Család támogatási hírek és az otthonfelújítási támogatás 2023-ban

Megjöttek a családtámogatások és az otthonfelújítási támogatás 2023 év végi hírei. Vannak már konkrét rendelettel alátámasztott hírek és megjelenő új támogatás formák, és olyanok is, amelyek egyelőre csak beszélgetés , tervezés alatt állnak.

Családi ház

Nézzük hogyan változik a következő években a családtámogatás és az otthonfelújítási támogatás 2023 év végi állás szerint . 

LESZ- E OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS 2023 UTÁN?

Az otthonfelújítási hitel és az otthonfelújítási támogatás  2023 évben már nem volt elérhető. Mindkettő 2022.12.31. dátummal kivezetésre került. 

A Kormány két esetben biztosított csak engedményt, hogy az otthonfelújítási támogatás 2023 márciusig igényelhető legyen. 

Az egyik ilyen, az a nem várt helyzet volt, ha a gyermek elhunyt, vagy halva született a támogatás benyújtása előtt, azonban életben volt, vagy elérte a 12 hetes magzati kort a vállalkozói szerződés megkötésekor vagy az első számla keltezésekor. 

A másik olyan eset, amikor lehetőség volt az otthonfelújítási támogatás 2023 márciusig  történő beadására, az, ha napelem felhelyezése is része volt a támogatott munkálatoknak.

A napelem tekintetében történő hosszabbításra vélhetően azért volt szükség, mert a megnövekedett igények, az inverter és alapanyag hiány miatt a néhány nap alatt elvégezhető kivitelezés akár 90-120 napra is meghosszabbodott az év második felétől. Ezért a Kormány a napelem telepítést tartalmazó pályázatok benyújtási idejét meghosszabbította. 

Továbbiakban azonban az otthonfelújítási támogatás 2023 évben már nem volt elérhető, viszont több ígéret is elhangzott azóta, mely szerint újabb hasonló támogatási lehetőségek jönnek.

Nyáron először meglebegtette a Kormány, hogy új támogatási forma kidolgozását tervezi, mely elsősorban az otthonok energetikai fejlesztésére koncentrálna, de erről semmilyen további konkrétum, sem annak időpontja nem hangzott el.

Az otthonfelújítási támogatás 2023 decemberi új híre pedig az volt, miszerint a Kormány egyeztetéseket folytat egy újabb felújítási támogatás kapcsán, azonban, erről semmilyen konkrét információ megint csak nem hangzott el.

A nagy kérdés, hogy megéri -e ezekre várni, és meddig marad csak hír és nem tény, hogy lesznek ilyen támogatások.

2023 ÉV VÉGÉIG MEGMARADT TÁMOGATÁSOK

Az otthonfelújítási támogatás 2023 évben már nem igényelhető, azonban a család támogatási rendszer alappillérei továbbra is rendelkezésre állnak a családosoknak, de némi változással. 

Házbővítés csok igénybevételével

2023 – ban továbbra is igénybe vehető 

a 600 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető CSOK,

a 300 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető falusi CSOK,

az akár 10 millió forintig felvehető, 0%-os kamatozású babaváró hitel és a hozzá járó babaváró támogatás,

az 1, illetve 4 millió forintos jelzáloghitel-elengedés,

a fix 3%-os kamattámogatott CSOK-hitel két gyermekhez 10, háromhoz 15 millió forint erejéig,

a lakásvásárlás 5%-os és az építkezések 27%-os áfájának visszaigényelhetősége (előbbi csak a CSOK igénybe vevői számára, utóbbi anélkül is 5 millió forintig),

a 4%-os vagyonszerzési illetéktől való illetékmentesség a CSOK-ot igénybe vevők számára.

2024 ÉVBEN VISZONT NAGY VÁLTOZÁSOK JÖNNEK

2024 évtől azonban több változás is életbe lép a családtámogatások terén.

A Falusi csok tekintetében életbe lépett változás révén 2024-től kedvezőbb feltételei lesznek. Egy gyerekre az eddigi 600 ezer forint helyett 1 millió forint, két gyerekre 2,6 millió helyett 4 millió, három gyerekre pedig 10 millió helyett 15 millió forint támogatást lehet igényelni lakóingatlan vásárlásánál, építésénél. Ingatlan korszerűsítésére ennek az összegnek a fele igényelhető. Az áfakedvezmény 5 millió forintos keretösszegig megmarad. 

Június végén került bejelentésre, hogy az un. városi CSOK viszont jelen formájában megszűnik. A Kormány megítélése szerint a CSOK a városban nem nyújtott igazi segítséget az otthonteremtők számára, így 2023 év december 30-el teljes mértékben megszűnik.

Helyette bevezetésre kerül a CSOK PLUSZ, ami egy kedvezményes kamatú, legfeljebb 3 százalékos hitel lesz, amelynél az igényelhető hitel maximális összege a vállalt gyerekek számától függően 15, 30, illetve 50 millió forint lehet. Ugyanakkor a CSOK Plusz kölcsönhöz tartozáselengedés is tartozhat, a második gyerektől kezdődően gyerekenként 10 millió forinttal csökken a fennálló tőketartozás, amely miatt ebből a szempontból sokan inkább a Babaváró hitelhez hasonlítják. 

Azért is, mivel a 2023-as CSOK és a 2024-től induló CSOK Plusz között jelentős különbség, hogy míg az előbbi meglévő és vállalt gyerekekre egyaránt igényelhető, az utóbbi feltétele a gyerekvállalás.

A kölcsön a lakás vételárának megfizetésére, illetve építés vagy bővítés esetén a bank által elfogadott bekerülési költségekre lesz igényelhető. Első közös lakásszerzők esetén a vételár vagy a bekerülési költség maximuma 80 millió, minden további esetben 150 millió forint.

További jelentős pénzügyi segítséget jelent, hogy a CSOK Plusszal lakást vásárlóknak 80 millió forint értékhatárig továbbra sem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetniük – ez alapesetben a vételár 4 százaléka -, valamint újépítésű lakásoknál visszaigényelhetik az 5 százalékos lakásáfát, építkezésnél pedig 5 millió forint összeghatárig a 27 százalékos forgalmi adót – a Pénzcentrum összefoglalója szerint.

Megváltoznak ugyanakkor 2024-től a babaváró hitel feltételei is. Ezután már csak olyan házaspárok vehetik majd igénybe, ahol a feleség 30 év alatti. Ennek a szabálynak lesz egy 1 éves átmeneti időszaka 2025 év elejéig, ahol 30 és 40 év közötti nők is igényelhetik a hitelt párjukkal, amennyiben igazolják a fennálló várandósságot. A Kormány tájékoztatása szerint ezzel az új szabállyal szeretnék a gyermekvállalás korát előrébb hozni. Ugyanakkor 10 millióról 11 millióra növelik a babaváró összegét.

DE MIT ÉR VALÓJÁBAN A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE?

Jó hír lehet a családosoknak, hogy bár változó feltételekkel, de futnak a Kormány család támogatásai. Az eredeti konstrukciók azért lettek kivezetve ,mert a mai infláció mellett ezek az összegek egyre kevesebb értéket képviselnek, és egyre kisebb ingatlan vásárolható vagy kevesebb felújítási munkálat valósítható meg ebből a pénzből. 

Ugyanakkor az ingatlan.com kimutatásai szerint “az első lakásokra vonatkozó maximum 80 millió forintos összeg Budapesten a legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező kerületekben 58-75 négyzetméterre lehet elég. A fővárosi agglomerációban több településen és a vármegyeszékhelyek többségében is 100 négyzetméternél méretesebb házzal lehet számolni.” Tehát akár egy több szobás lakás is kijöhet a támogatásból.

Azt viszont mindig felismerjük, hogy abban az esetben, ha a kereslet megnő, akkor megnőnek az árak is, így kérdés, hogy az elindulást követően az ingatlanpiac és az ingatlan árak emelkedése, mennyire fogja lekövetni a megnövekedett keresletet. Mint ahogy a korábbi otthonfelújítási támogatás esetében is, a legtöbbek véleménye az volt, hogy a megnövekedett kereslet felverte az anyag és munkadíj költségeket.

Így aki szeretne a közeljövőben valamilyen ingatlant vásárolni és felújítási munkálatot megvalósítani, annak időben kell lépnie és minél előbb – a tömeges hajrá előtt – megtalálni az ingatlant és leszerződni a kivitelezővel, hogy igényelni tudja a hozzá kapcsolódó támogatásokat.

Ugyanakkor kivitelezőt találni rövid határidővel elég nehéz, viszont a CSOK igényléséhez például egy házbővítés esetén szükséges, hogy meg legyen a költségvetésünk és azt a Bank jóváhagyja.

Alkalmazható ilyenkor az a megoldás, hogy a kivitelezővel a helyszíni felmérést követő rövid időn belül szerződik egy későbbi időpontban történő kivitelezésre. Hogy erre az esetre az anyagárak változása ne befolyásolja a Bank által elfogadott költségvetést. Bevett gyakorlat, hogy az anyagokat a szerződéskötés után azonnal előre megvásárolják, és deponálják a munkaterületen. Így elkerülhető az anyag ár változások rizikója. 

Mi azokban az esetekben, ahol hónapokra előre szerződünk, a munkadíjra vonatkozóan garanciát vállalunk. Így a munkadíjakat az eredeti árajánlathoz képest változatlan formában fenntartjuk, úgy is, ha több idő telik el a szerződés megkötése és a munka kezdés között. 

VÁRHATÓ -E EGYÉB MÁS TÁMOGATÁS?

Gulyás Gergely Kormányszóvívő a támogatások változásáról tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a család támogatások tekintetében várható egy új támogatás kidolgozása. De erről semmilyen további információt vagy határidőt nem adott meg.

Ebben az évben viszont mindenki arra számít, hogy elsősorban az ingatlanok energetikai korszerűsítésére helyeződik a hangsúly.

Meg volt az első telünk a rezsi árak növekedését követően, mely egyelőre viszonylag enyhe volt, így sokan várják még, hogy mire is számítsanak a fűtés számla tekintetében.

A felmérések szerint a bekövetkezett rezsi ár emelések miatt a nagy belmagasságú, több szobás, régi bérházakban lévő ingatlanok értéke romlott. Mivel a vásárlók előtérbe helyezték a szempontok közül a jó energetikai besorolást. 

Ugyanakkor a helyzet legnagyobb nyerteseinek a Kádár kockákat várják. Ezekben többségében még az első tulajdonosok élnek, és eredeti formájában állnak. Így korszerűtlenségük miatt az áruk kedvező lehet, és felújítással – elsősorban nyílászárócsere, szigetelés és fűtéskorszerűsítés útján – egy takarékos otthont lehet belőle teremteni. 

Kádár Kocka felújítás előtte utána

Az otthonfelújítási támogatás 2023 -tól való kivezetése miatt, sokan várják egy másik támogatás bevezetését az energetikai korszerűsítésre vonatkozóan, mivel sokan már az otthonfelújítást is ablakcserére vagy szigetelésre használták fel. 

Szóbeszédek szerint várható egy jelentősebb energetikai korszerűsítési program. Ezt abból spekulálják, hogy még az ősszel a kormány a napelemes pályázatok felfüggesztésekor azt mondta, hogy a jövőben nem lehetne csak napelemre pályázni, hanem egy komplex energetikai felújításra lehetne pályázni. A cél az lenne, hogy legalább egy 30%-os energia megtakarítást érjen el az ingatlan. 

Erre vonatkozóan azonban még nincs újabb vagy hivatalos információ.

Addigis míg az új támogatásokra várunk, érdemes körbe nézni az ingatlan piacon, és előre megtervezni az igényeinket, ha használt, felújítandó ingatlanban gondolkodunk. Érdemes előre megtervezni a felújítás költségvetését, megkeresni a legjobb árérték arányú termékeket, amik illenek a megálmodott stílusba, és átgondolni a szükséges munkákat, meg persze megkeresni a szükséges szakembereket hozzá.

FELÚJÍTÁS NAPLÓ

Ha felújítandó lakás vagy ház vásárlás előtt áll, töltse az elkövetkező heteket azzal, hogy számba veszi az igényeit és megtervezi a felújítás részleteit.

Ebben segítségre lesz a Felújítás napló, ami egy letölthető tervező füzet. Ez előre gyártott kérdésekkel, táblázatokkal és listákkal segít végig gondolni a szükséges lépéseket.

EZ IS ÉRDEKELHETI