9 dolog, amit egy generál kivitelező nem csinálna a saját felújítása alatt

Generálkivitelező cégként, sok hibás döntést és hajmeresztő ötletet hallottunk már a lakásfelújítás alatt az Ügyfelektől. 

Vannak olyan kérdések, amikben kifejezetten kijelentjük, hogy nem végezzük el az adott munkát anélkül. És vannak olyan döntések, amikbe nem szólunk bele, még akkor sem, ha mi másképp csinálnánk.

Összegyűjtöttük egy listába, mi az a 9 dolog, amit mi generál kivitelező cégként nem csinálnánk a saját komplett lakásfelújításunk alatt. 

Tervezés és spórolás  

Általánosan elmondható , hogy egy felújítást sosem kezdenénk el anélkül, hogy ne legyen megtervezve, a legapróbb részletig. Ebbe a tervezésbe beletartozik a költségvetés, a szükséges munkák, és a design is. 

A tervezéssel meg is tudjuk hozni a prioritást érintő kérdéseket is. Így bármennyire is gyönyörű az a komód sok tízezerért, azonnal lemondanának róla, ha miatta nem jutna elég pénz a műszaki kérdésekre. Tehát a tervezés során sosem helyeznénk előtérbe a berendezési tárgyakat a műszaki kérdések, mint egy komplett elektromos hálózat felújítás elé.

Faber Master generál kivitelező leölthető felújítás tervező füzetek

Ugyanakkor sosem spórolnánk pénzt a műszaki megoldásokon

Így például sokszor láthatjuk a most divatos diy videók alatt, hogy mindenki könnyen, mindenfajta előkészület nélkül kifesti a szobát. Így laikusként például egy mélyalapozás a festés alatt, nem túl fontos de költséges tételnek tűnik. Viszont mint generál kivitelező mi mindig arra gondolunk, hogy a fő cél az, hogy a lakásfelújítás egyszer készüljön el. Az a siker, ha utána évekig nem kell még gondolni se rá. 

Így akár, mint generál kivitelező , vagy jelen esetben akár mint ügyfél a saját felújításunk alatt, biztosan arra törekednénk, hogy a felújítás alapjai, így a padló és a falak előkészítése legyen szakszerű és alapos. Hiszen így lesz hosszú életű az elkészült lakásunk. Minden más, látszó dolog, könnyebben cserélhető.  

Konyha

Ha a helyiségeket egyesével megnézzük, akkor a konyha esetében, az egyik legfontosabb szempont a funkció és a jól használhatóság.

Az elrendezés

Elrendezés szempontjából biztosan nem tennénk a sütőt és a főzőlapot a hűtő mellé, ha van elég helyünk a más elrendezésre. Igaz, hogy a mostani berendezések már jól szigeteltek, de akkor is valamennyi hőt leadnak. Így mind a hűtőnknek, mind az áram számlánknak jobb lehet, egy más fajta elrendezés, és egy kisebb fiók elhelyezése közöttük. 

Ugyanilyen elrendezésbeli alapkérdés, hogy a mosogatógépet nem raknánk messze a mosogatótálcától.

Faber Master generál kivitelező által készült konyha felújítás

A konyhasziget 

De ha már a mosogatónál tartunk, mi nem raknánk a konyhaszigetre sem a mosogatót,sem a tűzhelyet sem

A konyhasziget funkciója, hogy plusz munkafelületet biztosítson a konyhában, valamint, hogy köré tudjunk ülni,így a konyhában dolgozó családtaggal együtt lehessünk. 

Ha a szigeten van a mosogató vagy a főzőlap, az szerintünk, sok értékes felületet elvesz a munkapultból, ráadásul kényelmetlen is lehet, ha a sziget másik oldalán lévő székek felé fröccsen az olaj, vagy folyton a mosatlant nézzük a szigeten a nappaliból. 

Ezek persze mind olyan kérdések, amiket előre át kell gondolni, és azon múlik, ki, hogy használja a teret, de összességében a mi generálkivitelező tapasztalataink alapján, magunknak így csinálnánk.  

A padló 

A konyha tekintetében nagyon fontos a megfelelő padló is, így, mint generál kivitelező sosem használnánk olyan burkolatot a konyhában, aminek nem jó a kopásállósága, és nem vízálló. Mi elsősorban a hidegburkolatot preferálnánk, de már nagyon sok variációt találunk, strapabíró és vízálló melegburkolatokra is. 

Fürdőszoba

A generál kivitelező létünk sok éve alatt, talán a legtöbb bizonytalanságot és átgondolatlanságot a fürdőszoba felújítások alatt láttunk. 

Ezért mi mint generál kivitelező, a legnagyobb hangsúlyt a fürdőszoba felújítások alatt is az előkészületre helyezzük. 

Itt a legfontosabb, hogy pontosan kiszámoljuk a méreteket, mekkora lesz a zuhanyunk, mennyi helyünk marad kilépni a kádból és megtörölközni, lesz e elég hely a mosdónál lehajolni arcot mosni és satöbbi. 

Trendek

A fürdőszoba tervezés során elengedhetetlen, hogy felmérjük az igényeket, felvegyük a méreteket és felrajzoljuk az alaprajzot. Ezek a felújítás tervező füzeteinkben is az első lépések közé tartoznak. 

Ezután persze a következő lépés az inspiráció keresése. De nagyon fontos, hogy az inspirációk során a saját igényeink szerint alakítsuk a nekünk tetsző design-t. Ne erőltessünk be olyan trendeket, amik nem férnek el a fürdőszobánkban. 

Így például hiába gyönyörű egy szabadonálló kád a pinterest fotón, ahol a fürdő akkora, mint a mi egész lakásunk. Ha nekünk a 3 nm-es fürdőszobában nem jut hely arra, hogy körbe járjuk a kádat. Így hiába tudjuk majd beszuszakolni a kádat, nem fogjuk a képen látott hatást elérni, mert egyszerűen nincs hozzá elég hely. 

kép forrása: https://studio-mcgee.com/2019-3-5-swan-lake-house/

Ugyanez a helyzet a walk in zuhanyokkal, amik akkor mutatósak, ha elég sok helyünk van besétálni. Ha oldalazva tudunk bemenni, mert nem marad több hely, értelmét veszti a design. 

Csempék

A fürdőszoba felújítás alatt szinte minden ügyfél tőlünk, mint generál kivitelező cégtől kér segítséget, hogy a burkolat mennyiséget kiszámoljuk. Ehhez ismernünk kell a választott burkolatot, és a burkolási mintát, amelyben felhelyezni szeretnénk. Ilyen esetben a generál kivitelező burkolója elkészíti a burkolat kiosztást, meghatározza, hogy a lapméret alapján hány egész csempe és mennyi vágott kerül majd fel a falra. 

Ez alapján általánosságban azt mondanánk, hogy kis méretű helyiségekben mindenképpen kerülnénk a nagy méretű lapokat (60×120 felett) különösen a padlón, és különösen akkor, ha épített zuhany lesz. 

Mert a kis hely és a sok vágás miatt, kevés olyan csempe lesz, ami egészben kerül fel a falra. Sok lesz a vágott csempe, és még több a hulladék. A nagy méretű lapoknak az ára nem olcsó. Így meggondolandó, hogy az ember nyugodt szívvel tudja -e venni, hogy a lapok nagy része hulladékként a szemétben végzi. Hiszen egy burkoló nem használ fel olyan csempét, amely mindkét felén vágva van. 

Vízszigetelés

Ha már burkolás, akkor azt is muszáj megemlíteni, hogy sosem burkolnánk úgy, hogy alatt nem használunk vízszigetelést. Hiszen lehet bármilyen tökéletes és szép a burkolás, vízszigetelés nélkül, bármikor eláztathatjuk magunkat vagy a szomszédot és akkor oda a szép burkolatunk. 

A szobák 

Melegburkolás  

Ha már burkolás, akkor folytassuk ezt a témát a szobákban is. 

Ez nem feltétlenül a generál kivitelező léttel köthető össze, inkább csak ízlés, megszokás kérdése, hogy nem raknánk le a hálószobákban vagy a nappaliban hidegburkolatot, mert ahogy a nevében is van, hideg érzést kelt, és számunkra a szobákban inkább a meleg érzés a logikus.  

De, ami viszont már generál kivitelező tapasztalatok alapján mondjuk, hogy nem is burkolnánk rá a régi burkolatra. Ez természetesen nem tilos, de mi nem szoktuk, mert nem szerencsés. Elsősorban például azért, mert az új padlónk, akkor lesz megfelelő, ha 2-3mm eltérésnél több nincs a padlóban, de ez a régiek esetében vajmi kevésszer teljesül. Mi inkább a régi padlót, akár parketta, akár padlószőnyeg, laminált mindenképp felszednénk és aljzatkiegyenlítés után raknánk le az újat. 

Lakás felújítás referenciák

Konnektorok

Viszont a legtöbb gondot nem a padló, hanem az áram jelenti a szobáknál. Mert konnektorból valahogy sosem elég. 

Amikor egy-egy munka felmérésre kimegyünk, mint generálkivitelező, szoktuk javasolni az Ügyfélnek, hogy egy -egy szobát ne csak aszerint gondoljon végig, hogy a következő két évben mi lesz vele, hanem annál tovább is. 

Így például, ha a következő évben egy fiatal pár új otthonában a plusz szoba dolgozószoba lesz, nem szabad itt megállni, és eszerint kitalálni a konnektorok helyét. Tovább kell menni a gondolatban, és aszerint is tervezni konnektort, hogy talán az a szoba később gyerekszoba lesz, ahol az ágy mellé be kell dugni az éjjeli lámpát, és satöbbi. 

Így mi biztosan nem spórolnánk a lakás felújítás során a szoba több verziós berendezésének tervezésével és ezalapján a konnektorok számával. Ehhez van is egy külön letölhető füzetünk a weboldalon a világítás tervezéséhez. 

FELÚJÍTÁS TERVEZŐ FÜZETEK

Ha lakásfelújítás előtt áll, de nem tudja, hogy induljon el, mire kell odafigyelnie, segítségére lesz a Felújítás Napló.

Ez egy letölthető felújítás tervező füzet, amely előre gyártott listákkal, táblázatokkal és kérdésekkel irányítja a felújítás tervezése során, a teljes lakás design, a szükséges munkák, a termék típusok, a konyha és fürdőszoba helyiségekben is.

EZ IS ÉRDEKELHETI

SHOP
Összegyűjtöttük a felújítás tervezéséhez és kivitelezéséhez legfontosabb és legjobb termékeket, amiket mi …
Házfelújítás modern letisztult stílusban 
Nézd meg, hogy egy jó tervezéssel, milyen modern, letisztult és egységes hangulatot …