Beltéri falburkolat ötletek – 5 módszer az egyhangú falak ellen

A fal színéről eléggé megoszlanak a vélemények. Van, aki a fehéren kívül más színt nem tud elképzelni. Van, akinek minden jó, csak fehér ne legyen. Ha megnézzük a Pinterest híres enteriőr fotóit, megfigyelhetjük, hogy a szobák tervezői milyen bátran bánnak a falakkal. Nem feltétlenül a fal színe a kérdés, hanem a textúrája. A magazinokban látott lakások attól olyan elegánsak, hogy a falak nem egyhangúak, tele vannak élettel és dinamikával, amit különböző beltéri falburkolat ötletek alkalmazásával érnek el. Lássunk néhányat.

Beltéri falburkolat ötletek – 5 módszer az egyhangú falak ellen
Kőburkolat, mint beltéri falburkolat ötletek egyik típusa

1. Kőburkolatok 

Az egyik felújításunkon az előszobában használtunk kőburkolatot, amiket könnyen fel lehet ragasztani az alapozott falra. Ha egy mód van rá, ne festett falra tegyük őket, mert a súlyuknál fogva úgy könnyen lepotyoghatnak.

A kőburkolatok között sokfélét találunk. A képen Bauhausban vásárolt 8x22cm méretű natúr színű kövek láthatóak, amelyek enyhén csillognak. 

A kövek esetében fontos tudni, hogy a felületük elég egyenletlen, és hideg tud lenni, így inkább a lakás külsőbb tereibe ajánljuk, semmiképp nem például hálószobába. 

Fa lamella beltéri falburkolat rejtett ajtóval

2. Fa lamella

A beltéri falburkolat ötletek közül talán a legdivatosabb mostanság a fa lamella, mely nagy sűrűségű MDF lapokat jelent. Ezeket többféle színben és méretben is megvásárolhatjuk. Kaphatóak szálanként és előre gyártott táblában is. A lécek mögött általában egy fekete posztó anyag található, amelyre rögzítve vannak a lécek, és így egyben kerülnek felragasztásra vagy tűzésre a falra. 

Nagyon szépen ki lehet vele emelni egy kisebb falszakaszt, de teljes falfelületre nem ajánljuk, mert a szemnek elég vibráló érzést tud nyújtani. Kiválóan alkalmas térelválasztásra is, és jó hangszigetelő is lehet. 

Nyáron elkészült házfelújításunknál a lépcső melletti fal egy szakaszát burkoltuk vele, és elrejtettük benne a mosókonyhába vezető ajtót is. 

3. Öntapadós falpanelek 

Az eddig olvasott beltéri falburkolat ötletek mellett egy kicsit gazdaságosabb kategória az öntapadós falpanel, mely általában polietilén habból áll. Ezek öntapadós burkolatok, így könnyen felragaszthatóak, akár felújítás után utólag is. Nagyon sok féle mintázatban általában 3D formában kaphatóak, kő, fa és geometrikus alakzatokban is kapható.  

4. Kárpitozott és bőr falpanelek 

A beltéri falburkolat ötletek között kicsit luxusabb kategória a kárpitozott vagy bőr falpanel. Mivel az bevonata általában puha ezért gyakran használják ágyvégeknek, vagy például reggeliző sarok esetében háttámlaként. Ma már az Obiban és a Bauhausban is kapható meghatározott méretekben, de könnyen legyártható egyedül is egy kis kézügyességgel. 

5. Tapéta 

A beltéri falburkolat ötletek kategóriájának klasszikusa a tapéta, mely most ismét reneszánszát éli. 

Ma már csak a képzeleted szabhat határt a tapéta típusának, a geometrikustól az őserdőig mindeféle mintázatban kapható, mely segít optikailag is befolyásolni a teret. Például egy kis belmagasságú lakásban egy hosszanti csíkos tapéta optikailag nyújtja a teret. 

A beltéri falburkolat ötletek esetében, de különösen a tapéta esetében fontos, hogy mindig a helyiségnek és funkciójának megfelelő anyagút használjunk, így például fürdőszobába mindenképpen vízálló vynil tapétát válasszunk. 

Ha érdeklik még további tapéták és más hasznos termékek felújításhoz, nézzen körül válogatásunkban.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Régi ház felújítása ötletek – 5 dolog, amit mindenki kér
Ötletekkel tele az internet. De a legtöbb a valóságban meg se valósítható. …
3 ötlet, hogy ne legyen unalmas a fehér csempe  
A fehér csempe olcsó, könnyen beszerezhető és tiszta érzést kelt. De kombináld …
Hasznos termékek felújításhoz – 45termék, amire szüksége lehet
Összegyűjtöttük a kedvenc termékeinket. amiket mi is használunk és amikre Önnek is …
Fürdőszoba felújítás- 5 dolog, ami a bajokat okozza 
Összegyűjtöttük azt az 5 fürdőszoba felújítási hibát, amiről az Ügyfeleink nem gondolták, …

Ingyenesen letölthető kivitelezés tervező munkafüzetek

X