9 dolog, amit egy generál kivitelező nem csinálna a saját felújítása alatt

Generálkivitelező cégként, sok hibás döntést és hajmeresztő ötletet hallottunk már a lakásfelújítás alatt az Ügyfelektől. 

De vannak olyan döntések, amikbe nem szólunk bele, még akkor sem, ha mi másképp csinálnánk, és vannak olyan kérdések, amikben kifejezetten kijelentjük, hogy nem végezzük el az adott munkát anélkül. 

Összegyűjtöttük egy listába, mi az a 9 dolog, amit mi generál kivitelező cégként nem csinálnánk a saját komplett lakásfelújításunk alatt. 

Tervezés és spórolás  

1.Általánosan elmondható , hogy egy felújítást sosem kezdenénk el anélkül, hogy ne legyen megtervezve, a legapróbb részletig. Ebbe a tervezésbe beletartozik a költségvetés, a szükséges munkák, és a design is. 

A tervezéssel meg is tudjuk hozni a prioritást érintő kérdéseket is.

Így bármennyire is gyönyörű az a komód sok tízezerért, azonnal lemondanának róla, ha miatta nem jutna elég pénz a műszaki kérdésekre.

Tehát a tervezés során sosem helyeznénk előtérbe a berendezési tárgyakat a műszaki kérdések, mint egy elektromos hálózat felújítás elé.

Faber Master generál kivitelező leölthető felújítás tervező füzetek

Ugyanakkor sosem spórolnánk pénzt a műszaki megoldásokon

Így akár, mint generál kivitelező , vagy jelen esetben akár mint ügyfél a saját felújításunk alatt, biztosan arra törekednénk, hogy a felújítás alapjai, így a padló és a falak előkészítése legyen szakszerű és alapos. Hiszen így lesz hosszú életű az elkészült lakásunk. Minden más, látszó dolog, könnyebben cserélhető.  

Trendek

2.Valahol a tervezéshez tartozik az is, hogy sosem követnénk a trendeket, csak azért mert trendek, ha azok nem illenek a lakásunk adottságaihoz és a saját szokásainkhoz.

Például a fürdőszoba . A tervezés során elengedhetetlen, hogy felmérjük az igényeket, felvegyük a méreteket és felrajzoljuk az alaprajzot. Ezek a felújítás tervezés első lépéseit, és a felújítás tervező füzeteinkben is ezzel indul a tervezés.

Ezután persze a következő lépés az inspiráció keresése. De nagyon fontos, hogy az inspirációk során a saját igényeink szerint alakítsuk a nekünk tetsző design-t. 

Ne erőltessünk be olyan trendeket, amik nem férnek el a fürdőszobánkban. 

Így például hiába gyönyörű egy szabadonálló kád a pinterest fotón, ahol a fürdő akkora, mint a mi egész lakásunk. Ha nekünk a 3 nm-es fürdőszobában nem jut hely arra, hogy körbe járjuk a kádat. Így hiába tudjuk majd beszuszakolni a kádat, nem fogjuk a képen látott hatást elérni, mert egyszerűen nincs hozzá elég hely. 

kép forrása: https://studio-mcgee.com/2019-3-5-swan-lake-house/

Ugyanez a helyzet a walk in zuhanyokkal, amik akkor mutatósak, ha elég sok helyünk van besétálni. Ha oldalazva tudunk bemenni, mert nem marad több hely, értelmét veszti a design. 

Burkolat minőség és méretek

A jól megválasztott burkolólapon nagyon sok múlik. 

A választáskor a legtöbben csak a színre vagy mintára figyelnek. 

3.Mi, mint generálkivitelező nem elsősorban a designra vagy az árra figyelnénk a burkolólap kiválasztásakor, hanem a minőségre és a méretre.

A burkolat minőség szempontjából elmondhatjuk , hogy nem választanánk olyan lapot, ami túl olcsó. 

Az olcsó lapok általában mérethibásak, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy nagyon vékonyak lehetnek. És a vékony lapok könnyen törnek.

Ha pedig a felrakás során sok csempe eltörik és azokat pótolni kell, akkor már az olcsó lap nem is lesz olyan olcsó.  

A méret szempontjából azt mondhatjuk el, hogy általánosságban kis méretű helyiségekben mindenképpen kerülnénk a nagy méretű lapokat (60×120 felett) különösen a padlón, és különösen akkor, ha épített zuhany lesz. 

Mert a kis hely és a sok vágás miatt, kevés olyan csempe lesz, ami egészben kerül fel a falra. Sok lesz a vágott csempe, és még több a hulladék.

A nagy méretű lapoknak az ára nem olcsó. Így meggondolandó, hogy az ember nyugodt szívvel tudja -e venni, hogy a lapok nagy része hulladékként a szemétben végzi. Hiszen egy burkoló nem használ fel olyan csempét, amely mindkét felén vágva van. 

Melegburkolás

Ha már burkolás, akkor folytassuk ezt a témát a szobákban is. 

4.Ez nem feltétlenül a generál kivitelező léttel köthető össze, inkább csak ízlés, megszokás kérdése, hogy nem raknánk le a hálószobákban vagy a nappaliban hidegburkolatot, mert ahogy a nevében is van, hideg érzést kelt, és számunkra a szobákban inkább a meleg érzés a logikus.  

5.De, ami viszont már generál kivitelező tapasztalatok alapján mondjuk, hogy nem is burkolnánk rá a régi burkolatra

Ez természetesen nem tilos, de mi nem szoktuk, mert nem szerencsés. 

Elsősorban például azért, mert az új padlónk, akkor lesz megfelelő, ha 2-3mm eltérésnél több nincs a padlóban, de ez a régiek esetében vajmi kevésszer teljesül. 

Mi inkább a régi padlót, akár parketta, akár padlószőnyeg, laminált mindenképp felszednénk és aljzatkiegyenlítés után raknánk le az újat. 

Lakás felújítás referenciák

Megfelelő aljzat

6. Ha már burkolás, akkor azt is muszáj megemlíteni, hogy sosem burkolnánk úgy, hogy alatta nem megfelelő az aljzat. 

Sosem készítenénk el úgy egy fürdőszobai hidegburkolást, hogy nem  használunk alatta vízszigetelést. Hiszen lehet bármilyen tökéletes és szép a burkolás, vízszigetelés nélkül, bármikor eláztathatjuk magunkat vagy a szomszédot és akkor oda a szép burkolatunk. 

Alapvetően a költségvetés nagyobb részét mindig az alapok megfelelő előkészítésére szánnánk. Mert egy lakásfelújítás alatt igazából az a legfontosabb rész, ami a végén nem látszik. A villanyszerelés, a vízszerelés, az aljzatkiegyenlítés, a vízszigetelés. 

Mert ezek megfelelő elvégzése biztosítja, hogy a lakás megfelelően működjen évekig, és ne forduljon elő olyan, hogy a gyönyörű, drága csempét le kell verni, mert ázik alatta a fal. 

Konnektorok

Viszont a legtöbb gondot nem a padló, hanem az áram jelenti általában a szobáknál. Mert konnektorból valahogy sosem elég. 

Amikor egy-egy munka felmérésre kimegyünk, mint generálkivitelező, szoktuk javasolni az Ügyfélnek, hogy egy -egy szobát ne csak aszerint gondoljon végig, hogy a következő két évben mi lesz vele, hanem annál tovább is. 

Így például, ha a következő évben egy fiatal pár új otthonában a plusz szoba dolgozószoba lesz, nem szabad itt megállni, és eszerint kitalálni a konnektorok helyét. Tovább kell menni a gondolatban, és aszerint is tervezni konnektort, hogy talán az a szoba később gyerekszoba lesz, ahol az ágy mellé be kell dugni az éjjeli lámpát, és satöbbi. 

7. Így mi biztosan nem spórolnánk a lakás felújítás során a szoba több verziós berendezésének tervezésével és ezalapján a konnektorok számával. 

Ehhez van is egy külön letölhető füzetünk a weboldalon a világítás tervezéséhez. 

Egyúttal a világítás tervezéséhez maga a fény is tartozik, mely szintén nagyon fontos a jól használhatóság, és a jó hangulat szempontjából. Ennek eléréséhez fontos, hogy több, rétegzett világítást használjunk. 

8. Nem használnánk már csak egy mennyezeti lámpát a szoba közepén. Biztos, hogy használnánk a saját felújításunk alatt falikarokat, led világítást és asztali és állólámpákat. 

A fény és a konnektorok megfelelő elhelyezése nagyon fontos a konyha tervezése során is.

Konyha tervezés

9. A konyha elrendezése során biztosan nem csak a pillanatnyi állapotra gondolnánk.

Ez alatt azt értjük, hogy a konyha elrendezését biztosan úgy alakítanánk ki, hogy az velünk tudjon fejlődni.

Így például, ha nem is tervezünk mosogatógépet most azonnal beszerelni, biztosan kialakítanánk neki a helyet, az áram és vízvételi lehetőséget a szekrényben, hogy amikor úgy döntünk szükségünk van rá, könnyen be lehessen építeni.

Hiszen az elrendezésben alapvető szabálya, hogy a mosogatógépet nem raknánk messze a mosogatótálcától.

Elrendezés szempontjából biztosan nem tennénk a sütőt és a főzőlapot a hűtő mellé, ha van elég helyünk a más elrendezésre.

Igaz, hogy a mostani berendezések már jól szigeteltek, de akkor is valamennyi hőt leadnak. Így mind a hűtőnknek, mind az áram számlánknak jobb lehet, egy más fajta elrendezés, és egy kisebb fiók elhelyezése közöttük. 

Másodszor azért is, mert mindkettő mellett kell, hogy legyen pult hely, ahova a hűtőből az ételeket lepakoljuk, vagy ahova a sütőből kivett ételt letesszük.

Faber Master generál kivitelező által készült konyha felújítás

De ha már a mosogatónál, főzőlapnál és elrendezésnél tartunk, mi nem raknánk a konyhaszigetre sem a mosogatót,sem a tűzhelyet

A konyhasziget funkciója, hogy plusz munkafelületet biztosítson a konyhában, valamint, hogy köré tudjunk ülni,így a konyhában dolgozó családtaggal együtt lehessünk. 

Ha a szigeten van a mosogató vagy a főzőlap, az szerintünk, sok értékes felületet elvesz a munkapultból, ráadásul kényelmetlen is lehet, ha a sziget másik oldalán lévő székek felé fröccsen az olaj, vagy folyton a mosatlant nézzük a szigeten a nappaliból. 

Persze ezek csak az egyéni véleményeink, mint generál kivitelező, a sok év alatt végzett felújítások alapján.

Ugyanakkor azt gondoljuk mindenki azt csinál a lakásával, amit szeretne, és amire lehetőségei vannak.

De mielőtt az ember belevág a felújításba, érdemes inspirálódni, átgondolni mások tapasztalatait és véleményeit és azok ismeretében, megtervezni a saját magunk számára megfelelő otthont.

FELÚJÍTÁS TERVEZŐ FÜZETEK

Ha lakásfelújítás előtt áll, de nem tudja, hogy induljon el, mire kell odafigyelnie, segítségére lesz a Felújítás Napló.

Ez egy letölthető felújítás tervező füzet, amely előre gyártott listákkal, táblázatokkal és kérdésekkel irányítja a felújítás tervezése során, a teljes lakás design, a szükséges munkák, a termék típusok, a konyha és fürdőszoba helyiségekben is.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Egy mennyezeti lámpa nem elég – hogyan tervezd meg a világítást? 
A felújítás alatt sokan elhanyagolják a világítástervezést,és csak egy mennyezeti lámpa kerül …
Vízálló laminált padló konyhába – előnyök, hátrányok, alternatívák
A lakásfelújítások során használt termékek és megoldások folyamatosan változnak, és ezzel a …
Fuga színek kisokos – hogyan ne rontsd el a burkolásod a fugával 
A fuga színek kiválasztásával sokan nem törődnek, pedig meghatározza a végeredményt. Itt …
Lakásfelújítás trendek – mit kérnek a legtöbben az otthonukba
Bár nincs két egyforma felújítás, de vannak lakásfelújítás trendek, amik befolyásolják a …