Az otthonteremtési program lombosodó fáján még ma másszon fel

“Az otthonteremtés olyan, mint egy nagy lombosodó fa”, a hozzá kapcsolódó támogatások és kedvezmények köre egyre terebélyesedik. Fontos megismernünk az otthonteremtési program minden ágát, és felmásznunk rajta, mert ezzel tudjuk életünk gyökereit minél szilárdabban megvetni. 

A jelenlegi kormány által nyújtott otthonteremtési program lehetőségei körét érdemes három fő csoportba sorolni. 

Az első típusnál szabadon felhasználható kamatmentes hitelt kaphatunk későbbi tőke elengedéssel a gyermekek számától függően. 

A második típusba tartoznak az ingatlan célokhoz kapcsolódó pénzbeli támogatások, ahol “ingyen pénzt” biztosít az állam, vissza nem térítendő támogatás, vagy csökkentett adók formájában .

Míg a harmadik típusnál a lakáshitelek kamataihoz kaphatunk segítséget kamattámogatás formájában. 

Nézzük az egyes típusokba tartozó programokat: 

Szabad felhasználású hitel

Az otthonteremtési program ezen kategóriájába a Babaváró Hitel sorolható, mely egy kamatmentes kölcsön, ami maximum 10millió Ft összegig igényelhető tárgyi fedezet nélkül 2022. december 31-ig , amennyiben az anya 18 és 40 év között van és legalább egyik házastársnak van 3 év biztosítási jogviszonya.  Amennyiben a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztő részleteket fizetni, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik. A támogatásokat azonban csak az igénylést követően született babák után kapja meg a pár, ebből a szempontból a meglévő gyermekek nem számítanak.

Abban a nem várt esetben, ha a gyermekvállalási feltételek nem teljesülnek a hitelt vissza kell fizetni kamatosan.

Ingatlan célokhoz kapcsolódó vissza nem térítendő támogatások

Ennek a csoportnak talán leghíresebb tagja az otthonteremtési program elemei közül, a széles körben ismert CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) egy lakáscélra fordítható vissza nem térítendő támogatás, melyet a család meglévő és vállalt gyermekek után vehet igénybe. Nem csak házastársak, gyermeket nevelő egyedülállók és élettársak is felvehetik a támogatást, vállalt gyermekre azonban csak házastársak igényelhetik. A CSOK feltételeit és összegeit az alábbi táblákban foglaljuk össze: 

Új lakás vagy családi ház vásárlása, építése esetén

Gyerekek számaLakás / Ház méreteTámogatás összege 
1 gyerek Legalább 40m2-t elérő lakás vagy 70 m2-t elérő családi ház600 000,-Ft
2 gyerek Legalább 50m2-t elérő lakás, vagy 80 m2-t elérő családi ház2 600 000,-Ft (+10 000 000,-Ft támogatott lakáshitel)
3 gyerek Legalább 60m2-t elérő lakás, vagy 90m2-t elérő családi ház 10 000 000,-Ft (+15 000 000,-Ft támogatott lakáshitel)

Használt lakás vagy családi ház vásárlása, bővítése esetén

Gyerekek számaLakás / Ház méreteTámogatás összege 
1 gyermek Legalább 40m2-t elérő600 000,-Ft
2 gyermek Legalább 50m2-t elérő1 450 000,-Ft (+10 000 000,-Ft támogatott lakáshitel)
3 gyermek Legalább 60m2-t elérő2 200 000,-Ft (+15 000 000,-Ft támogatott lakáshitel)
4 vagy több gyermek Legalább 70m2-t elérő2 750 000,-Ft (+15 000 000,-Ft támogatott lakáshitel)

Változnak januártól a tetőtér beépítésére vonatkozó szabályok. A tetőtér beépítés eddig használt lakás bővítésének számított, így a használt lakásra vonatkozó támogatási összeget lehetett rá igényelni. Ez januártól megváltozik: a bejelentés alapján az új lakásokra felvehető támogatási összeg is igényelhető lesz, ha tetőtér beépítése a cél: egy gyermek után továbbra is 600 ezer forint, két gyermek után 1,43 millió forint helyett 2,6 millió forint, három gyermek után pedig 2,2 millió forint helyett maximum 10 millió forint lesz a maximálisan igénybe vehető támogatási összeg.

Speciális változata a támogatásnak a falusi CSOK. A Magyar Falu Program keretében 2486 hátrányosabb helyzetű, legfeljebb 5000 fős lélekszámú településen igényelhető, a települések listája a www.kormany.hu oldalon elérhető. A falusi CSOK támogatás is 2022. június 31-ig lesz elérhető, használt lakás és ház vásárlására, illetve a megvásárolt ingatlan felújítására, korszerűsítésére, kibővítésére vehető fel.

Ha már van egy gyermek a családban, vagy a szülők egy gyermeket vállalnak, 600 ezer forint, két gyermek esetén 2 600 000 forint, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A támogatási összegek maximum fele költhető vásárlásra, a fennmaradó rész korszerűsítésre, felújításra fordítható.

Adókedvezményekkel is több százaléknyi “ingyen pénzhez” juthatunk.

Január 1-jétől ha új építésű ingatlant vásárolnak, vagy új otthont építtetnek, akkor a mostani 27 %-ról 5%-ra csökken az áfa. Lakás esetében maximum 150 négyzetméteres, ház esetében pedig maximum 300 négyzetméteres lehet az ingatlan. Az 5 százalékos adókulcs alá azok az ingatlanok esnek, amelyeknek építési engedélyét 2019 év végéig kiadták, valamint azok, amelyek műszaki átadása 2021. január elseje után történik.

Ezen kívül januártól az 5 % lakás ÁFA vissza is igényelhető, amennyiben a család az új építésű otthonát CSOK támogatás segítségével vásárolja meg. Továbbá a CSOK-kal vásárolt új építésű ingatlanok illetékmentesek lesznek. Azaz, aki új építésű ingatlant vásárol nem kell megfizetnie a 4%-os illetéket sem

A támogatások között legújabb elem az Otthonteremtési Program, melynek keretében azok a családok, akik felújítják az ingatlanukat, január elsejétől végzett munkálatok után, a munkadíj és az anyagdíj felét is visszakaphatják, legfeljebb 3millió forintot. Hogy mikor, mire, miért és hogyan lehet a felújítási támogatást igénybe venni megtudhatja lógunk korábbi cikkéből.

Lakáshitelek kamattámogatással 

A harmadik csoport az otthonteremtési program elemei között a kamattámogatással bíró lakáshitelek. 

Ennek egyik legnépszerűbb változata a CSOK Hitel. A CSOK mellé felvehető, legfeljebb 3 százalék kamatozású CSOK-kölcsönt új és már használt lakásra, házra is fel lehet venni. Két gyermek után 10 millió forintos, három vagy több gyermek esetén 15 millió forintos kölcsönt igényelhetnek a családok. 

Továbbá a szakértők szerint a következő évek slágere lesz az Új Otthon Program az MNB-től, ami 0%-os lakáshitel vagy ingyen hitel néven került a köztudatba A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a zöld azaz a megfelelő energetikai besorolással rendelkező lakások vásárlására tervezi új kamattámogatott 0%-os  hitel bevezetését. Az Új Otthon Program keretein belül az ingyen hitel nem csak vásárlásra, hanem építésre is igénybe vehető. A lakáshitel futamidejét 10 évben határozták meg. A hitel felvételéhez nem szükséges ingatlan fedezetet nyújtani, azaz a megvásárolandó vagy építendő ingatlanra nem kerül jelzálogjog bejegyzésre. A hitel fedezetét egy adott biztosítás megkötésével kell majd teljesíteni. A tervek szerint a hitel folyósítása nagyon rövid idő alatt, akár 5 nap alatt is megtörténhetne. A kereskedelmi bankoknak 5 napja lenne az előbírálatra. Pozitív bírálat esetén az MNB kiegészítő döntése már csak 5 órát venne igénybe és az új fizetési rendszernek, azaz az azonnali utalásnak köszönhetően a kifolyósítás már másodperceken belül megtörténhetne. Az Új Otthon Program a kereskedelmi bankoknál elérhető teljes kínálattal és az összes állami támogatással egyaránt kombinálható lesz. 

Megéri minél előbb eldönteni, ha az otthonteremtési program keretében lakás vásárlást, felújítást terveznek, mert a programok elérhetősége véges, és a kivitelezők naptára hamar meg fog telni. A szakértők azt remélik, sokak számára vonzóak lesznek az otthonteremtési program lehetősége, és a lakosságot gyermekvállalásra, míg az építőipart fellendülésre sarkallják. Ezáltal a koronavírus évében némileg lehanyatlott építőipar jövő évben újabb lendületet kaphat a sok megbízástól. Egyúttal azt is remélik, hogy a programokhoz tartozó szigorúbb elszámolási szabályok miatt, a piacról eltűnnek a számlaképtelen, szakértelem nélküli kivitelezők, és az építőipar egy sokkal minőségibb és átláthatóbb szakmává válik. De ez megint egy másik téma, és egy másik cikk a blogunkról, a törzse annak a bizonyos lombosodó otthonteremtési program fának, melyre érdemes odafigyelni. 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Család támogatási hírek és az otthonfelújítási támogatás 2023-ban
Összegyűjtöttük mi várható 2023-ban a család támogatás és az otthonfelújítási támogatás tekintetében.
Otthonfelújítási támogatás hiánypótlás és 5 tipp, amit közben megtanultunk
Ha otthonfelújítási támogatás hiánypótlás érkezik, attól még nincs veszve semmi.

Szólj hozzá!