Beltéri falburkolat ötletek – 7 egyszerű, de dekoratív megoldás

A fal színéről eléggé megoszlanak a vélemények. Van, aki a fehéren kívül más színt nem tud elképzelni. Van, akinek minden jó, csak fehér ne legyen. Ha megnézzük a Pinterest híres enteriőr fotóit, megfigyelhetjük, hogy a szobák tervezői milyen bátran bánnak a falakkal. Nem feltétlenül a fal színe a kérdés, hanem a textúrája. A magazinokban látott lakások attól olyan elegánsak, hogy a falak nem egyhangúak, tele vannak élettel és dinamikával, amit különböző beltéri falburkolat ötletek alkalmazásával érnek el.

A munkáink során mi is számos esetben használunk valamilyen beltéri falburkolatot, vagy akár azok kombinációját. Tökéletes és egyszerű megoldás, hogy egy -egy falat feldobjunk. Viszont mindig fontos, hogy a beltéri falburkolat ötletek közül mindig azt válasszuk, amelyik az adott helyiséghez és a funkciójához megfelelő.

Nézzünk akkor a beltéri falburkolat ötletek közül bármilyen lakásban jól mutató 7 egyszerű, de dekoratív megoldást, és néhány tudnivalót az alkalmazásukról.

1. KŐBURKOLATOK

Az egyik felújításunkon az előszobában és a lépcső melletti falnál használtunk kőburkolatot, amiket könnyen fel lehet ragasztani az alapozott falra. Ha egy mód van rá, ne festett falra tegyük őket, mert a súlyuknál fogva úgy könnyen lepotyoghatnak.

A kőburkolatok között sokfélét találunk. A képen Bauhausban vásárolt 8x22cm méretű natúr színű kövek láthatóak, amelyek enyhén csillognak. 

A kövek esetében fontos tudni, hogy a felületük elég egyenletlen, és hideg tud lenni, így inkább a lakás külsőbb vagy kevésbé forgalmas és meghitt tereibe ajánljuk, semmiképp nem például hálószobába

Egy másik izgalmas megoldás ez a természetes kőfelület, aminek a hátoldala üvegszál – polyester gyanta öntapadós fólián, így egyszerűen és nagyon tartósan felragasztható.

2. FA LAMELLA FALBURKOLÓ PANEL

Fa lamella beltéri falburkolat rejtett ajtóval

A beltéri falburkolat ötletek közül talán a legdivatosabb mostanság a fa lamella, mely nagy sűrűségű MDF lapokat jelent. Ezeket többféle színben és méretben is megvásárolhatjuk. Kaphatóak szálanként és előre gyártott táblában is. A lécek mögött általában egy fekete posztó anyag található, amelyre rögzítve vannak a lécek, és így egyben kerülnek felragasztásra vagy tűzésre a falra. 

Nagyon szépen ki lehet vele emelni egy kisebb falszakaszt, de teljes falfelületre nem ajánljuk, mert a szemnek elég vibráló érzést tud nyújtani. Kiválóan alkalmas térelválasztásra is, és jó hangszigetelő is lehet. 

Nyáron elkészült házfelújításunknál a lépcső melletti fal egy szakaszát burkoltuk vele, kőburkolattal kiegészítve, és a fa lemálld borításban elrejtettük a mosókonyhába vezető ajtót is. 

3. 3D FALPANELEK

Az eddig olvasott beltéri falburkolat ötletek mellett egy kicsit gazdaságosabb kategória a 3D falpanel, mely általában polietilén habból , PVC-ből áll. Ezek sokszor öntapadós burkolatok, így könnyen felragaszthatóak, akár felújítás után utólag is. Nagyon sok féle mintázatban, 3D formában kaphatóak, kő, fa és geometrikus alakzatokban is.  

4. KÁRPITOZOTT ÉS BŐR FALPANELEK

A beltéri falburkolat ötletek között kicsit luxusabb kategória a kárpitozott vagy bőr falpanel. Mivel a bevonata általában puha ezért gyakran használják ágyvégeknek, vagy például reggeliző sarok esetében háttámlaként.

5. TAPÉTA 

A beltéri falburkolat ötletek kategóriájának klasszikusa a tapéta, mely most ismét reneszánszát éli. 

Ma már csak a képzeleted szabhat határt a tapéta típusának, a geometrikustól az őserdőig mindeféle mintázatban kapható, mely segít optikailag is befolyásolni a teret. Például egy kis belmagasságú lakásban egy hosszanti csíkos tapéta optikailag nyújtja a teret. 

A beltéri falburkolat ötletek esetében, de különösen a tapéta esetében fontos, hogy mindig a helyiségnek és funkciójának megfelelő anyagút használjunk, így például fürdőszobába mindenképpen vízálló vynil tapétát válasszunk. 

6. FALMATRICA

Ha nem akarja az egész falat egyben tapétázni, akkor jöhet jól az öntapadós falmatrica, amelyek többsége vízálló és bármilyen sík felületre felhelyezhető.  Fontos, hogy a felület portalanított, zsírmentes és tiszta legyen. Gyerekszobáknak kiváló kiegészítője lehet.

7. DÍSZLÉCEK

Nagyon elegáns hatást és némi mélységet kölcsönöz az üres falnak, ha lécekkel dekoráljuk. Egy munkánkon ablakszerű keretekben helyeztük el a léceket, amik keretezték a fali lámpát .Ezen a munkán a Praktikerben vásárolt 240 cm hosszú, előre festett fa léceket használtuk. Méretre vágás után ragasztottuk a falra. Mivel a festés nem volt teljesen egységes, ezért a fal színével egyezően újra festettük őket. De fontos figyelni rá, hogy a lécek ne legyenek ferdék, mert akkor elállhatnak a faltól. A dekorléceket bármilyen alakzatban felrakhatjuk és fal színével egyezően festhetjük. Léteznek fa de akár polisztirol kivitelben is.

Ha érdeklik még további tapéták és más hasznos termékek felújításhoz, nézzen körül válogatásunkban.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Egy mennyezeti lámpa nem elég – hogyan tervezd meg a világítást? 
A felújítás alatt sokan elhanyagolják a világítástervezést,és csak egy mennyezeti lámpa kerül …
Vízálló laminált padló konyhába – előnyök, hátrányok, alternatívák
A lakásfelújítások során használt termékek és megoldások folyamatosan változnak, és ezzel a …
Fuga színek kisokos – hogyan ne rontsd el a burkolásod a fugával 
A fuga színek kiválasztásával sokan nem törődnek, pedig meghatározza a végeredményt. Itt …
Lakásfelújítás trendek – mit kérnek a legtöbben az otthonukba
Bár nincs két egyforma felújítás, de vannak lakásfelújítás trendek, amik befolyásolják a …