Család támogatások és az otthonfelújítási támogatás 2023-ban

Amíg az emberek többsége december végén a bejgli evésen kívül nem sok mindennel foglalkozik, addig a parlamentben beindul az év végi rendelet gyártás. Nem volt ez másképp idén sem, így az ünnepek között több ingatlant és család támogatást érintő rendelet született és az otthonfelújítási támogatás 2023 évi sorsa is eldőlt.   

Az év második felében nagy volt a találgatás, hogy vajon meghosszabbításra kerül -e a nagy népszerűségnek örvendő otthonfelújítási támogatás 2023 – ban, és a család támogatási rendszerek több év végével lejáró eleme. 

Családi ház

Ma már tudjuk a választ, így nézzük marad-e a csok és társai, valamint az otthonfelújítási támogatás 2023 évben.

Az otthonfelújítási támogatás 2023 – ban kivezetésre kerül, 2 kivétellel 

Az otthonfelújítási hitel és az otthonfelújítási támogatás  2023 évben már nem lesz elérhető. Mindkettő 2022.12.31. dátummal kivezetésre került. 

A Kormány két esetben biztosít csak engedményt, hogy az otthonfelújítási támogatás 2023 márciusig igényelhető legyen. 

Az egyik ilyen, az a nem várt helyzet, ha a gyermek elhunyt, vagy halva született a támogatás benyújtása előtt, azonban életben volt, vagy elérte a 12 hetes magzati kort a vállalkozói szerződés megkötésekor vagy az első számla keltezésekor. 

A másik olyan eset, amikor lehetőség van az otthonfelújítási támogatás 2023 márciusig  történő beadására, az, ha napelem felhelyezése is része a támogatott munkálatoknak.

A napelem tekintetében történő hosszabbításra vélhetően azért volt szükség, mert a megnövekedett igények, az inverter és alapanyag hiány miatt a néhány nap alatt elvégezhető kivitelezés akár 90-120 napra is meghosszabbodott az év második felétől. Ezért a Kormány a napelem telepítést tartalmazó pályázatok benyújtási idejét meghosszabbította. 

Itt viszont nagyon fontos, hogy a napelemet nem érintő minden más munkálatnak meg kell történnie és kifizetésre kell kerülnie 2022.12.31. napjáig. Továbbá az otthonfelújítási támogatás 2023 évben beadott kéreleméhez ilyen esetben csatolni kell a napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje kivitelezésére vonatkozó, legkésőbb 2022. július 31. napjáig aláírt vállalkozási szerződést és a 2022. szeptember 30. napjáig beadott hálózati csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást.

Tehát a márciusi meghosszabbítás nem egy új lehetőség további munkálatok elvégzésére, csak azoknak nyújt további határidőt, akik mindent megtettek a december 31-ig történő beadásra, de tőlük független körülmények miatt erre mégsem volt lehetőségük. 

Megmaradt viszont a támogatások többsége 

Az otthonfelújítási támogatás 2023 évben már nem igényelhető, azonban a család támogatási rendszer alappillérei továbbra is rendelkezésre állnak a családosoknak. 

Házbővítés csok igénybevételével

2023 – ban továbbra is igénybe vehető 

a 600 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető CSOK,

a 300 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető falusi CSOK,

az akár 10 millió forintig felvehető, 0%-os kamatozású babaváró hitel és a hozzá járó babaváró támogatás,

az 1, illetve 4 millió forintos jelzáloghitel-elengedés,

a fix 3%-os kamattámogatott CSOK-hitel két gyermekhez 10, háromhoz 15 millió forint erejéig,

a lakásvásárlás 5%-os és az építkezések 27%-os áfájának visszaigényelhetősége (előbbi csak a CSOK igénybe vevői számára, utóbbi anélkül is 5 millió forintig),

a 4%-os vagyonszerzési illetéktől való illetékmentesség a CSOK-ot igénybe vevők számára.

Minimális változtatások lépnek életbe 

Egyelőre nagy változtatások nem történtek a támogatások tekintetében.

A Falusi csok tekintetében életbe lépett változás, hogy az nem vehető igénybe, ha az igénylő az általa 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja vele visszavásárolni. 

A CSOK – kal kapcsolatos változásokról egyelőre rendelet még nem született. Egy interjúban azonban Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy az év második felében változások várhatóak a CSOK szabályaiban. Ennél több erről még nem derült ki, de az elhangzottak arra engedtek következtetni, hogy szigorúbb szabályok jönnek az év második felében, így érdemes lehet már most igénybe venni a támogatást. 

De mennyit ér valójában a kapott pénz? 

Jó hír a családosoknak, hogy további két évig futnak a Kormány család támogatásai. Azonban a mai infláció mellett ezek az összegek egyre kevesebb értéket képviselnek, és egyre kisebb ingatlan vásárolható vagy kevesebb felújítási munkálat valósítható meg ebből a pénzből. 

Valószínűsíthető, hogy az áraknak az elmúlt években tapasztalt drasztikus emelkedése csillapodni fog 2023-ban. Az ingatlan árak tekintetében várnak némi csökkenést, amit az okozhat, hogy a rezsi árak emelkedése miatt, egyre sürgetőbb lesz sokaknak a korszerűtlen ingatlanok értékesítése, akár a vételár csökkentése mellett is. Az építőanyag árak és díjak tekintetében viszont maximum az várható, hogy az árak megmaradnak a mostani szinten, és innen kisebb ütemben emelkednek , mint korábban.

De ahogy eddig minden évben, ebben az évben is várható az évi legalább 2 általános áremelés is. Így várhatóan január második felében a  szokásos év eleji anyagár emelkedéseket is bejelentik a tüzépek , anyagkereskedők és szolgáltató cégek, mely általában 10-15% körül várható. 

Aki szeretne 2023-ban valamilyen felújítási munkálatot megvalósítani, annak időben kell lépnie és elkezdeni árajánlatokat kérni, illetve lefoglalni a kivitelezők szabad kapacitását.

Igaz egy januári helyszíni felmérés után nem könnyű az árajánlatokat elkészíteni mondjuk egy nyári munkára. Hiszen a mai ár, valószínűleg nem lesz igaz már február 15-én, és végképp nem június 15-én. 

Alkalmazható ilyenkor az a megoldás, hogy a kivitelezővel a helyszíni felmérést követő rövid időn belül szerződik. Az anyagokat a szerződéskötés után azonnal előre megvásárolják, és deponálják a munkaterületen. Így elkerülhető az anyag ár változások rizikója. 

Mi azokban az esetekben, ahol hónapokra előre szerződünk, a munkadíjra vonatkozóan garanciát vállalunk. Így a munkadíjakat az eredeti árajánlathoz képest változatlan formában fenntartjuk, úgy is, ha több idő telik el a szerződés megkötése és a munka kezdés között. 

Megérkezik-e a beígért energetikai korszerűsítési pályázat?

Ebben az évben mindenki arra számít, hogy elsősorban az ingatlanok energetikai korszerűsítésére helyeződik a hangsúly.

Ez az első telünk a rezsi árak növekedését követően, mely egyelőre viszonylag enyhének tekinthető, így sokan várják még, hogy mire is számítsanak a fűtés számla tekintetében. Ha mondhatjuk úgy öröm az ürömben, hogy még decemberben Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentette, hogy az év második felében bevezetett árakhoz képest januárban nem lesz további áremelés, így áprilisig a már megismert árakkal kell számolnunk.

A felmérések szerint a bekövetkezett rezsi ár emelések miatt a nagy belmagasságú, több szobás, régi bérházakban lévő ingatlanok értéke romlott. Mivel a vásárlók előtérbe helyezték a szempontok közül a jó energetikai besorolást. 

Ugyanakkor a helyzet legnagyobb nyerteseinek a Kádár kockákat várják. Ezekben többségében még az első tulajdonosok élnek, és eredeti formájában állnak. Így korszerűtlenségük miatt az áruk kedvező lehet, és felújítással – elsősorban nyílászárócsere, szigetelés és fűtéskorszerűsítés útján – egy takarékos otthont lehet belőle teremteni. 

Kádár Kocka felújítás előtte utána

Az otthonfelújítási támogatás 2023 -tól való kivezetése miatt, sokan várják egy másik támogatás bevezetését az energetikai korszerűsítésre vonatkozóan, mivel sokan már az otthonfelújítást is ablakcserére vagy szigetelésre használták fel. 

Szóbeszédek szerint várható egy jelentősebb energetikai korszerűsítési program. Ezt abból spekulálják, hogy még az ősszel a kormány a napelemes pályázatok felfüggesztésekor azt mondta, hogy a jövőben nem lehetne csak napelemre pályázni, hanem egy komplex energetikai felújításra lehetne pályázni. A cél az lenne, hogy legalább egy 30%-os energia megtakarítást érjen el az ingatlan. 

Erre vonatkozóan azonban még nincs újabb vagy hivatalos információ.

Így a január a mi olvasatunkban – a támogatások meghosszabbításáról szóló rendelet ellenére – bizonytalanságot hozott, mind a meghosszabbított támogatások új szabályai, mind az újabb támogatások bevezetése, az infláció, az ingatlan árak és az anyagárak változásai tekintetében is.

Ha valaki ebben az évben felújítást tervez, érdemes már megkezdeni korán a felújítás tervezését – a neten találhatóak ehhez ingyenesen letölthető felújítás tervező füzetek – és bekérni a tervezett munkákra és anyagokra vonatkozó árajánlatokat, hogy minél többet ki tudjon hozni minél kisebb keretből.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Polgári lakás felújítás – a teljes folyamat előtte utána képekkel
Egy polgári lakás felújításán keresztül megmutatjuk, hogyan lehet egy évtizedek óta elhanyagolt …
Panel alaprajz megváltoztatása falbontással? Megmutatjuk egy valós felújításon!
Sokan ódzkodnak a paneltől, mert azt hiszik nem lehet változtatni az elrendezésén. …
Fürdőszoba ötletek 2023-ban készült valós fürdőszobák alapján 
Olcsó és egyszerű fürdőszoba ötletek amelyeket Ön is megvalósíthat fürdőszoba felújítása alatt
5 ok amiért utálni fogja a párját a lakás felújítás alatt
Néhány tipp, hogy ne legyen válás a felújítás vége
Konyhabútor felújítás – legyen gyönyörű konyhája százezreket megspórolva
Lehet gyönyörű konyhája milliós költség nélkül, a régi konyhabútor felújítás által. Nézze …
Épített zuhany kivitelezésén gondolkodik? – Mielőtt belekezd, ezeket tudnia kell
Ha ezeket nem tudja az épített zuhanyról, nem a boldogságban fog úszni, …