A TERVRAJZOK PINTERESTJE

AVAGY A NEMZETI MINTATERV

Amikor az új házunkon álmodozunk, általában az álmaink odáig terjednek, hogy látjuk benne magunkat ahogyan ülünk a csodás kanapén a kandalló körül, ahogy a konyhából kisétálunk az óriási teraszra és a reggeli kávé mellett élvezzük a fáink adta árnyékot, tiszta levegőt és madárcsicsergést. 

Amikor házunk tervezésén gondolkodunk, bőszen nézegetjük a különböző közösségi média felületeket, google és pinterest a barátunk felkiáltással, pineljük meg táblába rendezzük az összes kedvenc enteriőrünk és exteriőrünk, és már kész is a fejünkben a kép, hogy hány szoba lesz, milyen lesz a fal és a kanapé színe, és milyen fekvőfotelen lógatjuk a lábunkat a kertben. 

Az álom mindig itt kezdődik. Onnan, hogy a ház már áll és csak a belső részt kell elosztani, szépítgetni, berendezni. 

Valahogy az álomból kimaradnak azok az elhanyagolható apró részek, ahogy megkeressük álmaink otthonához tartozó telket, utána járunk az építési lehetőségeknek, beépíthetőségi százalékoknak, feltérképezzük a közüzemi állapotokat, megkeressük a tervezőt, elmagyarázzuk mit szeretnénk, megkeressük, ahhoz a legmegfelelőbb statikai és kivitelezési megoldásokat és az idő-pénz-minőség háromszögén egyensúlyozva megvalósítjuk. 

Talán az álomnak ehhez a vonalához hivatott segítséget nyújtani a Márciusban a  Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont együttműködésében megjelent  Nemzeti Mintaterv, amely 93 mintatervet tartalmaz új építésű házak és kádár kockák felújítására vonatkozóan. 

Magyarországon régóta hagyománya van a mintatervek szerinti építkezéseknek, mint a panelházak vagy a kádár kockák. Ezek fénykorukban tökéletesen kielégítették az akkori design és személyes igények teljes vonulatát.  

Ennek mentén a most elérhető tervek is ezt hivatottak biztosítani. Egyszerű bejelentés alapján építhető családi házakat tartalmaznak, melyek közül többhöz látványterv és metszetek is tartoznak. Ezek között szobák száma, az alapterület, a családtagok száma, a beépítési mód, a tetőforma és a telek lejtése szerint lehetkeresni, és ingyenesen regisztráció után letölteni. 

A tervek kiindulópontot jelenthetnek az építkező családok számára, ötleteket lehet belőle meríteni, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek csak minták, melyeknek a környezet, a településkép, a család igényei szerinti adaptálásához tervező közreműködése szükséges. 

Remek dolog, ha úgy vágunk bele az építkezésbe, hogy mind a ház alapjaira, mind belső esztétikájára vonatkozóan rendelkezünk képekkel, ötletekkel, inspirációkkal, mert a tervező, a statikus, a kivitelező meg a mindenki látja az elképzeléseket. 

Közben azonban látni kell a kép mögött a folyamatot, a fekvést, a körülményeket. Mert ami pinteresten jól mutat nem biztos, hogy az életben is kivitelezhető, és amit az egyiknek sikerült kiviteleznie, nem biztos, hogy a másik adottságaival is sikerül.  De ha nem ugyanazt akarjuk, csak azt akarjuk a saját szánk ízére ízesítve, az álomból nem lesz rémálom, és nem csak a google, de a Nemzeti Mintaterv is a barátunk lesz.