NE HAGYJA KI AZ ELŐJÁTÉKOT SEM…

MERT NEM LESZ JÓ A VÉGEREDMÉNY

Rossz az, aki rosszra gondol. Mert most az építkezésről lesz szó. 

Megnézve egy stílusos lakást vagy házat, úgy érezhetjük – még mi is – , hogy ilyen eleganciát kivitelezni lehetetlen. De ha jobban megnézzük, és a házépítés vagy lakásfelújítás előtt, közben és utána néhány lépést nem hagyunk ki, elérhetjük a kívánt hatást. 

A kulcsa, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a munka nem a kivitelező felvonulásával kezdődik, hanem az előkészítéssel. Itt jön tehát először is az a bizonyos előjáték, amit nem szabad kihagyni. 

Sokan úgy vágnak bele a munkába, hogy nincs egy határozott elképzelésük, mit szeretnének, csak majd lesz valahogy. Tudjuk, hogy nehéz elképzelni egy üres telken állva, hol lesz a kanapé a nappaliban, ahonnan a TV-t nézzük, de mégis fontos lenne. Mert a cél az, hogy a kész házban majd onnan nézzük a TV-t ahonnan kényelmes, és ne onnan, ahol végül elfért a kanapé.

Azt tanácsoljuk, mindenképp gondolják át, mi várható az életükben és a jogszabályokban akár 5 év múlva, hogy tudják minek kell vélhetően megfelelnie az új háznak. 

Érdemes vizuális tervet készíteni, a színek, anyagok, textúrák harmóniájához, hogy elérjék az összhangot. 

Mindenképpen célszerű beszélni szakemberrel, hogy előre tudják, mikor, milyen folyamat jön, hogy a pénzügyeket is annak megfelelően lehessen alakítani. 

A kivitelező választásával kapcsolatosan fontos, hogy legalább három ajánlatot célszerű bekérni, de nem szabad a legolcsóbb ajánlatot választani, mert az az idő vagy a minőség rovására mehet, ahogy azt korábbi cikkünkben már boncolgattuk. 

A jelentkezőket ellenőrizni kell a hivatalos nyilvántartásokban, cégjegyzékben és MKIK nyilvántartásban, hogy biztosak legyünk benne, hogy jogilag és számvitelileg alkalmasak a munkára. 

A kiválasztott kivitelezővel mindenképpen írásban kell szerződést kötni, amiben fontos, hogy lefektessük minden igényünket, mennyiségeket, minőséget, anyagiakat és határidőket. 

Ha ez mind meg van indulhat a fizikai munka. Az előjáték után jön a közben rész.

Ebben fontos, hogy nem szabad, hogy az ember gyorsan túl akarjon lenni rajta. Inkább mindent szükséges alaposan átgondolni. Érdemes akár kétszer megnézni a burkolatot, mert egyszerűbb , mint felrakás után rájönni, hogy nem megfelelő, leverni és kicseréltetni. 

Ugyanakkor nyilván számítani kell rá, hogy mindig vannak nem várt események. Előfordulhat, hogy valami mégsem olyan, ahogy szeretnék. Ilyenkor időben meg kell osztani a kétségeket a kivitelezővel, mert akkor még lehet könnyen együtt megoldást találni.  Viszont utólag a változtatás már költséges. 

Ha pedig már túl vannak az építkezésen, elkészült a ház, otthonná kell tenni, birtokba venni, megszervezni és élvezni.  Ez az építkezés legkönnyebb része, amihez a legnehezebb út vezet. 

Szólj hozzá!