejezetten jól mutatnak.

Mivel a sok otthon töltött idővel kellett valamit kezdeni, egyre elterjedtebb lett az otthoni csináld magad, DIY módszer, aminek egyik változata a régi bútorok felújítása. Ez egyrészt környezettudatossága és a felesleges szemét felhalmozása miatt fontos, másrészt nem utolsó sorban olcsóbb is, mint újat venni. Ugyanakkor nagyon egyedi és extra darabokat hozhatunk létre, ami az egyéniségünkkel tölti meg a teret, és ez bármely lakberendezési stílus követésénél fontosabb.

6, Dzsungel fal

Az évek alatt az otthonaink egyre modernebb lettek, és mind távolabb kerültek a természet elemeitől. Ahogy azonban megérkezett az idő, hogy a modern lakásainkban létezzünk nonstop, egyre nagyobb igény is éledt a természet iránt. Nem csak az iránt, hogy kint legyünk a természetben, hanem, hogy bent is a természet érzése vegyen körül minket.

Ez az igény a bíofilia elméletében ötvöződik, amelyet már 1984-ben megfogalmazott Eric Fromm, de igazán teret magának az utóbbi évek eseményei kapcsán hódított.. Ennek alapelmélete, hogy az ember és más élő rendszerek között ösztönös kapocs van, és sokféle ingerre van szükségünk környezetünkben.

A biofil design követésével egy környezettudatos, természetközeli és egészséges lakberendezési irány felé haladunk. A profi szintű alkalmazása esetén természetes anyagokat használunk, rengeteg növényt viszünk be a lakásba, melegséget és a természetet ihlető elemeket, sok fényt adó nagy ablakokat használunk.

De ha sok fényre, kertre és nagy ablakokra nincs is lehetőségünk, megteremthetjük az illúzióját látványra vagy akár illatra. Ezek a kedvenceink

Okos otthonok 

A KSH 2 évvel ezelőtt 2020 márciusban kiadott felmérése szerint is a koronavírus beköszöntével a bútorok és műszaki cikkek vásárlása 79 millió Ft-os forgalmat produkált, amit csak az alapvető termékek, mint az üzemanyag, az élelmiszer és a dohányáru előztek meg.

A sok otthon töltött idő alatt elengedhetetlen volt , hogy kényelmesen legyünk a lakásainkban, aminek a XXI. században alap feltétele a technika, mert ma már talán nincs olyan, amire nem tudnánk beszerezni valami kütyüt.

7, Robi a robot 

 A koronavírus előtt még úri murinak tűnt, de mára már elég elterjedt lett a háztartásokban a robotporszívó.

Ugyan sokan úgy gondolják, hogy a robot takarítása nem helyettesíti, a rendszeres emberi porszívós takarítást, de olyan időkben, mikor még fontosabb lett a pormentes, tüdőt nem terhelő, tiszta lakás, elég nagy kényelmet jelent, hogy ha nem nekünk kell naponta felporszívózni, hanem valaki megteszi helyettünk. Sok időt spórolunk meg, amit más hasznos munkára vagy akár csak kanapés láblógatásra tudunk használni.

8, Légtisztító család  

Hiába a sok takarítás, a teljes tisztasághoz nem elegendő. A szobában a levegő hamar elhasználódik, számos szennyeződést hordoz magában, például a növények pollenjétől, a gyertyáktól, a főzéstől keletkező gázoktól.

Minden lakás levegőjében vannak pollenek és allérgenek, baktériumok, penész spórák. Ezeket a szennyeződéseket képesek a légtisztítók összegyűjteni, majd tisztított levegőt juttatni a szobába.

A legtöbben a légtisztítók ellen eddig úgy érveltek, hogy nincs szükség rá, ha a lakás rendszeresen van szellőztetve, de ez a tévhit megdőlni látszik. Most már talán látjuk, hogy a szellőztetéssel a szobába friss levegő érkezik, ami nem egyenlő a tiszta levegővel.  A készülékek gyártói szerint a kettő együttes alkalmazása hozza a legjobb eredményt.

Egy légtisztító persze nem olcsó mulatság, de az Ikea például a koronavírus alatt előjött légtisztító függönnyével. „A függönyökben megtalálható technológia egy ásványi alapú fotokatalitikus bevonat. A napfény aktiválására lebontja az általános beltéri légszennyeződéseket. Ráadásul az anyag újrahasznosított PET palackokból készült, így a környezet számára is jó!” – írja termékéről az IKEA.

9, Az otthoni edzőterem 

A karantén alatt sokunknak a kenyér sütés mellett, egészségtudatosságból, vagy csak unaloműzésből az élete része lett az edzés, amit folytatunk a karantén elmúltával is.

Az edzés kapcsán általában két táborra oszlanak az azt gyakorlók. Az egyik csoport az edzőtermi hangulat, a zene és a többi ott lévő hatására jobban motivált, és ezen tényezők nélkül nem nagyon bírja rászánni magát a mozgásra. Ők az a csoport, akik valószínű, a koronavírus alatt is megtalálták a kiskapus módját az együtt edzésnek.

A másik csoportba azok tartoznak, akiknek elég az egyedül mozgás öröme is, vagy maximum egy youtube oktató segítségével edzettek otthon, és szépen bővítették a segédeszközeik tárházát. 

Ha Ön még nem tartozik az otthon edzők táborába, érdemes elkezdeni és beszerezni pár eszközt. Ha az orrunk előtt van, talán használjuk is.  Egy otthoni edzés helyigénye végezzük akár a nappaliban, vagy a hálóban körülbelül 3-4nm. Ennyi helyen már jól elférnek a kisebb súlyzók és matracok, de akár egy nagyobb futógép is

+ 1 WNIshelter

Nem lenne teljes a cikk, ha a világ katasztrófák körében csak a kornovírussal foglalkozánk. Az orosz ukrán háború kapcsán egyre több beszélgetésben merül fel, a te hova mennél egy háború vagy atomtámadás alatt témája.

Amennyire képtelen beszélgetésnek tűnt ez korábban, annál nagyobb létjogosultságot szerez magának mostanában, a jobb félni, mint megijedni elve alapján, amit a különböző gyártó cégek is kihasználnak.  

Atombunkeret már a korábbi években is építettek cégek, amik általában csak az igazán gazdagok engedhettek meg magunknak. Egy német faluban épült például a Vivas Europe One Shelter, amely a föld alatt medencét, színházat, konditermet, éttermet és több család számára alkalmas apartmanokat tartalmaz luxus kivitelben.

Egy japán menedékházgyártó cég azonban pár napja piacra dobta mindenki számára elérhető WNIshelter nevű hordozható bomba óvóhelyét, ami úgy alakítható, hogy akár a lakásunkban vagy a pincékben is elfér. A fémbódé 1-7 ember biztonságát szolgálhatja, megvédhet a sugárzástól, a természeti katasztrófáktól, rakéta támadásoktól.

Egyelőre még inkább az otthoni edzőtermet vagy dzsungeles tapétát hamarabb el tudunk képzelni a lakásunkban, mint egy hordozható bunkert, de a világ változik, és ami egyszer még nevetséges vagy érdektelen, az egyik pillanatról a másikra az új normálissá válhat. Bárhogy is épp elég veszély leselkedik ránk odakint. Úgyhogy ha már bent vagyunk, legyünk biztonságban, a magunk luxusában.

EZ IS ÉRDKELHETI

Modern lakberendezés trendek 2024-ben 
Összegyűjtöttük a modern lakberendezés trendek 2024-es 5 legmeghatározóbb elemét, amiből ötletet meríthet …
Lakásfelújítás ötletek – 10 egyszerű, de mutatós tipp valós lakásokból
Összegyűjtöttük a legjobb ötleteket a korábbi Ügyfeleink felújításaiból, amiket Te is ellophatsz …