OTTHONFELÚJÍTÁS ÉS EGYÉB TÁMOGATÁSOK …

AVAGY TEGYÜK TISZTÁBA A RÉSZLETEKET

Az elmúlt hónapban több új Kormány által bevezetésre váró támogatás és lehetőség is bejelentésre került lakásfelújításra, bővítésre vonatkozóan. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter elárulta a részleteket hivatalos facebook oldalán. 

Aki igénybe kívánja venni a 2021 januártól induló otthontámogatási program lehetőségét lakásfelújításra, jobb, ha már most tájékozódik és felkészül, mert nem mindegy ki, mit, mennyiért és hogyan igényelhet. 

A bejelentés alapján néhány kérdésre már körvonalazódik a válasz: 

Ki? 

A támogatást igényelhetik házaspárok, élettársak, gyermeküket egyedül nevelő szülők, elvált, de gyermeküket megosztott felügyelettel nevelő szülők. 

Az igénylés feltétele, hogy legalább egy gyermeket neveljenek, aki lehet 12 hetes magzattól a 25 éves fiatalig, amennyiben a szülőkkel együtt él. 

Igénylő csak olyan szülő lehet, aki legalább egy éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik, mely lehet tanuló viszony, munkaviszony és a jelenlegi koronavírus helyzetre tekintettel az utolsó három hónap esetében álláskeresési járadék is.

Szintén feltétel, hogy köztartozásmentesnek kell lennie az igénylőnek. 

Mit? 

Támogatást igényelni a család már meglévő, használt ingatlanjára lehet, mely tulajdonukban áll már az igényléskor. 

Fontos jól átgondolni és előre tervezni a szükséges felújítási munkálatokat, mivel a család csak egyszer veheti igénybe a támogatást. 

Az elvégezhető munkák között található:  

konyha, fürdő felújítás

közműbekötés,

fűtés korszerűsítés,

új kazán vagy bojler beszerzés,

külső vagy belső szigetelés,

galéria vagy beltéri lépcső beépítés,

tetőcsere, tetőfelújítás,

nyílászárócsere,

napelemes rendszer beépítése,

garázs felújítás,

nyári konyha felújítás,

festés, mázolás,

nyári konyha felújítás,

bizonyos asztalosmunkák.

Mennyiért? 

A támogatás a beruházás 50 % – a, maximálisan 3 millió Ft lehet, mely fele-fele arányban mind az anyagköltségre, mind a munkadíjra fordítható. 

Hogyan? 

Annak aki megfelel a „ki” kérdésben foglaltakra, megvan a „mit” válasza is, meg kell keresnie vele a megfelelő kivitelezőt, aki vállalja és megfelelő áron vállalja az elvégzendő felújítást. A kivitelezővel a Kormány által elvárt tartalmú szerződést kell kötni és 2021 januártól megkezdhető a munka. Érdemes minél előbb szerződni és kezdeni a munkát, mielőtt a kivitelezők naptára betelik és már csak jelentős áremelések mellett lesznek hajlandóak újabb munkákat vállalni. A kivitelezés alatt minden számlát össze kell gyűjteni és befejeztével 60 napon belül be kell küldeni a Magyar Államkincstárhoz. A MÁK 30 napon belül megvizsgálja a benyújtott számlákat és az igénylővel szemben támasztott feltételek teljesülését. Ha mindent rendben talál 5 napon belül kiutalja a támogatást. Tehát 35 napot követően a család visszakapja a felújításra fordított díj 50 % – át. 

Nem szabad elfelejteni, hogy ez a lehetőség használt ingatlanok kisebb felújítására vonatkozik, melytől függetlenül napvilágot látott a CSOK keretében, egy másik támogatási modell is. A felújítási lehetőség mellett a Kormány bejelentése alapján CSOK keretében akár 10 millió forintos támogatásban részesülhetnek azok a gyermekvállalás előtt álló, vagy már gyermeket nevelő fiatalok, akik már meglévő használt házuk esetében, új többgenerációs otthon létrehozását tervezve családi ház tetőtér beépítésére vállalkoznak. 

Minden esetben észben kell tartani, hogy a pénz kézhezvételét követő 6 hónapon belül a Kormányhivatal felkeresheti a lakást a felújítás ellenőrzésére, melyet követően elfelejthetik az egész tortúrát és zavartalanul élvezhetik a befektetésük eredményét.

És most, hogy már ismert mit és hogyan kell tenni, itt jön az utolsó kérdés. Hol kezdjem el? 

Kezdje azzal, hogy átgondolja pontosan milyen felújításra lenne szüksége, amire rendelkezik a szükséges pénzforrással. Ez nagyon fontos, két szempontból is. Egyrészt, mert a támogatást – még akkoris, ha nem merítik ki a 3 millió ft maximális határt – csak egyszer vehetik igénybe a családok, hiába derül ki utólag, hogy valami még kimaradt. Másrészt pedig azért, mert az állam csak a kifizetést követően utólag utalja vissza a pénzt, tehát minden anyagot és díjat meg kell előlegezni.

Ha pedig megvannak az ötletek, keressen fel bennünket. Mert a Faber Master Solution Kft. -t azért hoztuk létre, hogy segítsünk másoknak álmaik valóra váltásában, azzal, hogy vágyaikhoz kivitelezzük a legmegfelelőbb teret. 

És mikor lehet a legnagyobbat álmodni? Akkor, amikor ehhez még támogatást is kapunk…